direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Ramplaankwartier
Plannummer: BP8080004
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP8080004-0003

2.2 Ruimtelijke structuur

Verkeer

Het plangebied wordt aan de oostkant via de Vlaamseweg, aan de noordkant via de Korte Zijlweg en aan de zuidwestkant via de Elswoutlaan ontsloten voor het gemotoriseerd verkeer. Het autoverkeer binnen het plangebied betreft vooral bestemmingsverkeer. Binnen het plangebied zijn de belangrijkste ontsluitingswegen de Vlaamseweg-Rollandslaan, Ramplaan en Hospeslaan. De overige straten en lanen zijn betrekkelijk autoluw. Gedurende de zomermaanden wordt hinder ondervonden van sluipverkeer van en naar de duinen en het strand.

Café Het wapen van Kennemerland en de daartegenover gelegen Hervormde Gereformeerde Opstandingskerk beschikken beide over zaalruimte en fungeren ook als bovenwijkse voorziening. Dit geeft extra verkeer en een verhoogde parkeerdruk op de Ramplaan en Leendert Meeszstraat. Ook het tennispark Duinvliet heeft een verkeersaantrekkende werking, maar door parkeren op eigen terrein is hier geen sprake van verhoogde parkeerdruk.

Het plangebied wordt voor fietsers aan de oostkant ontsloten via de Vlaamseweg, aan de zuidkant via het Ramplaanspad, aan de noordkant via de Korte Zijlweg en aan de zuidwestkant via de Elswoutlaan. Over het algemeen kunnen voetgangers zich goed redden door de fijnmazige structuur van de wijk en voldoende brede trottoirs. Het plangebied wordt ontsloten door buslijn 14 (Spaarndam-Heemstede) en 81 (Haarlem-Zandvoort) met o.a. halten aan de Ramplaan en aan de Rollandslaan. Op enige loopafstand aan de noordkant van het plangebied is het NS-station Overveen.

Groen

Kenmerkend voor het plangebied is de enigszins geïsoleerde ligging ten opzichte van de (woon)stad. Het plangebied ligt temidden van een groene omgeving: het Tuinbouwgebied en de beboste duinrand. Grootste fysieke barrière met de (binnen)stad is de Westelijke Randweg. Het Ramplaankwartier maakt deel uit van de westelijke stadsrand. De omliggende groenzones vormen een onderdeel van de ecologische relatie (overgangsmilieus) tussen de duinbossen en het groen in de wijk. De weilanden en struwelen van de binnenduinrand zijn belangrijke foerageer- en rustgebieden voor vogels en (kleine) zoogdieren, die vooral in de binnenduinrandbossen en het duingebied voorkomen. De ecologische betekenis van de nog open gebieden is vooral gelegen in de voedselvoorziening van diverse diersoorten, waaronder in de duinen broedende vogels. Via de binnenduinrandzone en de groenzones vindt 'uitwaaiering' van organismen plaats naar groenvoorzieningen binnen de wijk en privétuinen.

Het openbaar groen is vooral geconcentreerd aan de oostkant van het plangebied langs een noord-zuid lopende aftakking van de Brouwersvaart, binnen het Dr. Willem Dreesplantsoen en langs enkele wegen zoals Hospeslaan, Pieter Wantelaan, Vlaamseweg en Leendert Meeszstraat. Mede door de aanwezigheid van voortuinen en bomen en de onbebouwde ruimten rondom het plangebied heeft het plangebied een tamelijk groen karakter.

Water

Binnen het plangebied loopt een aftakking van de Brouwersvaart die weer verbonden is met de Leidsevaart. Binnen het plangebied vindt de afvoer van water plaats via een gemengd rioleringsstelsel. De bestaande waterlopen zijn conform het huidig gebruik, profiel en ligging in het plan opgenomen.

Sport en recreatie

Aan de zuidwestkant van het plangebied ligt tussen de Ramplaan en Elswoutlaan het tennispark Duinvliet.