direct naar inhoud van 5.1 Visie op het plangebied
Plan: Indischebuurt Noord
Plannummer: BP5080004
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP5080004-0003

5.1 Visie op het plangebied

Planologische visie

Economische functies

In de toekomst blijft handhaving van de huidige karakteristiek (de overwegende woonfunctie met verspreid enige bedrijvigheid) uitgangspunt. In het plan wordt geen ruimte geboden voor de vestiging van detailhandel, dienstverlening op nieuwe locaties. Om overlast te beperken wordt alleen op locaties waar al horeca aanwezig is, ruimte geboden voor horeca. De coffeeshop aan de Rijksstraatweg 198 wordt niet opgenomen op de verbeelding aangezien dit een gedoogsituatie betreft.

Conform het karakter van de Rijksstraatweg is daar een gemengde bestemming opgenomen waar niet overal op de begane grond gewoond mag worden. Op de hoeken van de achtergelegen woonwijk zijn enkele kleine bedrijven en winkels gevestigd die als gemengde bestemming in het bestemmingsplan zijn opgenomen.

De onderwijsvoorzieningen en de kerk zijn in het bestemmingsplan opgenomen als Maatschappelijk. Met het oog op enige flexibiliteit zijn binnen deze bestemming ook andere maatschappelijke activiteiten toegestaan. In de regels wordt gelimiteerd welke maatschappelijke functies mogelijk zijn.

Beroepsmatige activiteiten aan huis

Werken aan huis kan een bijdrage leveren aan het plaatselijk (met name dienstverlenend) voorzieningenniveau. Het toestaan van beroepsmatige activiteiten aan huis kan een stimulans geven aan de economische ontwikkeling, het starten van een bedrijf is op deze wijze heel laagdrempelig. Veel ondernemers zijn op deze manier begonnen.

Binnen de ruimtelijk-functionele opzet van bestaande woonwijken zijn de mogelijkheden van het toestaan van beroepsmatige activiteiten aan huis uiteraard beperkt. Overlast voor het wonen moet voorkomen worden, omdat bijvoorbeeld het verkeerssysteem en de verkaveling niet inspelen op andere functies en de gevolgen van die andere functies. Ook mag het werken de woonfunctie niet verdrijven. Kortom: de gemeente staat in principe positief tegenover deze ontwikkeling zonder de mogelijke nadelen uit het oog te verliezen. De omvang van de beroepsmatige activiteiten wordt daarom in de regels gelimiteerd: 35 procent van het brutovloeroppervlak van een woning tot een maximum van 50 m2 mag voor beroepsmatige activiteiten aan huis worden gebruikt. Gastouderschap en bed and breakfast behoort ook tot de mogelijkheden.

Kiosken

Binnen het plangebied komen twee kiosken voor. Het betreft de bloemenkiosk voor de Dekamarkt (Sunflower) en de snackbar (Jansen Hendriks) op de hoek Spaarnhovenstraat met de Rijksstraatweg. Beide kiosken zijn in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door binnen de Verkeersbestemming kiosken toe te staan. Beide kiosken worden in de vigerende bestemmingsplannen al toegestaan en beide kiosken zouden op basis van het Standplaatsenbeleid 2010 (reg. nummer 25715) nog tenminste 8 jaar gebruik kunnen maken van hun standplaatsvergunning. Ter regulering van de standplaatsenvergunningen is in de vorm van Standplaatsenbeleid 2010 een toetsingskader geformuleerd. Artikel 151 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) biedt de juridische basis voor het verlenen of weigeren van een standplaatsvergunning. Als maximum van het aantal standplaatsen is voor Haarlem totaal 75 standplaatsen aangegeven. In het standplaatsenbeleid 2010 is een overgangstermijn van 10 jaar opgenomen waarin vaste bouwwerken zonder bouwvergunning nog mogen blijven bestaan. Na overgangstermijn dienen deze bouwwerken verwijderd te worden. Nieuwe standplaatsvergunningen worden voor een periode van 5 jaar uitgegeven en deze moeten mobiel zijn. De verkoopinrichting moet na sluitingstijd verwijderd worden.

Stedenbouwkundige visie

Het bestemmingsplan Indischebuurt Noord is in hoofdzaak een consoliderend bestemmingsplan. Dat houdt in dat de stedenbouwkundige structuur qua rooilijn, maximale goothoogten en maximaal aaneengesloten gevelbreedte uitgangspunt is bij het juridisch vastleggen van het bestemmingsplan. Het consoliderende karakter van dit plan krijgt vooral juridisch gestalte door voor percelen op de plankaart voortzetting van het huidig gebruik de bebouwing (veelal) gedetailleerd aan te geven.

Uitbreiding/aanpassing van de woning

Bij bestaande woningen neemt in de regel de wens tot veranderingen in en aan de woning toe naarmate de woning ouder is. Aanvragen hebben meestal betrekking op de uitbreiding van de woonruimte, luxer maken van de woning, dan wel een grotere berging/garageruimte in de achter- of zijtuin. Nieuwe wensen hangen voor een groot deel samen met een verandering van levensfase (bijvoorbeeld kinderen krijgen of de deur uit, hoger inkomen, pensionering). Ook maatschappelijke veranderingen, zoals de wens om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, kunnen een reden zijn voor aanpassing.

Ten behoeve van dit bestemmingsplan is onderzocht of uitbreiding van de woningen in de Indischebuurt Noord mogelijk en gewenst is. Bij deze afweging spelen diverse aspecten een rol, zoals stedenbouw, architectuur, welstand en cultuur historische waarde.

De bebouwing binnen het plangebied is overwegend twee bouwlagen met kap hoog. De hoogte van de bouwlaag varieert echter. Soms is er in zijstraten ook bebouwing van één bouwlaag met kap te vinden. Hoekpanden zijn door een groter volume een stedenbouwkundig accent in de straat. Kapvormen variëren van zadeldak of schilddak tot plat dak. In de Transvaalbuurt staat de nokrichting vaak haaks op de straat, in de Indischebuurt is het dak evenwijdig aan de straat geplaatst. Dakopbouwen komen veel en in allerlei gedaanten voor, waardoor het straatbeeld onrustig is geworden. De daken zijn gedekt met rode of donkere pannen. Door de vele verbouwingen en renovaties, veelal particulier uitgevoerd, is van de oorspronkelijke eenheid in de detaillering per straat weinig meer te herkennen.

In principe kan in de Indischebuurt Noord overal toegestaan worden om een opbouw te plaatsen waar een bebouwing staat van twee lagen. Maar om meer rust en uniformiteit terug te brengen in deze buurt wordt in dit bestemmingsplan gewerkt met het toekennen van trends in de vorm van dakopbouwen en kappen. Deze trends komen overeen met de Nota Ruimtelijke Kwaliteit (bijlage Nota Dak)

Definitie trends
Trends zijn de binnen een (deel van een) straat voorkomende nagenoeg identieke dakopbouwen (uitbreiding ten opzichte van de oorspronkelijke woning), kapvormen of dakkapellen welke juridisch, technisch en vanuit oogpunt van ruimtelijke kwaliteit passend zijn en daardoor de 'blauwdruk' vormen van toekomstige uitbreidingen. In het geval dat er meerdere dakopbouwen zijn gerealiseerd wordt de meest voorkomende vorm als trends benoemd (50% criterium).

Voor dit bestemmingsplan zijn per straat of straatdeel, trends toegekend in de vorm van dakopbouwen en kappen waarmee wordt voorkomen dat een kakofonie van opbouwen ontstaat.

Analoog aan de Nota Ruimtelijke Kwaliteit komen in het bestemmingsplangebied de navolgende dakvormen voor die als trend aangemerkt kunnen worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0392.BP5080004-0003_0011.png"

In het noordelijke deel van de Oosterstraat en een deel van de Timorstraat blijkt enge interpretatie van de nota Ruimtelijke Kwaliteit niet tot de beoogde ruimtelijke kwaliteit leidt. Derhalve is gekozen voor een maatwerktrend. Deze trend kenmerkt zich als een opbouw aan de achterzijde van de woning.

De wijze waarop de trends in dit bestemmingsplan zijn geregeld is weergegeven in paragraaf 6.7 en op de trendkaart in bijlage 5.

Kansen voor verbeteringen

Aan de Rijksstraatweg tussen de nummers 168 en 174 is een autobedrijf gevestigd. Deze economische functie aan de woon-werkas Rijksstraatweg wordt functioneel als passend gezien. De open ruimte in de straatwand vraagt stedenbouwkundig nog om een invulling die recht doet aan de schaal en bijzondere kwaliteiten van de buurt. Hiervoor is echter geen voornemen bekend. Passende initiatieven zullen gefaciliteerd worden.