direct naar inhoud van 4.8 Archeologie
Plan: Spaarndamseweg e.o.
Plannummer: BP5080003
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP5080003-0003

4.8 Archeologie

Archeologische verwachting in het plangebied

De door het rijk en de provincie uitgegeven archeologische kaarten zijn vertaald in de voorlopige Archeologische Beleidskaart Haarlem (ABH). Onderstaande uitsnede geeft aan welke categorieën van archeologische verwachtingswaarde in het plangebied aanwezig zijn. De voorwaarden die aan de categorieën verbonden zijn worden daaronder nader toegelicht.

In het bestemmingsplan worden deze categorieën opgenomen onder de dubbelbestemming 'Waarde - archeologie'. In de planregels worden de relevante begrippen gedefinieerd en wordt aangegeven welke archeologische voorwaarden aan een reguliere bouwvergunning of aanlegvergunning moeten worden verbonden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0392.BP5080003-0003_0004.jpg"

afbeelding 4.2: Archeologische Beleidskaart Haarlem

Aanduidingen: Rood: categorie 2; Oranje: categorie 3; Geel: categorie 4; Blauw: categorie 6

Categorie 2

Een heel klein deel in het zuidelijkste puntje van het plangebied behoort tot categorie 2. Categorie 2 is van toepassing op terreinen die van bijzonder archeologisch belang zijn voor de gemeente Haarlem en terreinen die staan aangegeven op de AMK. Overal in deze gebieden zijn resten van zowel het prehistorische als het middeleeuwse dorps- en stedelijk leven te vinden.

Voor deze categorie geldt dat bij plannen waarbij bodem verstorende activiteiten plaatsvinden van 50 m2 en groter, en die dieper gaan dan 30 cm –mv, een waardestellend archeologisch onderzoek uitgevoerd dient te worden.

Categorie 3

Een klein deel van het plangebied behoort tot categorie 3. Deze categorie is onder meer van toepassing op terreinen die op de Haarlemse strandwal gelegen zijn. De begrenzing van deze strandwal in detail is complex. Onderzoek nabij het noordelijk deel van het plangebied heeft aangetoond dat de Haarlemse strandwal en omgeving een intensieve bewoning heeft gekend. Op verschillende locaties in de buurt van het plangebied zijn sporen uit de steentijd tot en met de Romeinse tijd gevonden.

Voor categorie 3 geldt dat bij plannen waarbij bodem verstorende activiteiten plaatsvinden van 500 m2 en groter en die dieper gaan dan 30 cm onder maaiveld waardestellend archeologisch onderzoek uitgevoerd dient te worden.

Categorie 4

Het plangebied behoort voor het grootste deel volgens de ABH tot categorie 4

Het betreft hier de oostelijk gelegen strandvlakte die grenst aan de Haarlemse strandwal. De vondsten zijn, blijkens onderzoek in de nabije omgeving van het plangebied, aanwezig in een relatief lagere dichtheid.

Om die reden geldt voor deze categorie een minder strikt regime en dient waardestellend archeologisch onderzoek uitgevoerd te worden bij bodem verstorende activiteiten met een oppervlakte groter dan 2500 m2 en dieper dan 30 cm onder maaiveld.

Categorie 6:

Deze categorie is alleen van toepassing op het water. Hier gelden geen bestemmingsplanregels ten aanzien van waarde-archeologie.