direct naar inhoud van 4.9 Archeologie
Plan: Van Tubergen
Plannummer: BP4080003
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP4080003-0004

4.9 Archeologie

Haarlem heeft een rijk verleden. Zo´n 5600 jaar geleden ontstonden evenwijdig aan de huidige kustlijn de eerste strandwallen. Op deze strandwallen vond duinvorming plaats. Het huidige Haarlem ligt op de oudste en twee na oudste strandwal van Nederland. Op deze strandwallen werden aanvankelijk alleen eenvoudige onderkomens gebouwd door jagers en vissers. Vanaf circa 4000 jaar geleden, werden er akkers aangelegd en verrezen er grote boerderijen. Op deze plek ontstond vele eeuwen later, in de Karolingische tijd, de nederzetting Harulahem. Dit betekent: huis op een open plek in een op zandgrond gelegen bos.

In de 11e en 12e eeuw groeide de prestedelijke nederzetting Haarlem snel. Het kreeg in 1245 stadsrechten. Het ontwikkelde zich tot een voor die tijd belangrijke stad. De resten van woningen, huisraad en andere sporen van vroegere bewoning zijn in de loop der eeuwen door stuifafzettingen en kunstmatige ophogingen verborgen geraakt in de Haarlemse bodem. De Haarlemse bodem is dus letterlijk een opeenstapeling van 56 eeuwen bewoningsgeschiedenis in de vorm archeologische landschappen, opgebouwd uit diverse bodemlagen. Van tijd tot tijd komen deze lagen bij graafwerkzaamheden weer aan het daglicht.


Archeologische waarde

Het gebied is van archeologische waarde. De begrenzing is vastgesteld door de gemeentelijk archeoloog van Haarlem op grond van vondsten en geologische ondergrond (strandwal). Verwacht wordt dat zich hier sporen van bewoning zullen bevinden daterend vanaf het Laat-Neolithicum tot en met de Romeinse tijd.


Van Breementerrein

Op de Archeologische beleidskaart, gemeente Haarlem maakt het plangebied deel uit van een zone, die is aangegeven als archeologisch waardevol (categorie 3). Binnen deze zone dient bij alle ingrepen groter dan 500 m2 en dieper dan 0,30 m - mv archeologisch (voor)onderzoek plaats te vinden.

Feit is echter dat de locatie van het voormalige benzinestation zelf (kadastraal perceel 4124) grotendeels tot grote diepte is ontgraven. Op deze ontgraven locatie worden geen archeologische waarden meer verwacht.

Op de locatie van de huidige bebouwing (kadastraal perceel 4125) bestaat wel een kans op aanwezigheid van archeologische sporen. Onderzoek in de Schouwtjeslaan heeft geen aanwijzingen van de aanwezigheid hiervan opgeleverd.

Voor beide kadastrale percelen wordt op basis hiervan geen verder onderzoek meer aanbevolen. Indien tijdens de werkzaamheden alsnog (toevals)vondsten worden gedaan dienen deze evenwel direct aan het bevoegd gezag gemeld te worden en dient de gelegenheid geboden te worden deze vondsten te bergen en te documenteren.