direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke structuur
Plan: Van Tubergen
Plannummer: BP4080003
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP4080003-0004

2.3 Ruimtelijke structuur

Het plangebied ligt tussen de Leidsevaart, Bosch en Vaart en de Koninginnebuurt. Een deel van de bebouwing in het gebied is tussen 1910 en 1920 gerealiseerd. Het gebied is grotendeels gebouwd in de jaren '80 (tabel 2).

Tabel 2: aantal woningen in het plangebied naar bouwperiode

< 1910   1910-
1920  
1920-
1980  
1980-
1990  
1990-
heden  
totaal

 
11   88   7   214   44   364
 


Bebouwing

De bebouwing in het plangebied vertoont een grote mate van diversiteit. Er staan voornamelijk woonhuizen. Na de aanleg van de Leidsevaart verschenen hier in de 18e eeuw de buitenplaatsen Vaartzigt en Zwanenburgh. De woningen aan de Tweede Emmastraat, Koninginneweg, Wilhelminapark, Schouwtjeslaan en Zuider Emmakade zijn gebouwd rond 1910-1920. Deze woningen hebben een grote stedenbouwkundige waarde. Het betreft geschakelde en vrijstaande woningen van 2 bouwlagen met een kap. Aan de Zuider Emmakade 43 verscheen in 1925 het Christelijk Lyceum.

Vanaf het midden van de 19e eeuw tot 1985 is een groot deel van het plangebied in gebruik geweest door bloembollenkwekerij Tubergen. Nadien is dit deel ingericht als woongebied. Hier zijn verschillende typen gezinswoningen en appartementen gebouwd. Het betreft geschakelde gezinswoningen van 2 bouwlagen met een kap, 2 of 3 bouwlagen met plat dak en appartementen van 4 bouwlagen. Hoogbouw komt binnen het plangebied niet voor.


Verkeer

Het stratenpatroon in het plangebied vertoont eveneens een grote mate van diversiteit. De Eerste Emmastraat heeft een belangrijke functie voor de ontsluiting van het plangebied. De straat is een gebiedsontsluitingsweg type B en leidt het verkeer via de Emmabrug naar de Leidsevaart. De Leidsevaart is bestemd voor doorgaand autoverkeer, met eveneens bus en fietsverkeer. De Schouwtjeslaan verbindt de Leidsevaart met de Wagenweg. Het Wilhelminapark en de Koninginneweg hebben een gebogen patroon en sluiten hiermee aan op het stratenpatroon van de Koninginnebuurt. De overige straten in het gebied zijn veelal kort en recht en ingericht als woonstraat. Verreweg het grootste deel van het gebied is ingericht als 30 km/uur zone. De Schouwtjeslaan is eveneens aangewezen en ingericht als 30 km/uur zone.

In de avond is voldoende parkeerruimte beschikbaar in het plangebied, met uitzondering van de Schouwtjeslaan. Overdag is er sprake van een aanzienlijke parkeerdruk aan de oostzijde van het plangebied (Wilhelminapark) door de aanwezigheid van verscheidene kantoorpanden.


Water en groen

De Leidsevaart is de enige waterverbinding in het plangebied. Het water heeft niet alleen een belangrijke functie voor het op orde houden van de waterkwantiteit, het vervult ook een belangrijke functie voor recreatie. Verder zijn er verspreid in het plangebied diverse plantsoenen aanwezig, welke voor een groot deel langs de Leidsevaart liggen. Er zijn ruime voor- en achtertuinen bij de woningen aanwezig. De openbare ruimte in het plangebied heeft hierdoor een groene uitstraling.