direct naar inhoud van 5.2 Ontwikkeling
Plan: Frederikspark
Plannummer: BP4080001
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP4080001-0003

5.2 Ontwikkeling

Ontwikkelingen

De ontwikkeling binnen het plangebied Frederikspark betreft het provinciale Dreefcomplex. Het provinciale Dreefcomplex bestond uit paviljoen Welgelegen, de dokterswoning, het A-vleugel langs de Dreef en de B en C vleugel die in de griffietuin waren gebouwd. Onder de C-vleugel bevond zich een commandobunker uit de tijd van de koude oorlog.

Paviljoen Welgelegen is in de jaren 2007 en 2008 volledig gerestaureerd. De B en C vleugels en de commandobunker zijn in 2008 gesloopt. Het renovatieplan dat in dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt beperkt zich op de renovatie/nieuwbouw en geringe uitbreiding van de A-vleugel en het opknappen van de dokterwoning. De dokterswoning en het entreegebouw worden wel gerenoveerd maar niet uitgebreid. Bij het opknappen van de dokterswoning is haar status van rijksmonument uitgangspunt. Dit betekent dat oorspronkelijke details zullen worden behouden c.q. zoveel mogelijk zullen worden teruggebracht.

Van de A-vleugel zal alleen het poortje en het trappenhuis worden behouden. De voorgevel langs de Dreef zal worden afgebroken en daarna in dezelfde vorm worden herbouwd, zodat het karakteristieke gezicht behouden blijft. Vervanging van deze gevel is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de duurzaamheid ambities van de provincie voor nieuwe gebouwen. Tevens zal de vervanging van de gevel het bouwproces aanzienlijk vereenvoudigingen waardoor de overlast voor de buurt beperkt kan blijven. Net als de huidige vleugel zal het nieuwe gebouw bestaan uit 3 bouwlagen.

De aanvang van de sloop van het gebouw zal niet plaatsvinden in de periode half augustus- half oktober aangezien er een kans bestaat dat er een paarverblijf van de gewone dwergvleermuis vernietigd wordt. Er zullen enkele grote vleermuis kasten opgehangen worden nabij het nieuwe gebouw zodat er een nieuwe mogelijkheid voor een paarverblijven geboden wordt.

Op de begane grond zal een multifunctionele ruimte worden gerealiseerd voor bijeenkomsten tot maximum van 150 personen. Op de 1e verdieping komen vergaderfaciliteiten waardoor de faciliteiten in paviljoen Welgelegen ontlast zullen worden. Op de 2e verdieping komen circa 40 werkplekken voor medewerkers die nauw met de dagelijkse werkzaamheden van het provinciaal bestuur verbonden zijn.

De nieuwe achtergevel zal volledig uit glas bestaan en zal in een golfvorm iets verder de griffietuin in komen dan de huidige gevel. Het nieuwe dak zal iets uitsteken richting de griffietuin, zodat een bouwkundige zonneklep ontstaat.

In de griffietuin zal een ondergrondse parkeergarage worden gebouwd in 2 lagen. De toegang tot de parkeergarage loopt onder het Dreefgebouw door. De toegang wordt bereikt via een hellingbaan voor de Dreef vleugel langs vanaf de bestaande rotonde voor het poortje. Aan de Dreef komt tevens de publiekstoegang naar de garage. De parkeergarage zal geheel door de gemeente worden geƫxploiteerd. De provincie zal voor werktijden de helft van de parkeerplekken terug huren.

Parkeren

Voor het aantal plekken voor de garage dient er uitgegaan te worden van ca 240. Op 25 plekken zal de provincie alleenrecht/alleengebruik hebben. Op 95 plekken zal er sprake zijn van dubbelgebruik, gedurende 5 werkdagen per week gebruik door de provincie van 0.00 en 24.00 uur behoudens op donderdagavond tussen 18.00 en 0.00 uur en in het weekend gebruik voor de gemeente (dus openbaar gebruik). De overige 120 plaatsen zijn continue voor de gemeente. De parkeerplaatsen van de provincie in de tuin op het maaiveld en aan de Provinciezijde van de Dreef worden opgeheven.

Groen

Het plangebied ligt binnen de bebouwde kom van Haarlem. De planlocatie sluit aan bij het Frederikspark en ligt in een parkachtige, groene omgeving met bomen en grasvelden. Het Frederikspark en de Griffietuin zijn omsloten door wegen en er zijn verschillende gebouwen aanwezig. Aan de oostzijde van de Griffietuin bevindt zich een stuk parkachtig bos met oudere bomen. Hier vinden geen ingrepen plaats.

Het middendeel van de Griffietuin (half omsloten door de twee gebouwen van de Provincie) bestaat uit goed onderhouden grasveld met verspreid staande (jongere) bomen. Deels onder dit grasveld en deels onder het te renoveren gebouw komt de ondergrondse parkeergarage. Voor de realisatie hiervan is het nodig enkele middelgrote bomen te verplaatsen. De locatie van zowel de parkeergarage in de griffietuin als van de publiekstoegang is zo gekozen dat de waardevolle monumentale bomen behouden blijven dan wel verplant kunnen worden en er verder zo min mogelijk bomen hoeven te verdwijnen. Dit is gedaan op basis van een bomen effect analyse.

De provincie heeft ook een monitoringsplan opgesteld voor de bomen in de griffietuin om inzicht te krijgen in de te verwachten effecten van de parkeerkelder op de bomen. Nagegaan wordt of het nodig is om extra maatregelen toe te passen.

Door de komst van de parkeergarage kunnen de huidige parkeerplekken rond het Dreefcomplex komen te vervallen. Dit zal leiden tot een toename van de groenvoorzieningen op de Dreef en in het Frederikspark. De inrichting van de groenvoorzieningen rond het nieuwe Dreefgebouw zal plaatsvinden op basis van een ontwerp van een landschapsarchitect.

Duurzaamheid

Bij de renovatie zal het aspect duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Mede om deze reden zal de bestaande gevel langs de Dreef vervangen worden, waarbij het karakteristieke gezicht van de gevel behouden zal blijven.

Onderdelen van het pakket aan duurzaamheidmaatregelen zijn verder: het toepassen van warmte-koude opslag gecombineerd met betonactivering, toepassen van natuurlijke materialen, toepassen van 3 dubbel glas, het gebruik van natuurlijke isolatie en het toepassen van warmte terugwinning. Ongeveer de helft van het dak van de vervangende nieuwbouw zal met een vegetatiedak worden uitgevoerd, circa 325m2.

Gebiedsvisie

info Mei