Plan: | Frederikspark |
---|---|
Plannummer: | BP4080001 |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0392.BP4080001-0003 |
Het ruimtelijk hoofduitgangspunt voor het bestemmingsplan is behoud en versterking van de huidige situatie. Bestaande bestemmingen worden in het huidige plan overgenomen.
In de wijken rondom de binnenstad wordt meer functiemenging beoogd. Voor wat betreft de begane grond verdieping is flexibiliteit geboden voor functieverandering. Het verruimen van de enkelvoudige woonbestemming op de doorgaande wegen in het plangebied kan bijdragen aan functiemenging. Om deze functiemenging mogelijk te maken is voor de panden aan de doorgaande wegen de bestemming 'Gemengd 1' opgenomen. Dit betreft een lichte vorm van functiemenging. Voor het hoekpand Gasthuissingel/ Kleine Houtweg is de bestemming Gemengd 2' opgenomen, hier is ook detailhandel mogelijk gemaakt. Op de boven de begane grond gelegen verdiepingen van rijwoningen is uitsluitend wonen mogelijk.
De enkelvoudige bestemming Wonen is in het bestemmingsplan Frederikspark opgenomen voor de woningen die niet gelegen zijn aan de doorgaande wegen. Hier is wel 'werken-aan-huis' mogelijk gemaakt. Veel ondernemers zijn op deze manier begonnen. Hierbij moet wel voorkomen worden dat er overlast voor het wonen ontstaat. Het gebruiken en inrichten van woningen en bijgebouwen voor beroepsmatige activiteiten is mogelijk gemaakt mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Hierbij geldt als uitgangspunt dat de woonfunctie in overwegende mate gehandhaafd dient te blijven. De omvang van de bedrijfsmatige activiteiten wordt daarom in de voorschriften gelimiteerd: 35% van het brutovloeroppervlak (bvo) en met een maximum van 50 m2.
Teneinde eenduidigheid te bewaren is voor alle villa's in het park de Gemengd-4 bestemming opgenomen. Gelet op de omvang van de villa's is ervoor gekozen om de bestemming wonen te wijzigen in Gemengd-4 zodat zowel op de verdieping als begane grond behalve wonen ook kantoren zijn toegestaan.
Ook is de viskraam aan de weg Frederikspark mogelijk gemaakt. In het verlengde van de wens om de weg Frederikspark te vergroenen ligt er ook een wens om de viskraam te verplaatsen. Doel is om het Frederikspark en de Griffietuin met elkaar te verbinden. Omdat de viskraam hier legaal staat en er nog geen concrete plannen zijn om de viskraam te verplaatsen, is het mogelijk gemaakt in dit bestemmingsplan.
De gebouwen van de provincie en het gebouw waar het Noord Hollands archief gevestigd is, hebben de kantoorbestemming gekregen.
De onderwijsvoorziening aan de Kleine Houtweg behoudt een maatschappelijk bestemming.
Stedenbouwkundige uitgangspunten
De bescherming van de bestaande kwaliteiten van het plangebied is het stedenbouwkundig hoofduitgangspunt. Voor het oprichten van gebouwen, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden strenge voorwaarden en toetsingscriteria.
In paragraaf 2.2 is beschreven dat het plangebied is aangewezen als genomineerd beschermd stadsgezicht door de Rijksdienst Monumentenzorg. Een deel van het plangebied heeft een hoogwaardig en grotendeels gaaf bewaard gebleven stedenbouwkundig patroon met een karakteristieke architectonische invulling van villa's en geschakelde middenstandswoningen. Van zeer grote betekenis is het deels in dit gebied gelegen Frederikspark. Handhaven, herstellen en versterken van de kwaliteiten van het Frederikspark zijn de uitgangspunten.
Woonbebouwing in het noordelijk deel van het plangebied, ten noorden van de Baan is dan ook opgenomen als bestaand. Dat wil zeggen dat bebouwingshoogtes overgenomen zijn van de huidige situatie en dat bebouwing in de tuinen beperkt is. Voortuinen hebben een bestemming T1 gekregen, waardoor bebouwing hier niet toegestaan is. Achtertuinen hebben een T2 bestemming om huidige legale en beperkte toekomstige bebouwing mogelijk te maken. Garageboxen zijn bestemd als T3, waarvoor geldt dat ze voor 100% bebouwd kunnen worden.
Voor de bebouwing ten zuiden van de Baan is ook opgenomen dat de huidige situatie gehandhaaft blijft. Bouwhoogtes en bouwvlakken zijn nauw om bestaande volumes gelegd. Om het groen open karakter van het Frederikspark te bewaren is het van het grootste belang dat erven niet worden dichtgebouwd met uit- en aanbouwen. Vandaar dat is gekozen voor T1 op de percelen.
De enige grote ontwikkeling binnen het plangebied, verbouw van de Provinciale huisvesting en een ondergrondse parkeergarage zijn mogelijk gemaakt. Uitgangspunt voor deze ontwikkelingen zijn een betere toegang tot de Griffietuin, een kleiner bebouwingsoppervlak en een ondergrondse parkeergarage die het mogelijk maakt bovengrondse parkeerplekken te verwijderen.
Het is de inzet van de gemeente om het groen van het Frederikspark te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Onder andere bestaat het streven om de groengebieden ten noorden en ten zuiden van de Frederiksparkweg weer tot een geheel te maken. Mede daarom is er voor gekozen in de bestemming verkeer ruime mogelijkheden op te nemen voor groen.
Om duurzame nieuwbouw en verbouwingen mogelijk te maken is een vrijstelling opgenomen betreft de hoogte van het dakpakket. Deze vrijstelling geeft de ruimte om een duurzaam, energiezuinig dakpakket te bouwen.