direct naar inhoud van 7.4 Rapportering inspraak
Plan: Slachthuisbuurt Zuidstrook
Plannummer: BP3080004
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080004-0004

7.4 Rapportering inspraak

De schriftelijk en via de website ingekomen inspraakreactie van de wijkraad Slachthuisbuurt is hieronder samen met de reactie van het gemeentebestuur samengevat.

Ik verwerp de bouw van de kantoren op de huidige groenvoorziening. Ik verzoek u de kantoorbestemming te schrappen en planologische voorzieningen te treffen ten aanzien van de bereikbaarheid van 023 en het Reinaldapark en wel om de volgende redenen.
1. Begin 2009 is het convenant Zomerzone als Preventiewijk tot stand gekomen tussen de gemeente Haarlem, een drietal woningcorporaties en de wijkraden van Slachthuisbuurt en Parkwijk. In dat convenant staat de leefbaarheid van de wijken centraal. Het convenant beperkt zich tot sociale en economische impulsen. Daarnaast spreken partijen uit dat er in beide buurten nog veel op fysiek gebied geinvesteerd moet worden. Een van de fysieke punten is de groenvoorzeining in de Slachthuisbuurt.
2. De huidige bestemming van de noordwestelijke hoek van het kruispunt Prins Bernardlaan/Schipholweg is groenvoorziening. In het ontwerpbestemmingsplan wordt aan dat terrein de mogelijkheid geboden om kantoren te realiseren.
3. De noodzaak voor meer kantoorruimte wordt niet gemotiveerd. In Haarlem en omgeving is veel leegstand van kantoren. Planologische reservering van meer kantoorruimte is dan ook ongewenst.
4. De Slachthuisbuurt is dichtbebouwd. De noordwestelijke hoek van het kruispunt Prins Bernardlaan/Schipholweg bevat een van de laatste plantsoenen in de buurt. Gelet op de leefbaarheid in de wijk zou dat plantsoen niet opgeofferd moeten worden aan niet noodzakelijke kantorenbouw.
5. Het plantsoen met de vele oude en brede bomen in de noordwestelijke hoek van het kruispunt Prins Bernhardlaan/Schipholweg is een beeldbepalend element in Haarlem.
6. Door een wethouder is aangegeven dat de realisatie van de kantoorbebouwing gewenst is om het tekort op de renovatie van de Slachthuisbuurt Zuid te dekken evenals op de renovatie van het Reinaldapark. Deze stelling van de wethouder is echter niet gedekt door een bij het ontwerpbestemmingsplan gevoegd financieel overzicht.
7. De wethouder gaat in zijn redenering uit van het ontwerpbestemmingsplan Slachthuisbuurt Zuidstrook. Dit is slechts een deel van de gehele Slachthuisbuurt. In het "middengebied"van de Slachthuisbuurt dient ook de planologische bestemming van het voormalige Slachthuis geregeld te worden. Op dat terrein kunnen woningen en winkels gerealiseerd worden. Indien de gemeente een financieel sluitende begroting wil maken, zal ook het middengebied daarbij betrokken moeten worden.
8. In het ontwerpbestemmingsplan wordt geen of onvoldoende een relatie gelegd met het bestemmingsplan 023 en het Reinaldapark. Bewoners uit de Slachthuisbuurt willen graag op een veilige manier naar 023 of het Reinaldapark. Planologisch worden daarvoor geen voorzieningen getroffen in het ontwerpbestemmingsplan

Reactie gemeente:
Het vigerende bestemmingsplan staat bebouwing toe op de hoekkavel. In de vastgestelde stedenbouwkundige visie is reeds aangegeven dat de hoekkavel een bestemming kantoren zou kunnen krijgen. De hoekkavel is een geschikte kantorenlokatie vanwege de bereikbaarheid en herkenbaarheid aan de Schipholweg. De nieuwe kantoorruimte past in de regionale kantorenvraagraming tot 2030 die is opgesteld door Plabeka/Metropoolregio Amsterdam en bekrachtigd door het college op 13 februari 2007.
Het verlies van het groen wordt ruimschoots elders in het plangebied gecompenseerd. De bebouwing langs de Schipholweg zorgt ervoor dat het leefmilieu in de achterliggende wijk verbeterd m.b.t. o.a. geluid en luchtkwaliteit. Het nieuwe groengebied wordt daardoor aantrekkelijker om te spelen en te recreeren. De opbrengst van de verkoop van de hoekkavel is opgenomen in de grondexploitatie Slachthuisbuurt Zuidstrook zoals vastgesteld door de gemeenteraad. Voor het middengebied zal separaat een bestemmingsplan worden opgestart.

In punt 3.4 in het concept ontwerpbestemmingsplan wordt gedoeld op een "somber perspectief"voor de winkels in de Hannie Schaftstraat. Waarop is dit gebaseerd? De wijkraad maakt zich sterk voor behoud van een discounter met aanvulling van kleinere detailhandel, zoals bijv. een hakkenbar, snackbar, een sigarettenwinkel en winkels voor dagelijkse levensbehoeften.

Reactie gemeente:
In het bestemmingsplan wordt detailhandel mogelijk gemaakt. De huidige lokaties van de Kimman/Aldi en de Dekamarkt hebben de functie detailhandel. Ook binnen de bestemmingen GD2 en GD3 is detailhandel mogelijk. De winkelfuncties aan de Hannie Schafstraat kunnen hier naar verplaatst worden.

In punt 3.8 wordt gesteld dat er op het plein de Graafschapstraat een Krajickcourt wordt aangelegd. Tot nu toe zijn bewoners hiertegen. Als de bewoners, na nadere voorlichting, akkoord gaan met dit veld kan het court hier een plaats vinden anders stelt de wijkraad voor om voor het court de oude plaats van het woonwagenkamp te gebruiken.

Reactie gemeente:
De mogelijkheid c.q. wenselijkheid voor de aanleg van een Krajickcourt is opgenomen in de toelichting. Of deze uiteindelijk gerealiseerd wordt op deze plek is afhankelijk van verdere planontwikkeling. In de regels is spelen binnen de bestemming Groen altijd mogelijk.

In punt 4.2 wordt gesteld dat alle wegen zijn bedekt met fijn asfalt. De Merovingenstraat is bedekt met grof, zeer verouderd en versleten asfalt, waardoor de geluidsoverlast aanzienlijk is.

Reactie gemeente:
De Merovingenstraat is bedekt met fijn asfalt. Echter de onderhoudssituatie van het asfalt laat te wensen over. Bij de uitvoering van de nieuwbouwplannen wordt ook de buitenruimte meegenomen.

De wijkraad is bang dat de huren te hoog worden voor de terugkerende bewoners. De sociale huurgrens is € 647,11 en dat is veel meer als de bewoners van een woning in de Zuidstrook nu betalen. Men krijgt huurgewenning maar dat is voor een periode van vijf jaar en het gevaar bestaat dat bewoners dan alsnog genoodzaakt zijn om te vertrekken wegens te hoge huurlasten.

Reactie gemeente:
Deze vrees kan niet door het bestemmingsplan worden weggenomen. In een bestemmingsplan worden geen huurprijzen geregeld. Wel de categorie woningbouw kan worden vastgelegd.