direct naar inhoud van 4.3 Water
Plan: Zomerzone Noord
Plannummer: BP3080002
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080002-0003

4.3 Water

In de toelichting van een bestemmingsplan moet worden beschreven op welke wijze rekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding. Voorkomen moet worden dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden die in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. In paragraaf 7.2 van de toelichting zijn de uitkomsten van het overleg in het kader van de watertoets beschreven. In bijlage 1 is het Europees, Rijks- en Provinciaal waterbeleid uiteengezet.

Oppervlaktewater

In de toekomst zal de rol van water belangrijker worden. Door verhoging zeespiegel, toename hoeveelheid neerslag, inklinking bodem, toename bebouwd oppervlak zal Nederland natter worden. Om dit water op te vangen is een toename van oppervlaktewater noodzakelijk. In bestaande buurten is het niet eenvoudig om tot een vergroting van het percentage oppervlaktewater te komen.

In het plangebied bevindt zich de Herensingel, Zomervaart en Amsterdamsevaart. In en om de wijk Zuiderpolder lopen verscheidene watergangen. Het betreft zowel boezemwater als polderwater. De kwaliteit van het oppervlaktewater is slecht tot matig.

De Amsterdamsevaart is met een lange duiker verbonden met de Herensingel. De duiker ligt onder het NS terrein, vanaf de Amsterdamse Poort tot het begin van de Amsterdamsevaart. In de toekomst zal de Amsterdamsevaart hier worden uitgegraven en in open verbinding komen met het Spaarne. De watergang die de buurten Parkwijk en Zuiderpolder (Meerspoorpad) van elkaar scheidt, wordt verbreed.

Waterkeringen

De Amsterdamsevaartweg vormt een waterkering langs de Amsterdamsevaart. Ter bescherming van de binnen het plangebied gelegen waterkeringen zal er voor het uitvoeren van werkzaamheden advies moeten worden gevraagd aan het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Grondwater

De grondwaterstanden in Haarlem zijn over het algemeen vrij hoog. Om grondwateroverlast te voorkomen zijn dan ook onder een groot aantal wijken in Haarlem drainagesystemen aangelegd. Deze systemen hebben grote, positieve invloed op het functioneren van het lokale grondwatersysteem. Een deel van de Oude Amsterdamsebuurt/Potgieterbuurt en het zuidelijk deel van Zuiderpolder hebben te maken met grondwateroverlast. In het plangebied is deels al drainage aangelegd en in veel straten ontbreekt deze nog. De werking van de oude drainage is echter onvoldoende. Op het moment dat ook andere infrastructurele werkzaamheden zullen plaatsvinden, wordt nieuwe drainage aangelegd of de oude drainage vervangen.

Afvalwater

Het plangebied heeft een gemengd rioolstelsel. Hierin wordt zowel het afvalwater als regenwater verzameld en naar de rioolzuivering gevoerd. Waar nodig wordt de riolering vervangen op het moment dat ook andere infrastructurele werkzaamheden zullen plaatsvinden.

Compensatie toename verhard oppervlak

Bij een toename van verhard oppervlak van 500 m2 of meer moet er 15% van de toename gecompenseerd worden met oppervlakte water. In het bestemmingsplan wordt nieuwbouw mogelijk gemaakt rond het DSK gebied. In het vastgestelde stedenbouwkundig kader voor dit gebied neemt de verharding toe met 1110 m2. De gemeente Haarlem hanteert een zogenaamde 'berging courant' waaruit geput kan worden indien watercompensatie niet binnen het project gerealiseerd kan worden. Voor DSK wordt 166,5 m2 compensatie gereserveerd. Bij de realisering van DSK 2 en 3 kunnen toegepaste maatregelen nog in mindering worden gebracht op de reservering.

Voor het sloop/nieuwbouwproject van Ymere ter hoogte van de kruising Prins Bernhardlaan met de Berlagelaan is een watertoets uitgevoerd. De conclusie luidt dat in de toekomstige situatie sprake is van een toename van verhard oppervlak van ca. 1.000 m2. Daarom geldt een compensatieplicht van 150 m2. In verband met het feit dat er geen mogelijkheden zijn om aan te sluiten op open oppervlaktewater in de omgeving, zijn alternatieve compensatievormen het meest kansrijk. Hierbij kan worden gedacht aan sedumdaken of compensatie elders. Geconcludeerd kan worden dat ten gevolge van de herontwikkeling van het plangebied met aanvullende watercompensatie verder geen grote waterhuishoudkundige veranderingen optreden. Het definitieve wateradvies wordt gegeven als de omgevingsvergunningsaanvraag is ingediend.