direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijk functionele structuur
Plan: Zomerzone Noord
Plannummer: BP3080002
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080002-0003

2.3 Ruimtelijk functionele structuur

De functionele karakter van het plangebied Zomerzone-Noord wordt met name gedomineerd door wonen. Het plangebied telt daarnaast twee hoofdwinkelconcentraties: de Amsterdamstraat (winkelstraat) en het Beatrixplein (planmatig ontworpen wijkwinkelcentrum) en verspreid in het plangebied zijn een groot aantal maatschappelijke voorzieningen gevestigd, waarvan voor een groot deel basisscholen.

In het naoorlogse Parkwijk en Zuiderpolder is een heldere fysieke functiescheiding tussen de woon- en niet-woonfuncties te zien, terwijl in het vooroorlogse plandeel van het gebied de bedrijvigheid en andere niet-woonfuncties veel meer is vermengd met de woonfunctie. Tot slot is rondom de Robertus Nurksweg/Camera Obscuraweg nog een monofunctionele cluster van kantoorgebouwen te vinden.


Bevolking en wonen

De volgende statistische gegegevens (Onderzoek en Statisitiek, 1 januari 2010) hebben betrekking op de vijf buurten. Zomerzone-Noord telt 14.126 inwoners verdeeld over 6.761 woningen. Hiermee is het gemiddelde woonbezetting van 2,1 personen per woning gelijk aan het gemiddelde voor heel Haarlem.

Tabel 3: leeftijdsopbouw in het plangebied en gemeente Haarlem per 1 januari 2010


leeftijd  
Zomerzone-Noord
abs. %  
Haarlem
abs. %  
0-19   2.948 20,9   32.502 21,7  
20-44   5.028 35,6   54.357 36,3  
45-64   3.819 27,0   39.868 26,7  
65+   2.331 16,5   22.849 15,3  
totaal   14.126 100   149.576 100  

De leeftijdsopbouw in Zomerzone-Noord komt redelijk overeen met de leeftijdsopbouw voor heel Haarlem. Per te onderscheiden deelbuurt zijn er meer verschillen te constateren. In de vooroorlogse buurten wonen relatief veel 20-44 jarigen, terwijl met name in de Zuiderpolder het zwaartepunt ligt bij de 45-64 jarigen. In Parkwijk wonen relatief veel 65-plussers, waar de aanwezigheid van het Reinaldahuis niet vreemd aan is.

Tabel 4: woningvoorraad naar eigendom in het plangebied en Haarlem totaal


eigendomssituatie  
Zomerzone-Noord
abs. %  
Haarlem
abs. %  
koop   2.608 29,2   36.560 51,9  
sociale huur   3.012 44,6   22.745 32,3  
particuliere huur   1.141 16,9   11.204 15,9  
totaal   6.761 100   70.506 100  

In het plangebied zijn ten opzichte van het gemiddelde in Haarlem veel woningen in corporatiebezit. Met name in Parkwijk is het aandeel sociale huurwoning heel hoog (bijna 70%). In de Zuiderpolder is het aanbod sociale huur juist laag. Buiten de Zuiderpolder telt ook de Potgieterbuurt veel koopwoningen. Zakelijke dienstverlening en kantoren

Verspreid over het plangebied zijn een aantal bedrijven gevestigd die een dienstverlenings- of kantoorfunctie hebben. De kantoorfunctie is voornamelijk gevestigd in kantoorgebouwen langs de Amsterdamsevaart, met een cluster aan de Camera Obscuraweg en Robertus Nurksweg. Kleinschalige zakelijke dienstverlening is vaak op woonadressen gevestigd. Deze hebben het karakter van (parttime) beroep-aan-huis.

Bedrijven

In het plangebied zijn verschillende bedrijven gevestigd, veelal garagebedrijven. De meeste bedrijven zijn gevestigd aan of in de buurt van de Amsterdamse- vaart, maar ook in de Potgieter- en Van Zeggelenbuurt zijn er her en der bedrijfsvestigingen te vinden. De vermenging met de woonfunctie is hier groter dan in het oostelijk deel van het plangebied. Aan de Hasebroekstraat (binnenterrein) is qua oppervlakte een groot eenlaags garagebedrijf te vinden en ten oosten van het Beatrixplein staat een bedrijfsverzamelgebouw.

Winkel- en horecavoorzieningen

In het plangebied zijn drie winkelconcentraties te vinden: de Amsterdamstraat, het Prinses Beatrixplein (Zuiderpark) en in mindere mate het Van Zeggelenplein. In alle drie de gevallen wordt er boven de winkels gewoond. Daarnaast bevinden zich aan het begin van de Amsterdamsevaart nog een aantal speciaalzaken waaronder een café. Verspreid zijn er nog een aantal solitaire winkelvestigingen.

Maatschappelijke voorzieningen

In het plangebied bevinden zich een vijftal scholen voor basisonderwijs. Het gebied telt drie kerken. Daarnaast is er het wijkcentrum het Broederhuis aan het Nagtzaamplein met ook een centrum voor Jeugd en Gezin en het gebouw de Zuidparker op de grens van Parkwijk en Zuiderpolder. Op het gebied van zorgvoorzieningen treffen we het Reinaldahuis waarin ook een eerstelijnsgezondheidscentrum is opgenomen en de woonzorgcomplexen Roomolen en het Polderhuis. Veel van de maatschappelijke gebouwen zijn in gebruik ten behoeve van meerdere maatschappelijke functies. Het gaat dan om bijvoorbeeld buurtcentra, kinderdagverblijven en bibliotheek. Verspreid over het plangebied zijn er nog enige huis- en tandartsenpraktijken, al dan niet verbonden aan de woonfunctie.

Recreatie en sport

In de Van Zeggelenbuurt heeft de voetbalvereniging DSK onlangs een nieuw onderkomen gekregen. Aan de Jac van Looijstraat bevindt zich ook een speeltuin. Verspreid door de wijk liggen enkele aan scholen verbonden gymzalen. Verder bevindt zich in de Oude Amsterdamse Buurt nog een kinderboerderij. Naast de Joodse Begraafplaats is een volkstuinvereniging gevestigd. In de openbare ruimte is goed voorzien in ruimte voor speelvoorzieningen.