Plan: | Oude Stad |
---|---|
Plannummer: | BP1080005 |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0392.BP1080005-0004 |
In het plangebied zijn de komende jaren geen grootschalige ingrepen gepland die meegenomen kunnen worden in dit bestemmingsplan. Wel zijn er een aantal ontwikkelingen van meer beperkte aard, die zodanig concreet zijn dat zij in dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt. Voor al deze ontwikkelingen zijn de wettelijk verplichte onderzoeken verricht (zie separate bijlagen).
Ambassador hotel Oude Groenmarkt
Het Ambassador City Centre Hotel aan de Oude Groenmarkt heeft de wens geuit haar hotel uit te breiden op de huidige locatie. Het aangezicht van de Oude Groenmarkt en de Lange Veerstraat wordt niet aangepast. De uitbreiding van 29 naar 77 kamers wordt deels gezocht in bestaande panden aan de Lange Veerstraat en voor een ander deel door opschoning en herindeling van het achterliggende binnenterrein. Bij de nieuwbouw wordt aangesloten bij het huidige schaalniveau van het daklandschap. Ook voor het overige voldoet het plan aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Het realiseren van meer hotelkamers ligt in lijn met het beleid van de gemeente Haarlem.
Afbeelding 6 Situatiefoto Ambassador Hotel
Zijlstraat 20
Goedkeuring is verleend voor de verbouw en uitbouw van dit pand ten behoeve van 6 appartementen en winkelruimte op de begane grond. Boven de daklijst wordt een extra verdieping geplaatst in de vorm van een kapverdieping die aansluit bij het gevelbeeld. Achter het pand ligt een diepe smalle kavel. Het voorhuis is in de loop der tijd uitgebreid met een achterhuis. Het achterhuis heeft ongeveer dezelfde omvang als het hoofdhuis. Achter het achterhuis bevindt zich nog een stukje onbebouwd erf, dat onaangetast blijft. Dit erf, samen met de erven van de buren, zijn de laatste groene binnenterreinen in de omgeving.
Kleine Houtstraat 19-21
Het plan voor dit project voorziet in de realisatie van 8 appartementen boven het winkelpand. De betreffende winkel is samengesteld uit de begane grondlaag van nr. 19 en 21, die sindsdien zijn voorzien van een enkele doorlopende pui. In het bouwplan worden beide panden opgetopt met een nieuwe kap. Na verbouw wordt de eenheid in het gevelbeeld pandsgewijs weer hersteld. Ook voor het overige wordt voldaan aan stedenbouwkundige randvoorwaarden. Het resultaat sluit aan op het veelzijdige gevelbeeld van de Kleine Houtstraat waarmee de doelstelling van het beschermd stadgezicht wordt ondersteund. Tegelijkertijd ondersteunt het het gemeentelijk beleid “wonen boven winkels”.
Brugwachtershuisje Melkbrug
Er wordt rekening mee gehouden dat het bestaande gebouwtje vervangen wordt. Het nieuwbouwprogramma heeft eigenlijk behoefte aan meer ruimte dan het huidige oppervlak. De directe omgeving biedt geen ruimte voor uitbreiding, zonder dat dit ten koste zal gaan van water, wandel, fiets of boomruimte. Oplossing zal worden gezocht in het minimaliseren van het programma, het compact ontwerpen en een extra uitbreiding onder of boven het bouwwerk te vinden.
Onder het bestaande brugwachtershuisje bevindt zich al een trafokelder die ook opnieuw zal worden gebruikt. Naast een kelder blijft er nog behoefte aan een extra bouwlaag over. Deze zou als speciale kap kunnen worden uitgevoerd. De Nota Ruimtelijke Kwaliteit en de Nota Dak, bieden hiervoor een prima aanleiding. Hierin wordt de mogelijkheid geboden de bestaande platte daken in de stad te benutten voor het toevoegen van kappen al dan niet in combinatie met het duurzaamheidmaatregelen zoals energie opwekking of waterretentie.
Verdere randvoorwaarden zijn:
Achter de Lange Margarethastraat 34
Het betreft hier het bouwen van een woonhuis achter het perceel Lange Margarethastraat 34 op een binnengebied. In de bestaande situatie is het terrein helemaal verhard. Er bevinden zich een aantal loodsen die onderling verbonden zijn d.m.v. platte daken.
Het plan is positief beoordeeld omdat ten opzichte van de bestaande situatie sprake is van het toevoegen van groenoppervlak en bomen. Tevens ontstaat een open binnenterrein. Er worden 2 parkeerplaatsen gerealiseerd op eigen terrein. Ontsluiting blijft mogelijk via de bestaande poort in de Lange Margarethastraat. Verder draagt het plan bij aan versterking van het woonmilieu in de oude stad.
Kromme Elleboogsteeg 3A
In het kader van herstel beschermd stadsgezicht en het stimuleren van wonen boven winkels vindt restauratie van bebouwing en realisatie van een aantal woningen plaats boven en achter het pand Barteljorisstraat 12. De ontsluiting vindt nu plaats via het binnenterrein dat ligt in de bocht van de Kromme Elleboogsteeg. Het grootste deel van dit binnenterrein is kaal en in gebruik als parkeerplaats. Een tuinmuur met hek sluiten het gebied nu nog af van de Kromme Elleboogsteeg. Langs de randen, op de grens met de andere achtertuinen staan nu enkele bomen.
De intentie is om met gebruikmaking van de aanwezige bomen en historische bebouwing, het bestaande lege parkeerterrein om te vormen tot een hofje. Via een nieuw poortgebouw wordt de groene binnentuin zichtbaar en toegankelijk gemaakt vanf de Kromme Elleboogsteeg. Met de zorgvuldige inpassing van twee nieuwe woningen ontstaat een verzorgd besloten geheel rond een groene collectieve tuin.
Herstel historische rooilijnen
Tussen de panden 56 en 64 aan de Jansstraat tegenover de Rechtbank ligt een klein parkeerterreintje. Een terrein dat ontstaan is door sloop van oude panden ten behoeve van leidingen. Op de hoek van de Jansstraat met de Grote Markt is ooit een pand gesloopt om voldoende ruimte te creeren voor de boogstraal van de stadstram. Voor beide locaties wordt de mogelijkheid opgenomen de gevelwand in ere te herstellen.
Brinkmann
Op dit moment bestaat er nog geen duidelijkheid over nieuwe goot- en dakhoogtes die samenhangen met de opbouw van het daklandschap bovenop de Brinkmann. Wijziging van het daklandschap is een complexe operatie die zowel samenhangt met daglichttoetreding in de kantoorlagen als een zorgvuldige aansluiting op de cultuurhistorisch waardevolle omgeving.
Met oog op deze onzekerheid is dit laatste nog niet geëffectueerd in het ontwerp bestemmingsplan.
Afbeelding 7 creatieve interpretatie daklandschap Brinkmann
Huis Barnaart (Nieuwe Gracht 7)
De Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van het monumentale pand Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht nr. 7, heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor het restaureren en verbouwen van het pand. Eén van de beoogde wijzigingen betreft het gebruik waarbij representatieve ruimtes van de bel-etage meer worden opengesteld voor publiek. Gedacht wordt aan tijdelijke c.q. incidentele verhuuractiviteiten ten behoeve van vergaderingen, recepties, trouwerijen etc. In het kader van een nog te voeren ruimtelijke procedure zal een en ander nader worden afgewogen.
Onvoorzien
In de komende jaren kunnen zich nu nog onbekende nieuwe initiatieven voordoen. Hierbij valt ook te denken aan hergebruik van vrijkomende (grote) monumentale panden, functieverbreding van bv. kerkgebouwen of nieuwe initiatieven in de detailhandel. Het zijn allemaal initiatieven die niet op voorhand worden uitgesloten. Vanwege het historische karakter van de binnenstad dienen die op hun merites beoordeeld te worden met eventueel dan te volgen ruimtelijke procedures.