direct naar inhoud van 3.10 Bufferzone Teylersmuseum
Plan: Burgwal
Plannummer: BP1080002
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP1080002-0003

3.10 Bufferzone Teylersmuseum

Bufferzone Teylers Museum

Het Teylers Museum is in april 2011 samen met tien andere Nederlandse erfgoederen op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed van UNESCO gezet. Het gaat hierbij om onvervangbaar erfgoed van uitzonderlijke universele waarde. Om de authenticiteit en de integriteit van het erfgoed te beschermen dient het object nationaal beschermd te zijn middels wetgeving, waarbij het niet alleen om het object zelf gaat, maar ook om de ruimtelijke kaders daarvan. De ruimtelijke begrenzing van het object is zodanig gekozen dat de uitzonderlijke kwaliteiten hiervan afdoende wordt beschermd. Rondom het te beschermen object is daarom een zogeheten bufferzone gelegd die bepaald is op basis van de directe omgeving van het museum en de zichtlijnen vanuit de omgeving naar het museum. De bufferzone ligt als een ring om het Teylers Museum heen en moet met name het vrije uitzicht garanderen. Dat betekent beperkingen aan het gebruik en de ontwikkeling van het gebied. Het gaat bijvoorbeeld om het voorkomen van belendende nieuwbouw van een geheel andere maat en schaal of karakter, waardoor de visuele integriteit van het erfgoed wordt aangetast. UNESCO legt zelf geen extra regels op en daarom moet de bestaande regel- en wetgeving in orde zijn op het moment dat de nominatie plaatsvindt.

Het Teylers Museum is in januari 2012 voorgedragen door de Nederlandse regering voor plaatsing op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Naar verwachting besluit UNESCO in zomer 2013 over deze kandidatuur. Het plaatsen van Teylers op de Werelderfgoedlijst brengt geen nieuwe regels met zich mee. De bestaande regelgeving moet afdoende zijn om het museum en daaromheenliggende bufferzone te vrijwaren van ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0392.BP1080002-0003_0017.png"

Afbeelding 4.7 Bufferzone Teylersmuseum

Dit bestemmingsplan draagt bij aan het instandhouden van de ruimtelijke kwaliteit van de bufferzone. De hoofdbebouwing in de bufferzone Teylers die gelegen is in dit plangebied, bestaat grotendeels uit monumenten (orde 1) en cultuurhistorisch waardevolle bebouwing (orde 2) (zie ook bijgevoegde waarderingskaart en paragraaf 6.8.) waarbij het beschermen van de bestaande kwaliteiten hoofduitgangspunt in dit bestemmingsplan.

Er is één kleinschalige ontwikkeling voorzien in de bufferzone ter hoogte van de Vissersbocht. Bij het opstellen van de randvoorwaarden van deze ontwikkeling is rekening gehouden met de zichtlijnen en beeldkwaliteit van de bufferzone Teylers.De ontwikkeling ondersteunt het Teylersmuseum door een verblijfsplek te creeeren met uitzicht op het Teylersmuseum.