direct naar inhoud van 5.2 Functionele aspecten
Plan: Bakenes
Plannummer: BP1080001
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP1080001-0003

5.2 Functionele aspecten

De economische functies in de Bakenes zijn voor de leefbaarheid van Haarlem van groot belang. Het functioneren van deze functies is onderhevig aan ontwikkelingen aan zowel de aanbod- als de vraagzijde. Een kwalitatief goed aanbod van winkels en horeca, samen met goede voorzieningen op het gebied van cultuur(podia) in een aantrekkelijke historische binnenstad is dan ook een belangrijk uitgangspunt.

Om de economische functies voor de binnenstad te behouden is het van belang om in het bestemmingsplan, naast het behoud van de historische kwaliteiten, de dynamiek te faciliteren. Dit komt tot uiting door in de Bakenes gebieden te onderscheiden waar op gedifferentieerde wijze tegemoet kan worden gekomen aan die dynamiek.

Westzijde Bakennessergracht

De Bakenessergracht deelt het plangebied in tweeën. De westkant van het gebied heeft een ander karakter dan de oostkant. De westzijde wordt gedomineerd door de Toneelschuur, Philharmonie en de oude en nieuwe rechtbank. De Toneelschuur, het Teylersmuseum en de Philharmonie hebben de bestemming Cultuur en Ontspanning gekregen. Binnen deze bestemming zijn ook horeca-achtige activiteiten toegestaan. De aard en omvang van de horeca-achtige activiteiten wordt geregeld in de vergunningen.

Rond de Grote kerk

Rond de Grote Markt/Klokhuisplein/Oude Groenmarkt blijft de nadruk op vermaak(horeca) liggen. Op de begane grond zijn horecagelegenheden en toegestaan maar mag er niet gewoond worden. Op de verdieping wordt de woonfunctie wel mogelijk gemaakt. Ter stimulering van de hotelfunctie in de binnenstad is voor de panden rond de Grote kerk een hotel toegestaan.

Doorgaande straten

Voor de straten aan de randen van het plangebied en de Bakenessergracht wordt functiemenging nagestreefd. In deze gebieden is niet duidelijk sprake van één functie die overheerst. De kwaliteit van dit soort gebieden wordt vooral bepaald door een goede mix van wonen en kleinschalige niet-woonfuncties. Voorkomen moet worden, ook in het kader van sociale veiligheid, dat wonen op de begane grond verdwijnt. Detailhandel komt hier nog wel voor maar in afnemende mate. Het is gewenst dat de winkels in de toekomst vooral gehandhaafd blijven/geconcentreerd worden in de (kern)winkelstraten. In het plan wordt geen ruimte geboden voor de vestiging van detailhandel op geheel nieuwe locaties. Voor de verdiepingen is de woonfunctie uitgangspunt en wordt gestimuleerd. De gemengde gebieden worden gezien als een goed milieu voor Bed&Breakfast.

De beperkingen van de milieuzonering zorgen ervoor dat de functies passend zijn binnen een gemengd woongebied. De veranderingen van functies in rijksmonumenten wordt beperkt doordat deze panden beschermd worden via de wetgeving. Bij verbouwingswensen zal altijd een monumentenvergunning nodig zijn. Functieverandering zal daardoor niet kunnen leiden tot ongewenste gevel- of interieurwijzigingen.

Ten aanzien van horeca is in beginsel gekozen voor een restrictief beleid dat wil zeggen dat bestaande (legale) horeca gelegenheden positief zijn bestemd. Aan de Koudenhorn 58 is een coffeeshop gevestigd, aangezien dit een gedoogsituatie betreft mag dit niet in een bestemmingsplan geregeld worden. Overeenkomstig het recht uit het vigerend bestemmingsplan is een café mogelijk gemaakt op deze locatie. Zolang hier een coffeeshop gevestigd is mag hier geen café gerund worden, dit is geregeld in de vergunning.

Conform het huidige prostitutiebeleid wordt de (legale) situatie zoals deze nu is bevroren. Uitbreiding van prostitutiebedrijven wordt niet toegestaan; er wordt echter ook geen 'uitsterfconstructie' gehanteerd. Daar waar prostitutie is toegestaan blijft dit ook toegestaan. De seksinrichtingen zijn met een aanduiding weergegeven op de verbeelding. De seksinrichtingen mogen niet naar aard, aantal of omvang uitbreiden, dit is geregeld in de vergunningen.

Binnenstedelijk woonmilieu

Meer in de wat perifeer gelegen delen van het plangebied is sprake van "pure" woonstraten. De binnenstad is een zeer aantrekkelijk woonmilieu voor bepaalde bewonersgroepen. Bescherming van de woonfunctie is van groot belang voor de levendigheid en sociale veiligheid in en rond de binnenstad.

Binnen de woonfunctie zijn beroepsmatige activiteiten aan huis mogelijk. Ook wordt een Bed&Breakfast binnen de woonfunctie mogelijk gemaakt. De overheersende woonfunctie in deze gebieden sluit de vestiging niet uit van enige niet-hinderlijke andere activiteiten. Daar waar in de bestaande situatie sprake is van functiemenging wordt volstaan met een "lichte" gemengde bestemming. Binnen deze bestemming zijn kleinschalige vormen van bedrijvigheid en (zakelijke) dienstverlening op de begane grond toegestaan.

Uitbreidingsmogelijkheden

Bij bestaande woningen neemt in de regel de wens tot veranderingen in en aan de woning toe naarmate de woning ouder is. Aanvragen hebben meestal betrekking op de uitbreiding van de woonruimte, luxer maken van de woning, dan wel een grotere berging/garageruimte in de achter- of zijtuin. Nieuwe wensen hangen voor een groot deel samen met een verandering van levensfase (bijvoorbeeld kinderen krijgen of de deur uit, hoger inkomen, pensionering). Ook maatschappelijke veranderingen, zoals de wens om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, kunnen een reden zijn voor aanpassing.

In dit plan hebben we hierin voorzien door regels op te nemen voor standaard uitbreidingen waarvan verwacht wordt dat deze geen onevenredige invloed hebben op het straatbeeld, de privacy en de bezonning van de directe omgeving,  het daklandschap en de uitstraling van het beschermd stadsgezicht in het algemeen. Te denken valt hierbij aan aan- en uitbouwen, dakkapellen, bijgebouwen en andere ondergeschikte uitbreidingen. Voor niet standaard ingrepen die een grotere impact kunnen hebben op een van deze punten worden binnenplanse afwijkingsmogelijkheden opgenomen. Met een relatief korte procedure wordt door de gemeente beoordeeld of deze ingrepen acceptabel zijn. Voorbeelden hiervan zijn dakopbouwen,  dakterrassen, dakdoorbrekingen,  bijzondere (afwijkende dakkapellen etc).

Beroepsmatige activiteiten aan huis

Werken aan huis kan een bijdrage leveren aan het plaatselijk (met name dienstverlenend) voorzieningenniveau. Het toestaan van beroepsmatige activiteiten aan huis kan een stimulans geven aan de economische ontwikkeling. Het starten van een bedrijf is op deze wijze heel laagdrempelig.

Veel ondernemers zijn op zo begonnen. Binnen de ruimtelijk-functionele opzet van bestaande woonwijken zijn de mogelijkheden van het toestaan van beroepsmatige activiteiten aan huis uiteraard beperkt. Overlast in relatie tot met name wonen moet voorkomen worden, omdat bijvoorbeeld het verkeerssysteem en de verkaveling in woonwijken niet inspelen op andere functies en de gevolgen van die andere functies. Ook mag het werken de woonfunctie niet verdrijven. Kortom: de gemeente staat in principe positief tegenover deze ontwikkeling zonder de mogelijke nadelen uit het oog te verliezen.

Het gebruiken en inrichten van woningen en bijgebouwen voor beroepsmatige activiteiten aan huis is mogelijk mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Zo zijn alleen dienstverlenende beroepen mogelijk en mag er geen overlast voor de woonomgeving ontstaan. Bovendien geldt als uitgangspunt dat de woonfunctie gehandhaafd dient te blijven. De omvang van de beroepsmatigeactiviteiten wordt daarom in de regels gelimiteerd: 35 procent van het brutovloeroppervlak van een woning tot een maximum van 50 m 2 mag voor beroepsmatige activiteiten aan huis worden gebruikt. Gastouderschap en een kleine Bed and Breakfast behoren ook tot de mogelijkheden, een voorwaarde is dat het gekoppeld moet zijn aan de woonfunctie.