direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerreinen Diemen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0384.BPbedrijventerrein-VG01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Beleid bedrijven

Het gemeentelijk beleid is gericht op behoud en intensivering van de functie die de bedrijventerreinen hebben voor huisvesting van bedrijven. De bedrijventerreinen moeten blijven fungeren voor opvang van industriële bedrijvigheid. Nieuwe zware industrie heeft niet de voorkeur en wordt tegengegaan vanwege de uitstraling op de (woon)omgeving. Aan de hand van eisen die aan de milieuhinder worden gesteld (onder andere via milieuvergunningen en milieuzonering) wordt vestiging van zware industrie tegengegaan. Ook andere functies dan bedrijven worden zoveel mogelijk geweerd, zodat deze terreinen gereserveerd blijven voor bedrijvigheid. De bestaande bedrijven worden niet belemmerd in hun bedrijfsvoering en mogen conform de vergunde situatie blijven bestaan. Voor de toekomst geldt dat er bij een nieuw te verlenen vergunning 1 dB(A) meer aan geluid geproduceerd mag worden dan nu vergund is. Op deze manier wordt de bedrijfsvoering van de bestaande bedrijven niet geheel op slot gedaan. Nieuwe vestigingen van zware industrie worden zoveel mogelijk vermeden. Een zelfstandige kantoorfunctie wordt in dit bestemmingsplan in principe uitgesloten, mede vanwege de hogere verkeersaantrekkende werking. Puur kantoorachtige functies kunnen zich voldoende vestigen op het naastgelegen kantorengebied Bergwijkpark of elders in de regio.

3.4.2 Detailhandelsnota

Het gemeentelijk detailhandelsbeleid (1996) gaat uit van handhaving en versterking van de bestaande winkelstructuur. Er worden geen detailhandelsfuncties op de industrieterreinen toegestaan die ook in winkelcentra gevestigd kunnen worden (detailhandelsnota 1996). In een beperkt gebied op de Sniep worden nader omschreven vormen van perifere detailhandel (pdv) toegestaan.

3.4.3 Parkeernota

In 2001 is een parkeernota voor de werkgebieden vastgesteld. Hierin wordt aangegeven dat voor de industriegebieden geen parkeerregulerende maatregelen nodig zijn. Indien nodig - en waar dat kan - kan de parkeercapaciteit in de openbare ruimte worden uitgebreid. De eisen aan parkeerruimte op eigen terrein dienen te worden gehandhaafd, dan wel te worden geactualiseerd (verscherpt).

In de nachtelijke uren geldt op een deel van de Verrijn Stuartweg een parkeerverbod.

Momenteel is nieuw parkeerbeleid in voorbereiding voor de gehele gemeente Diemen.

3.4.4 Woonvisie 'Werken aan wonen'

In de Woonvisie Diemen 'Werken aan Wonen' (2008-2012) wordt aangegeven wat de visie van de gemeente is op het terrein van Wonen. De gemeentelijke uitgangspunten zijn kort en krachtig geformuleerd en er is zo concreet mogelijk aangegeven hoe hier invulling aan wordt gegeven.

Het stedenbouwkundig plan 'Plantage de Sniep' is uitgangspunt voor de realisatie van een nieuwe wijk met ongeveer 1.400 woningen. Plantage de Sniep biedt ruimte aan gezinnen (groot en klein), aan starters, aan senioren en aan woonwerkers. Plantage de Sniep krijgt 25 procent betaalbare woningen. Daarvan is 15 procent sociale huur en 10 procent betaalbare koop. Als binnen het project extra inverdieneffecten ontstaan, geeft dit ruimte voor extra betaalbare woningen met een maximum van 30 procent betaalbare woningen op Plantage de Sniep. In dat geval hebben betaalbare koopwoningen voorrang totdat evenwicht is bereikt tussen sociale huur (15%) en betaalbare koop (15%).

3.4.5 Groenstructuurplan en groenbeleidsplan

Deze plannen geven de gewenste hoofdgroenstructuur voor Diemen weer. De notitie gaat, behalve op de situering en het soort groen, tevens in op mogelijk (mede-)gebruik van het groen. Van belang is onder andere dat de Muiderstraatweg en de Provinciale weg zijn aangemerkt als wegen met een bomenrij met een structurerende functie voor de hele gemeente.

3.4.6 Beleidsnota Cultuurhistorie

In deze nota, opgesteld door de Stichting Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland, worden voor een aantal cultuurhistorisch waardevolle elementen in Diemen de mogelijkheden beschreven om deze in te passen in toekomstige nieuwe ontwikkelingen. Met betrekking tot woningbouwlocatie Plantage de Sniep is opgemerkt dat het gebied zo is genoemd vanwege zijn vorm, een puntig toelopend stuk land.

Een belangrijke structuur is de ligging van het eiland tussen de Weespertrekvaart en Muidertrekvaart en, zoals op oude kaarten zichtbaar is, de oorspronkelijke verkaveling die dwars op beide trekvaarten loopt.

3.4.7 Notitie Prostitutiebeleid

Het gemeentelijk prostitutiebeleid is in 2002 vastgesteld. Hoofdpunt van het beleid is dat prostitutie slechts onder strenge voorwaarden kan worden toegestaan. Dit beleid is eerder planologisch verankerd in een paraplubestemmingsplan en wordt nu opnieuw in dit bestemmingsplan bedrijventerreinen verwerkt.

3.4.8 Beleidsnotitie Verblijfsgebieden

In deze notitie (1998) is de standaard categorisering van (hoofd)wegen in het kader van Duurzaam Veilig vertaald naar de Diemense situatie. De belangrijkste ontsluitingswegen (binnen de bebouwde kom en op de bedrijventerreinen) zijn aangemerkt als 'verkeersaders'. De ontsluitingswegen van een lagere orde zijn aangemerkt als secundaire weg. De bedrijventerrein kennen daarom een snelheidsregime van 50 km/uur. De Stammerdijk heeft de status van 'verblijfsgebied', ligt buiten de bebouwde kom en heeft een 30 km/uur regiem.

3.4.9 Speelruimteplan

In opdracht van de gemeente Diemen heeft bureau Speelruimte onderzocht welk aantal en welk soort speelgelegenheden in de gemeente gewenst zijn. De resultaten van dit onderzoek, waarin het herontwikkelingsgebied Plantage de Sniep specifiek is onderzocht, zijn beschreven in de notitie "Spelen in Diemen" (Speelruimte, 2003). In de exploitatieopzet en het stedenbouwkundig plan is met de aanbevelingen uit genoemde rapportage rekening gehouden.

3.4.10 Welstandsbeleid

De niet-planologisch relevante aspecten van de geprojecteerde bebouwing, zoals architectuur, kleur- en materiaalgebruik, kunnen niet in een bestemmingsplan worden geregeld, maar wel in het gemeentelijke welstandsbeleid. De in dit verband beoogde doelstellingen voor woningbouwlocatie Plantage de Sniep zijn uitgebreid beschreven in het beeldkwaliteitsplan "Plantage van Diemen'. Dit plan zal deel gaan uitmaken van het gemeentelijke welstandsbeleid.

3.4.11 Notitie Ondergronds bouwen

Ten aanzien van woonwijken wordt het beleid (2003) gevoerd dat onderkeldering van hoofdgebouwen in beginsel kan worden toegestaan, ongeacht de bestemming. Onderkeldering ter plaatse van voorerven is niet toegestaan, van zij- en achtererven mag maximaal 50% onderkelderd worden.

Voor kantoor- en industriegebieden geldt dat in beginsel 100% van het erf onderkelderd mag worden, tenzij kabel- en leidingstroken dit niet toestaan.

In het bestemmingsplan wordt onderkeldering conform dit beleid mogelijk gemaakt.

3.4.12 Natuurbeleidsplan Diemen

Diemen is een groene gemeente met opvallend waardevolle natuur binnen de stadsgrenzen. De gemeente Diemen heeft al de beschikking over een groenbeleidsplan (1995) en een groenstructuurplan (1997). In het aanvullende Natuurbeleidsplan (2009) staan de ecologische waarden centraal. Dit plan dient gezien te worden als een sectoraal plan, het is geschreven vanuit natuuroogpunt. Bij besluitvorming vormt dit plan één van de afwegingskaders. Het plan vormt onder andere input voor de Structuurvisie en kan gebruikt wordt als onderbouwing bij bv. subsidieaanvragen en bij de vraag om compensatiemaatregelen bij uitbreiding rijks- en spoorwegen. Het Natuurbeleidsplan kan ook weer dienen als input voor het opstellen van het nieuwe groenbeleidsplan.

Het streven van Diemen wat betreft het natuurbeleid is als volgt: “Het in stand houden en verbeteren van de ecologische verbindingen en van de leefomstandigheden van plant- en diersoorten in Diemen en het afstemmen hierop van de recreatieve mogelijkheden voor fietsers en wandelaars”.

De grotere groengebieden en -structuren zijn expliciet bestemd in dit bestemmingsplan.

3.4.13 Beleidsregels plaatsingsmogelijkheden GSM/UMTS antennes

In februari 2009 heeft de gemeenteraad van Diemen beleidsregels vastgesteld voor het plaatsen van GSM/UMTS antennes. Op de bedrijventerrein Verrijn Stuart, Stammerdijk en de Sniep zijn dergelijke antennes toegestaan indien alternatieven niet aan de orde zijn en de maximale hoogten niet worden overschreden. In het deelgebied van Plantage de Sniep zijn op basis van deze beleidsregels geen GSM/UMTS antennes toegestaan.