direct naar inhoud van 5.3 Bestemmingen
Plan: Bestemmingsplan Castricum, 3 locaties
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0383.BPC123locaties-VS01

5.3 Bestemmingen

5.3.1 Inleidende regels

De Inleidende regels (artikelen 1 en 2) van de planregels bevat de inleidende regels van het bestemmingsplan. Hierin worden de in de regels van het bestemmingsplan voorkomende begrippen beschreven en wordt de wijze van meten uitgelegd. Met deze artikelen wordt de interpretatievrijheid van de regels beperkt, hetgeen de rechtszekerheid ten goede komt.

5.3.2 Bestemmingen

In Bestemmingsregels (artikelen 3 tot en met 9) zijn de voorkomende enkelbestemmingen uit het bestemmingsplan beschreven en bouwhoogtes opgenomen.

Groen

De groenvoorzieningen die een structurerende functie hebben voor de groenstructuur in het plangebied zijn als Groen bestemd. Binnen deze bestemming zijn ook parkeervoorzieningen, voet- en fietspaden, speelvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan.

Maatschappelijk

Maatschappelijke voorzieningen zoals het kinderdagverblijf De Vuurtoren, het politiebureau en het Clusius College krijgen de bestemming Maatschappelijk. Gronden met de bestemming maatschappelijk zijn bedoeld voor gebouwen en/of terreinen met een publieke functie op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, welzijn, maatschappelijke opvang en/of zorg-medisch. Op de planverbeelding is een bouwvlak opgenomen waarbinnen de bebouwing mag worden opgericht, het bouwvlak mag geheel bebouwd worden mits er een bebouwingspercentage is aangegeven op de planverbeelding. In dat geval geldt het percentage dat is aangeven op de planverbeelding.

Sport

De Sportvoorzieningen hebben de bestemming 'Sport' gekregen. Deze bestemming heeft één groot bouwvlak. Hierbinnen mogen gebouwen ten behoeve van de bestemming worden opgericht met een maximale gezamenlijke vloeroppervlakte van 150 m2. De maximaal toelaatbare goot- en/of nokhoogten zijn vastgelegd in de regels.

Verkeer - Verblijfsgebied

Een deel van de openbare ruimte in het plangebied heeft de bestemming Verkeer – Verblijfsgebied. Binnen deze bestemming zijn paden, maar ook parkeerplaatsen mogelijk, evenals groenvoorzieningen.

Water

Structurerende waterpartijen zijn, met inbegrip van bijbehorende taluds bestemd als Water.

Wonen

Ten behoeve van de woonfunctie is in onderhavig bestemmingsplan de bestemming Wonen opgenomen. Het betreft hier zowel vrijstaande woningen, aaneengebouwde als gestapelde woningen. Aaneengebouwde woningen en gestapelde woningbouw worden specifiek aangeduid. De uitgangspunten uit het Handboek bestemmingsplannen en de plaatselijke stedenbouwkundige aspecten hebben geresulteerd in de op de planverbeelding ingetekende bouwvlakken en maximale goot- en bouwhoogtes. De maximale omvang van de aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen is geregeld in de planregels van het bestemmingsplan. Vanuit het Handboek bestemmingsplannen geldt voor bouwpercelen met een oppervlakte tot 1.000 m2 een maximale oppervlakte van 75 m2. Voor een bouwperceel dat groter is dan 1.000 m2 geldt een maximale oppervlakte van 100 m2. Voorzieningen ten behoeve van mantelzorg zijn niet mogelijk.

Via een algemene gebruiksregel uit artikel Algemene gebruiksregels is onder voorwaarden aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteiten toegestaan bij de woning. Via een afwijking van de gebruiksregels is een bed-and-breakfast bij een woning toegestaan.

Wonen - Uit te werken

Ter plaatse van locatie Albert's Hoeve vlek A is een uit te werken woonbestemming opgenomen. De bestemming "Wonen – Uit te werken" is opgenomen omdat het gebied nog nader uitgewerkt dient te worden.

Het college van Burgemeester en Wethouders werkt deze bestemmingen in de komende 10 jaar uit. De procedure voor een uitwerkingsplan is geregeld in artikel 3.9a van de Wet ruimtelijke ordening. De procedure is vergelijkbaar aan die van de procedure van een bestemmingsplan: er vindt opnieuw overleg ex artikel 3.1.1 Bro en eventueel inspraak plaats, en er kunnen ten aanzien van een ontwerpuitwerkingsplan zienswijzen worden ingediend. Ook bestaat de mogelijkheid om bij de Raad van State beroep aan te tekenen tegen de vaststelling van het uitwerkingsplan. Wanneer een ontwikkeling niet binnen de uitwerkingsregels past zal er nieuw bestemmingsplan moeten worden opgesteld voor de betreffende locatie, een zogenaamde postzegelbestemmingsplan.

5.3.3 Dubbelbestemmingen

In Bestemmingsregels Waarde - Archeologie zijn de voorkomende dubbelbestemmingen uit het bestemmingsplan beschreven. Het betreft dubbelbestemmingen voor archeologie. In het kader van het SVBP2008 krijgt de dubbelbestemming voor archeologie de naam Waarde-Archeologie. De dubbelbestemming kan verder gespecificeerd worden met nummers. Er is voor gekozen om aan te sluiten bij het huidige beleid van de gemeente Castricum waarbij de dubbelbestemmingen hun nummer ontlenen aan die van de betreffende categorieën.

Waarde - Archeologie 4

De dubbelbestemming legt naast de geldende regels voor de aanwezige basisbestemming extra regels op aan de bestemde gronden. Gronden met bijvoorbeeld een bestemming Wonen, en een dubbelbestemming Archeologie 4, blijven bestemd voor alle doeleinden die mogelijk zijn gemaakt met Wonen (zoals het bouwen van woningen). Daarnaast zijn echter ook de regels van de dubbelbestemming Archeologie van toepassing. Ter plaatse van de locatie Villa Rotonda is geen dubbelbestemming opgenomen. In het kader van de geplande woningbouw is er reeds onderzoek gedaan en zijn de archeologische waarden van dit gebied gedocumenteerd.

5.3.4 Algemene regels

Algemene regels (artikelen 11 tot en met 15) bevat de overige regels, zoals de antidubbeltelregel, de algemene bouwregels, de algemene gebruiksregels, de algemene aanduidingsregels, de algemene afwijkingsregels, de algemene wijzigingsregels.

5.3.5 Overgangs- en slotregels

Overgangs- en slotregels (artikel 16 en 17) bevat de overgangs- en slotregels.