Plan: | Beverwijkerstraatweg - Gasstraat Castricum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0383.BPC10Bevstraatweg6-VS01 |
In de strategische visie 'Buitengewoon Castricum' wordt aan de hand van enkele kerndoelen de gewenste koers van de gemeente op de lange termijn weergegeven. Door uit te gaan van een planhorizon van 2030 wordt in een brede en ruime context naar wenselijkheden en mogelijkheden van Castricum gekeken. De strategische visie biedt daarmee een kader voor het strategische beleid van de gemeente op de lange termijn.
Bij uitbreiding van de woningvoorraad geeft de gemeente Castricum invulling aan het doelgroepenbeleid. Er worden daarbij vier strategieën gelijktijdig bewandeld: inzetten op doorstroming, ouderenhuisvesting, jongerenhuisvesting en starters op de woningmarkt. Kernwaarden zijn: creativiteit, duurzaamheid, intensief ruimtegebruik en het toegankelijk maken en houden van de woningmarkt voor lagere inkomensgroepen.
Voor de kernen binnen de gemeente Castricum betekent dit dat als het gaat om het wonen vooral de verbetering- en inbreidingsmogelijkheden benut moeten worden. Intensivering van het grondgebruik is hierbij een logisch gevolg. Het behoud van de identiteit van de kernen is een belangrijk uitgangspunt. De inbreidingsloacties moeten de identiteit van de kernen versterken. Voor de kern Castricum zal het accent liggen op de inbreidingsmogelijkheden met een groenstedelijk of centrum-dorps karakter. Kenmerken van de woonbebouwing binnen deze twee woonmilieus zijn de overwegend gestapelde woningen, projectmatige ontwikkeling en sterke menging van wonen en niet- woonfuncties.
Uit oogpunt van een duurzaam ruimtegebruik, maar ook om de gewenste aantallen te kunnen halen, zal er bij inbreiding compact gebouwd worden met een hogere dichtheid op de locatie en intensief ruimtegebruik: bijvoorbeeld wonen boven winkels, ondergronds parkeren, meerdere woonlagen boven een parkeerlaag etc. De mogelijkheden voor herstructurering van de woningvoorraad (sloop-nieuwbouw, aanpassen woningen) zullen verder worden onderzocht. Dit om de gewenste differentiatie (afgestemd op doelgroepen van de volkshuisvesting) te verbeteren. Gedacht wordt onder meer aan appartementen voor jongeren meer verspreid over de kernen. Toevoegingen zullen op een zodanige schaal plaatsvinden, dat dit de identiteit van de kern niet aantast.
In het gebied rond de Oude Haarlemmerweg te Castricum zijn rond 2007 diverse verzoeken ingediend voor het realiseren van met name woningbouwprojecten. Gezien de diverse verzoeken heeft de gemeente Castricum destijds besloten een overkoepelende visie te maken, waarbij de plannen in relatie tot elkaar bekeken moesten worden.
Het eerste concept van de visie is op 19 juni 2007 gepresenteerd aan belanghebbenden, gevolgd door een aangepaste conceptversie op 31 okotber 2007. Gedurende de inspraakperiodes zijn diverse reacties ingediend, als gevolg waarvan in latere fases meerdere malen overleg is geweest met deze partijen, onder meer het buurtcomité dat door onwonenden in het leven is geroepen.
Voorgaande heeft uiteindelijk geleid tot een definitieve visie, die op 27 maart 2008 aan de gemeenteaad is gepresenteerd (raadsactiviteit). De visie is vervolgens besproken in de raadscarrousel van 8 mei 2008, 22 mei 2008 en 5 juni2008.
Naar aanleiding van de raadscarrousel is besloten slechts enkele plannen door te zetten en ter besluitvorming aan de raad voor te leggen. Dit omdat de mening bestond dat de betreffende plannen geen meerderheid in de gemeenteraad zouden krijgen, in verband met de verwachte tegenstand vanuit de buurt, en het teveel tijd zou vergen om tot een compromis met de omgeving te komen. Dit zou nadelig zijn voor de plannen die wel zonder meer doorgang konden vinden.
Onder meer het voorliggende bouwplan op de locatie Beverwijkerstraatweg - Gasstraat is als gevolg daarvan niet opgenomen in de Visie Oude Haarlemmerweg. De gemeente heeft aangegeven dat het intiatiefnemers vrij staat om zelf met een plan te komen wat vervolgens zal worden getoetst. Nieuwe plannen dienen in nauw overleg met de omgeving tot stand te komen en bovendien rekening te houden met hetgeen reeds in de carrousel naar voren is gebracht.
Voor de locatie Beverwijkerstraatweg / Gasstraat is tijdens de raadscarrousel, samengevat, opgemerkt dat het gebouw niet hoger mag worden dan 3 bouwlagen. Daarnaast dient de rooilijn van de Beverwijkerstraatweg gerespecteerd te worden. Hiermee dient binnen eventuele planvorming rekening mee te worden gehouden. De gemeenteraad van Castricum heeft op 2 juli 2009 het ruimtelijk kader voor deze ontwikkeling vastgesteld. Dit bestemmingsplan behelst het planologisch vastleggen van dit ruimtelijk kader.
Op het perceel vigeert het bestemmingsplan "Beverwijkerstraatweg", goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 18 januari 1977. De grond heeft de bestemming woningen, met de nadere aanduiding eengezinshuizen 1 of 2 bouwlagen in open bebouwing. Uit de nadere aanduiding blijkt dat op deze locatie eveneens winkels zijn toegestaan. In overeenstemming met de voorschriften uit het bestemmingsplan is op dit moment een schoenenwinkel met bovenwoning op het perceel gevestigd. Binnen deze bestemming is de gewenste ontwikkeling met winkelruimte en 14 appartementen op drie bouwlagen niet mogelijk.
Figuur 2.2: Bestemmingsplan "Beverwijkerstraatweg" ter hoogte van de kruising Beverwijkerstraatweg - Gasstraat
In de welstandsnota wordt zo concreet mogelijk aangegeven welke criteria een rol spelen bij de welstandsbeoordeling en binnen welke kaders die beoordeling zich afspeelt. De welstandsnota van de gemeente Castricum is op 30 september 2005 door de raad herzien.
De locatie Beverwijkerstraatweg / Gasstraat valt onder de noemer 'Dorpslinten', genoemd in paragraaf 4.2.2 van de welstandsnota. De Beverwijkerstraatweg vormt een overgangszone van het landelijke naar het stedelijke gebied en kent alleen aan de oostzijde bebouwing. De kleinschalige bebouwing komt zowel vrijstaand als geschakeld voor, waarbij de dichtheid naar het zuiden toe afneemt. Daarbij varieert de bebouwing tussen een enkele laag met kap en twee bouwlagen met kap of plat dak. Alle bebouwing is haaks georiënteerd en ontsloten op het lint. De meeste bebouwing wordt gekenmerkt door een verticale gevelgeleding en een eigen karakter per (individueel) bouwblok. Er is hier nauwelijks sprake van aantasting van het originele beeld, slechts in enkele gevallen vindt dergelijke verstoring plaats. Opvallend is in dit geval de dakopbouw van enkele panden met plat dak. Hier is bij twee individuele panden in een rij van vier een kap geplaatst.
Langs de Oude Haarlemmerweg is sprake van zeer kleinschalige planmatige uitbreidingen in de vorm van bloksgewijze bebouwing. De bouwblokken verschillen in specifieke kenmerken, maar zijn wel onge-veer in dezelfde rooilijn gelegen. De individualiteit van de bouwblokken geeft dit lint een bijzonder kleinschalig karakter. De bebouwing is georiënteerd en ontsloten op het lint.
Het principeverzoek is op 29 april en 14 mei 2009 voor advies voorgelegd aan de welstandscommissie. Het uitgewerkte plan van 14 mei heeft de goedkeuring van de welstandscommissie gekregen.
De ontwikkeling van 14 startersappartementen met ondergelegen winkelruimte past niet binnen het vigerende bestemmingsplan "Beverwijkerstraatweg". Desondanks is de ontwikkeling in lijn met de strategische visie met het oog op duurzaam ruimtegebruik en hogere bebouwingsdichtheid. Middels het mogelijk maken van wonen boven een winkel wordt hieraan bijgedragen. Uit de Visie Oude Haarlemmerweg en de daarmee in verband staande raadscarrousel blijkt bovendien dat er vanuit gemeentelijk standpunt onder voorwaarden geen bezwaren bestaan tegen voorgenomen ontwikkeling. Op 2 juli 2009 is door de gemeenteraad van Castricum met het vaststellen van het ruimtelijk kader voor deze ontwikkeling expliciet het akkoord gegeven voor deze ontwikkeling. Dit bestemmingsplan behelst het planologisch vastleggen van dit ruimtelijk kader.