direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0381.BP2009B006001-va01

4.2 Water

Waterbeheer en watertoets

Het plangebied ligt in het beheersgebied van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Waternet neemt daarbij de uitvoering van het waterbeheer voor zijn rekening. De rioleringstaak binnen het plangebied valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. In het kader van de watertoets is nader vooroverleg gevoerd met de waterbeheerder. De resultaten van dit vooroverleg zijn verwerkt in deze waterparagraaf.

Beleid en regelgeving

Europees beleid

  • Europese Kaderrichtlijn Water (KRW);

Nationaal beleid

  • Nationaal Bestuursakkoord Water-actueel (NBW-actueel, 2011);
  • Nationale Handreiking Watertoets 3;
  • Nationaal Waterplan 2009-2015;
  • Waterwet;

Provinciaal beleid

  • Waterhuishoudingsplan provincie Noord-Holland (2006);
  • Provinciaal Waterplan (Waterplan 2010-2015);

Waterschapsbeleid

  • Waterbeheerplan AGV 2010-2015;
  • Handleiding Watertoets & Vergunningverlening (2003);

Gemeentelijk beleid

Waterplan Naarden-Bussum 2008-2014 (2008);

Huidige situatie water, bodem en riolering

Bussum maakt waterhuishoudkundig deel uit van het deelgebied het Gooi. De kern ligt op de rand van de hogere zandgronden, de bodem bestaat uit fijn zand. De maaiveldhoogte bedraagt ter plaatse circa NAP +2,5 m. Hydrologisch gezien ligt het plangebied op de overgang van infiltratie- naar kwelgebied. Volgens de Bodemkaart van Nederland is ter plaatse van het plangebied sprake van grondwatertrap VII. Dat wil zeggen dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand hier van nature tussen 0,8 m en 1,4 m beneden het maaiveld ligt, terwijl de gemiddeld laagste grondwaterstand meer dan 1,2 m beneden het maaiveld ligt. Het plangebied maakt onderdeel uit van het hogere boezemgebied en is vrijgesteld van peilbesluiten. In het centrum van Bussum is vrijwel geen oppervlaktewater aanwezig, enkel in het uiterste noordoosten bevindt zich een watergang. Deze watergang wordt aangemerkt als een waterlichaam volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW) en behoort tot het boezemwater. In het plangebied zijn geen waterkeringen aanwezig. Het plangebied is voorzien van een gemengd rioolstelsel, afvalwater wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Horstermeer.

Toekomstige situatie water, bodem en riolering

Het bestemmingsplan is grotendeels consoliderend van aard. Het biedt daarom weinig of geen mogelijkheden om het watersysteem en -beheer te verbeteren. Voor de ontwikkeling aan de Torenlaan-Prinsenstraat is een afzonderlijke ruimtelijke onderbouwing opgesteld (zie bijlage 14), waarin een waterparagraaf is opgenomen.

Beheer en onderhoud

In zijn algemeenheid geldt dat voor aanpassingen aan het bestaande waterhuishoudingsysteem bij het Hoogheemraadschap vergunning dient te worden aangevraagd op grond van de 'Keur'. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor de aanleg van overstorten van de hemelwaterafvoer (HWA) op het oppervlaktewater en het graven van nieuwe watergangen etc.

Water in het bestemmingsplan

In het nieuwe bestemmingsplan wordt de watergang aan de Landstraat-Noord bestemd als 'Water'.

Conclusie

Het aspect water staat de uitvoering van het plan niet in de weg.