direct naar inhoud van 4.3 Kabels en leidingen
Plan: Bestemmingsplan Kop Zuidas
Plannummer: W0903BPTGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.W0903BPTGST-OH01

4.3 Kabels en leidingen

Hoofdtransportleidingen

In het gebied zijn diverse hoofdtransportleidingen van NUON, Waternet drinkwater en afvalwater aanwezig. Het betreft hier grote doorgaande routes van NUON-electra (enkele 10 kV kabels van en naar vier hoogspanningsruimtes), transportleidingen van Waternet drinkwater (diameter 1000 mm en 700 mm), een gasleiding van NUON-gas, meerdere zware rioolbuizen van Waternet afvalwater (zowel persleidingen als onderheide riolen). Daarnaast liggen in het gebied vele telecommunicatie kabels, mede door de aanwezigheid van een KPN centrale. Ook andere aanbieders (Colt, Versatel en UPC) hebben routes door het gebied liggen.

Het omleggen van de doorgaande routes is kostbaar en kan door een uitgekiende verkaveling worden beperkt. De leiding van de Gasunie is in 2006 omgelegd. In het kader van de aanleg van de Noord/Zuidlijn zijn hoofdroutes van kabels (o.a. KPN) en leidingen naar de oostzijde van de Europaboulevard verplaatst. Deze zijn gesitueerd onder het trottoir naast de bebouwing van Kop Zuidas aan de Europaboulevard.

Distributienetten

De in het gebied aanwezige distributienetten (waar de huisaansluitingen vanaf worden gemaakt) zullen door de geplande ontwikkelingen moeten verdwijnen. Bij de ontwikkeling van de nieuwbouw dient daarom rekening gehouden te worden met de aanleg van deze nieuwe kabels en leidingen. Deze zullen minimaal 0,50 meter uit de gevel gelegd worden en hebben een totale tracébreedte van circa 7,50 meter, opgebouwd uit 2 x een strook van 2,0 meter naast de gevels (voor huisaansluitingen). In het midden is een strook (3,5 meter ) nodig voor onder andere riolering (drie buizen bij verbeterd gescheiden stelsel). Deze breedte is exclusief de eventueel aan te leggen warmte/koude leidingen.

Riolering

Uitgangspunt is dat de huisaansluitingen minimaal 3 m uit de gevel worden aangesloten op de openbare riolering. De onderkant van de buis van de huisaansluiting dient (niet lager dan) op 0.5 m onder maaiveld te worden aangelegd.

Overbouwingen

Het maken van overbouwingen (over kabels en leidingen) is in principe mogelijk. Deze mogelijkheden hangen in sterke mate samen met de soort, diameter en 'zwaarte' van de leidingen die overbouwd gaan worden. De eisen die gesteld worden door de kabel- en leidingbeheerders (soms wettelijke eisen) hebben niet alleen betrekking op de aanleg maar ook op het beheer en de vervanging van kabels en leidingen. Een overbouwing moet zich daarom minimaal vier meter boven het maaiveld bevinden en mag voor NUON gas niet afgesloten zijn.

Gebouwde voorzieningen

In het plangebied bevindt zich een KPN-centrale, die voorlopig gehandhaafd blijft en in 2012 in kleinere vorm opgenomen wordt in het gebouw van het ROC. Op de theater kavel bevindt zich een transformatorhuis van de NUON. Deze traforuimte zal in worden gepast in het nieuw te bouwen theater. De openbare

ruimte in het plangebied is zeer beperkt. Voorzieningen als transformatorruimtes, verdeelkasten, gebouwde energievoorzieningen (zoals warmtekrachtcentrales) en verlichtingsarmaturen worden zoveel mogelijk in de gebouwen geïntegreerd of inpandig verwerkt.

MENZ-ring

In het Masterplan Energie en Nutsvoorzieningen Zuidas is een hoofdinfrastructuur van kabels en leidingen door Zuidas bepaald. In het kader van de ontwikkeling van Kop Zuidas wordt onderzocht wat de behoefte is aan extra energie en nutsvoorzieningen. Vervolgens zal worden bekeken hoe de oostelijke aftakking van de MENZ-ring tussen RAI en noordelijke rijbaan A10 kan aansluiten op Kop Zuidas.