Plan: | Bestemmingsplan Kop Zuidas |
---|---|
Plannummer: | W0903BPTGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.W0903BPTGST-OH01 |
In het plangebied 'Kop Zuidas' is een aantal grote projecten gepland. Een groot deel van het oorspronkelijke bosplantsoen is hiervoor al verwijderd. Hiervoor is in 2003 ontheffing aangevraagd. Gezien de veranderde situatie op het terrein en een wijziging van de Flora- en faunawet is in 2008 nogmaals naar de natuurwaarden en de effecten van de ingrepen op beschermde soorten gekeken (zie bijlage "Natuurtoets kop Zuidas" maart 2009-v3).
Ruimtelijke ontwikkelingen
De bestaande gebouwen in het plangebied worden gesloopt. Op kavel D zijn een stadsdeelkantoor en woningen gebouwd, op kavel A en B (huidige P1 parkeerterrein) en kavel E (huidige KPN centrale) komt de nieuwe ROC met voorzieningen in de plint. Kavel J is het theater van Van der Ende, kavel F een hotel, op kavel H en K komen woningen, op kavel L kantoortorens, op kavel C een kantoor en op kavel G een dansschool en woningen, tot slot komt de synagoge op een schiereilandje aan de Zuidelijke Wandelweg, kavel I.
Te verwachten effecten van de plannen
Het zuidoostelijke deel van het gebied, het bos langs een deel van de Zuidelijke Wandelweg wordt gebruikt door broedende vogels en is uitloopgebied voor soorten die op begraafplaats Zorgvlied voorkomen. Ook vleermuizen foerageren in dit gebied. Door de planontwikkeling gaat dit gebied verloren. In de omgeving is nog voldoende leef- en foerageergebied, zodat er geen negatief effect op vleermuizen en broedvogels verwacht wordt.
Mitigerende maatregelen
Bij het kappen van bomen en het verwijderen van struiken en ruigte moet rekening gehouden worden met de broedtijd van vogels. Afhankelijk van soort en weer loopt deze ongeveer van half februari tot augustus. Geadviseerd wordt om voor verwijderen van groen of het kappen van bomen een ter zake deskundige te laten vaststellen dat er geen broedende vogels aanwezig zijn. Het verwijderen van ruigte en struweel in één richting uitvoeren, zodat kleine zoogdieren in de richting van bijvoorbeeld begraafplaats Zorgvlied kunnen vluchten.
Conclusie
Voor de in het plangebied voorkomende grondgebonden zoogdieren en amfibieën geldt een vrijstelling bij ruimtelijke ontwikkelingen. Dat geldt niet voor de eekhoorn, maar die heeft zijn leefgebied en verblijfplaats op begraafplaats Zorgvlied.
Geconcludeerd wordt, dat er geen soorten voorkomen, waarvoor bij ruimtelijke ontwikkelingen een ontheffing van de Flora- en faunawet nodig is. Wel moet rekening gehouden worden met de broedtijd van vogels.
Vaste verblijfplaatsen van de grote bonte specht zijn niet waargenomen. Niet uitgesloten is dat deze soort in het zuidoostelijke deel van het plangebied gaat broeden. Een aantal bomen hebben dood hout en zijn daarmee geschikt als spechtenboom. Holen van spechten zijn ook buiten het broedseizoen beschermd. Als de grote bonte specht er gaat broeden is voor het kappen van bomen met in gebruik zijnde spechtenholen ontheffing van artikel 11 van de Flora- en faunawet nodig. Geadviseerd wordt om ongeveer een half jaar voor de kap van het bosplantsoen een inspectie uit te voeren op aanwezigheid van spechten, dan is er voldoende tijd om een ontheffing van de Flora- en faunawet aan te vragen.
Indien er (dempings-)werkzaamheden aan de Kleine Wetering uitgevoerd worden moet rekening worden gehouden met de beschermde bittervoorn.