Plan: | Gershwin |
---|---|
Plannummer: | W0902BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.W0902BPGST-OH01 |
Zuidas ontwikkelt zich tot een internationale toplocatie voor wonen en werken in Amsterdam. De uitstekende bereikbaarheid, de kwalitatief hoogwaardige omgeving en de aantrekkingskracht van Amsterdam vormen de grondslagen voor haar succesvolle ontwikkeling. Sinds de vaststelling van het Masterplan Zuidas door de gemeenteraad van Amsterdam in 1998 wordt de ontwikkelingsstrategie voor de Zuidas uitgewerkt in verschillende deelprojecten. Een van deze deelprojecten is Gershwin. Het gemeentelijke investeringsbesluit, het zogenaamde Uitvoeringsbesluit, voor Gershwin is in 19 juni 2002 door de gemeenteraad vastgesteld.
Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Gershwin (SPvE) dat in 2002 is vastgesteld door de gemeenteraad is nog steeds op grote lijnen van toepassing. Zo zijn genoemd: het creëren van een robuust raamwerk en aantrekkelijk ingerichte openbare ruimte, het realiseren van bebouwing in een hoge dichtheid met voldoende levendigheid en functiemenging en het realiseren van meerdere woningtypen. Maar ook het meervoudig grondgebruik door stapeling van functies blijft van grote waarde.
In de door de gemeenteraad vastgestelde Visie Zuidas 2009 zijn deze thema's nogmaals bekrachtigd en verder uitgediept. Ook staat in de Visie het begrip duurzaamheid centraal. De centrale ambitie is om Zuidas verder te ontwikkelen als internationale toplocatie die integraal onderdeel uitmaakt van de regio en de stad Amsterdam. De realisatie van een gemengd woon- en werkgebied in een hoge dichtheid maakt dat de spelregels in dit bestemmingsplan redelijk strikt zijn. Er is ruime aandacht voor een verantwoorde dag- en zonlichttoetreding, vooral voor de woonfunctie. Ook zijn de spelregels gebaseerd op de noodzaak een evenwichtige creatie van gebouwvolumes te realiseren in relatie tot de aangrenzende bebouwing. Hetzelfde geldt voor de realisatie van levendige 'plinten'. Er moeten condities gecreëerd worden om publiekstoegankelijke voorzieningen mogelijk te maken. Niettemin geven de spelregels ruimte om de ontwerpen op verschillende wijze vorm te geven.
Voor het projectgebied Gershwin is op 10 december 2003 het bestemmingsplan Gershwin door de gemeenteraad vastgesteld. Dit bestemmingsplan is op 6 juli 2004 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Bij uitspraak van 22 juni 2005 is dat goedkeuringsbesluit door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigd. Op 15 augustus 2006 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland opnieuw beslist omtrent goedkeuring. Bij uitspraak van 12 maart 2008 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State ook dat goedkeuringsbesluit vernietigd. Vervolgens heeft Gedeputeerde Staten bij besluit van 12 oktober 2010 alsnog goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan. Voor het projectgebied is derhalve nog altijd geen bestemmingsplan onherroepelijk dat voorziet in de voorgenomen ontwikkeling.
Desondanks is het deelproject Gershwin inmiddels voor een groot deel gerealiseerd. Dit is met name gebeurd op basis van vrijstellingen ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
Al met al is het noodzakelijk een bestemmingsplan in procedure te brengen dat voorziet in een goede juridische regeling voor het gebied. Dit bestemmingsplan beoogt hier in te voorzien. Er is bewust voor gekozen een nieuwe bestemmingsplanprocedure op te starten en niet de oude procedure voort te zetten. Uitgangspunt daarbij is datgene positief te bestemmen wat onherroeppelijk is vergund, en voor het overige de ontwikkelingsruimte op te nemen die gewenst is. Daarbij wordt tevens de nodige flexibiliteit opgenomen om kleine wijzigingen in gebruik en ten aanzien van de bebouwing mogelijk te maken.