Plan: | Osdorperweg e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.Q0906BPSTD-VG02 |
Op grond van artikel 3.1.6 lid 1 onder b van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) moet in de toelichting bij het bestemmingsplan een beschrijving worden opgenomen over de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Dit is de waterparagraaf. De waterparagraaf geeft ook een weergave van de watertoets.
Het doel is te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen en besluiten. De meerwaarde van de watertoets is dat zij zorgt voor een vroegtijdige systematische aandacht voor het meewegen van wateraspecten in ruimtelijke plannen en besluiten.
De watertoets heeft betrekking op alle waterhuishoudkundige aspecten, zoals veiligheid, wateroverlast, riolering, watervoorziening, volksgezondheid, bodemdaling, grondwaterkwaliteit, verdroging en natte natuur.
De waterparagraaf moet inzicht geven in de wijze waarop het waterbeleid is vertaald naar de verbeelding en de planregels van het bestemmingsplan. Daarbij wordt een beschrijving gegeven van de wijze waarop bij het plan rekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding. Daarbij wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen:
De waterparagraaf geeft de resultaten van de watertoets weer. De watertoets is bedoeld om de gevolgen van ruimtelijke plannen voor veiligheid en wateroverlast in beeld te brengen. Dit in samenhang met de gevolgen voor de waterkwaliteit en verdroging. Als negatieve effecten optreden, worden alternatieven voor het voorgestelde beleid beschreven en wordt een overzicht gegeven van compenserende en mitigerende maatregelen.
In het bestemmingsplan Osdorperweg en omgeving wordt de uitvoering van het "Watergebiedsplan Osdorper Binnenpolder Hoog1 " mogelijk gemaakt, dat op 24 mei 2007 door het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht is vastgesteld. Volgens dat Watergebiedsplan wordt in de Osdorper Binnenpolder Zuid een peilscheiding aangelegd waarbij het waterpeil in de Osdorper Binnenpolder Zuid iets wordt verlaagd ten behoeve van het agrarische gebruik, en tegelijkertijd het waterpeil van het bebouwingslint langs de Osdorperweg hoog wordt gehouden om de houten fundering van bebouwing en weg te beschermen. In het Watergebiedsplan zijn ook de effecten van een dergelijke waterscheiding op bebouwing en weidegrond onderzocht en beschreven. Hierna is daarvan een korte samenvatting opgenomen. Extra onderzoek in het kader van dit bestemmingsplan is niet noodzakelijk.
In de Osdorper Bovenpolder is de bestaande situatie in het bestemmingsplan vastgelegd. Daar zijn geen ontwikkelingen (zoals een peilwijziging) voorzien die van wezenlijke invloed zijn op de waterhuishouding.
Verder zijn alle bestaande watergangen en waterkeringen in het plangebied beschermd met een verbod om te dempen of te vergraven, waarvan alleen met een vergunning (en toestemming van de waterbeheerder) kan worden afgeweken.
Ook in het bebouwingslint langs de Osdorperweg is geen wezenlijke uitbreiding van de bebouwing of het verharde oppervlak mogelijk gemaakt.
Hierna is een korte beschrijving van de bestaande waterhuishouding opgenomen. Voor de Osdorper Binnenpolder Zuid is de motivering van de peilscheiding weergegeven. Verder komen hierna de geldende regelgeving en het geldende beleid aan bod.