direct naar inhoud van 4.2 Stedenbouwkundige en landschappelijke aspecten
Plan: Osdorperweg e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.Q0906BPSTD-VG02

4.2 Stedenbouwkundige en landschappelijke aspecten

4.2.1 Versnippering, stadsrandverschijnselen

In en tussen de van oorsprong agrarische bebouwing langs de Osdorperweg hebben zich de laatste decennia vele 'stadsrandfuncties' ontwikkeld zoals autosloperijen, loodsen, bouwbedrijven en nieuwe, vaak vrijstaande woningen. Het bebouwde oppervlak heeft zich daardoor aanzienlijk uitgebreid. Op diverse plaatsen steken kassen en bedrijven diep de Osdorper Bovenpolder en de Osdorper Binnenpolder Zuid in. De Osdorpervaart voorkomt deze 'versnippering' in de richting van de Osdorper Binnenpolder Noord.

4.2.2 Toekomst landbouw onzeker

Productielandbouw heeft in de westelijke polders weinig toekomst. Verwacht wordt dat het aantal werkzame agrariërs de komende jaren verder zal dalen. Overschakeling van productielandbouw op stadslandbouw (verbrede of multifunctionele landbouw) is een proces dat in de regio Amsterdam (Amstelscheg, Waterland) snel aan betekenis toeneemt en ook perspectieven biedt voor de agrariërs in de Tuinen van West. Een verkenning van mogelijkheden en de belangstelling bij de zittende boeren laat zien dat er energie en ondernemersschap zit in het gebied om multifunctionele landbouw en nevenactiviteiten op te zetten. De energie is voornamelijk te vinden bij de jongere generaties en de ondernemers van middelbare leeftijd; de oudere ondernemers zijn over het algemeen minder geïnteresseerd in vernieuwende ontwikkelingen binnen het bedrijf. Er bestaat echter nog onduidelijkheid over de doelstellingen die de gemeente voor het gebied stelt en de condities die de gemeente wil scheppen om stadslandbouw te bevorderen. Er is bovendien veel onbekendheid met en wantrouwen over de plannen van de gemeente/het stadsdeel. Ondernemers nemen daarom een afwachtende houding aan. Men wil niettemin graag bij de planontwikkeling betrokken worden. De vraag naar stadslandbouw (voornamelijk particuliere vraag naar diensten als zorg en recreatie) moet nader worden bepaald.

4.2.3 Ontwikkelingen

In het plangebied van de Osdorperweg zijn de volgende dominante ontwikkelingen gaande:

  • aanleg Westrandweg en landschappelijke inpassing/natuurcompensatie.
  • behoud landelijk karakter middendeel Osdorper Bovenpolder en Osdorper Binnenpolder Zuid.
  • poging tot consolidatie van de bestaande situatie langs de bebouwingslinten. Dit betekent dat geen uitbreiding plaatsvindt van de op grond van het vorige bestemmingsplan toegelaten bebouwingsmogelijkheden en niet-agrarische gebruiksmogelijkheden.