direct naar inhoud van 4.1 Ruimtelijk-functionele aspecten
Plan: Osdorperweg e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.Q0906BPSTD-VG02

4.1 Ruimtelijk-functionele aspecten

4.1.1 Landschap

De Osdorper Bovenpolder is een gedeeltelijk uitgeveende polder en wordt gekenmerkt door een open weidelandschap met een strokenverkaveling. Dit gedeelte van de Bovenpolder maakt geen deel uit van de droogmakerij de Bovenpolder die begrenst wordt door de Wijsentkade.

De Osdorper Binnenpolder Zuid behoort tot het veenpolderlandschapstype. Het veenpolderlandschap is op de meeste plaatsen in Noord-Holland te karakteriseren als een vlak, open, meer of minder waterrijk landschap. Het water staat hoog in de sloten, soms zelfs ligt het land lager dan het water. Het weinige reliëf in het veenpolderlandschap wordt gevormd door dijken en kaden. Samenhangend met de opstrekkende verkavelingsvorm is de meest voorkomende dorpsvorm het lintdorp. Ook langs de Osdorperweg is dit het geval. Het veenpolderlandschap, waarvan grote delen zich binnen de stedelijke invloedssfeer bevinden, vervult op tal van plaatsen in het stedelijke zuiden van de provincie een belangrijke geldende functie.

Recreatief gezien zal de ontwikkeling van het veengebied zich kunnen richten op het vervolmaken van een stelsel van recreatieve wandel-, fiets- en vaarroutes.

4.1.2 Natuur

Onder de populieren of iepen die langs de wegen in de Osdorper Bovenpolder en de Osdorper Binnenpolder Zuid staan groeit een verruigde grasvegetatie die in het voorjaar door massale bloei van fluitenkruid een wit lint tussen akkers en graslanden vormt. In de bomen broeden veel eksters. In de Osdorper Binnenpolder zijn de voorheen vochtige graslanden verdroogd en verruigd. De sloot- en oevervegetatie zijn daarentegen soortenrijk. Rugstreeppad en kleine watersalamander komen algemeen voor. Aansluitend aan de woonbebouwing ligt een deels vervallen tuinbouwgebied met veel ruigtehoekjes, wat bijdraagt aan een goede amfibieënbiotoop. De polder is zeer in trek bij weidevogels zoals bijvoorbeeld de grutto. Een enkele keer foerageren hier lepelaars vanuit het Naardermeer. In de Osdorper Bovenpolder komen op grote schaal soortenrijke raaigrasweiden voor. In het midden van de polder bevatten de weiden allerlei soorten van de kruidenrijke en/of vochtige graslanden, zoals de pinksterbloem. De percelen tussen de kassen in het noorden en het zuiden van de polder zijn veelal als schapen- of paardenwei in gebruik en daardoor iets verruigd.

De slootkanten zijn soortenrijk met op grote schaal planten uit de minder bemeste milieus zoals moeraszoutgras en pijptorkruid. De sloten zijn vol gegroeid met waterplanten als schedefonteinkruid of eendekroos. Op basis van de waterplantengroei lijkt de kwaliteit van het water in het graslandgebied veel beter dan in het gedeelte waar de kassen staan. Kleine watersalamander, groene en bruine kikker zijn algemene soorten in het weidegebied. Rond de bebouwing broeden veel vogelsoorten, die typerend zijn voor erven en struwelen.

4.1.3 Ecologische verbindingen

De Osdorper Bovenpolder en de Osdorper Binnenpolder Zuid maken deel uit van de ecologische structuur van de Tuinen van West, die bestaat uit een doorgaande ecologische verbindingszone voor soorten van moeras/natte ruigten die de moerasgebieden in de Haarlemmermeerpolder verbindt met de Kluut/Brettenzone/Geuzenbos. Daarnaast vormen de Osdorper Binnenpolder Zuid samen met de Brettenzone en de Osdorper Bovenpolder een schakel in de Groene As.

In de Osdorper Bovenpolder Midden en de Osdorper Binnenpolder Zuid komen kerngebiedjes van Grasland/ruigte voor met de soorten van deze habitat. De Wijsentkade vormt een corridor die deze gebieden aaneenschakelt. Verder wordt aan de Osdorperbinnenpolder samen met de Brettenzone en de Osdorper Bovenpolder een grote betekenis gehecht als essentiële schakel in de regionaal recreatieve verbindingszones.