direct naar inhoud van 3.6 Beleid stadsdeel Osdorp
Plan: Osdorperweg e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.Q0906BPSTD-VG02

3.6 Beleid stadsdeel Osdorp

3.6.1 Richting Parkstad 2015

Richting Parkstad 2015 (2001) en aanvullingen daarop (2003) zijn vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam. In deze nota wordt voorgesteld in de Westrand extensieve leefmilieus toe te voegen, vrij toegankelijk voor recreanten. Er wordt voorgesteld om (delen) van de Osdorperweg autoluw te maken en een aantal nieuwe fietsroutes aan het Hoofdnet Fiets toe te voegen. Voor de waterstructuur is het uitgangspunt de bestaande kwaliteiten te versterken, onder meer door de verbindingen met de randen te verbeteren (Spaarnwoude, Brettenzone, Nieuwe Meer). Verder is een bomenstructuurplan vastgesteld waarin de karakteristieke lange lijnen in het gebied worden versterkt.

3.6.2 Ruimtelijk Toetsingskader Sloterpark (2004)

De hoofdlijnen uit het ruimtelijk toetsingskader Sloterpark zijn vastgesteld als onderdeel van het aanvullend toetsingskader van het structuurplan.
Voor de Osdorper Binnenpolder Zuid zijn de relevante aspecten reeds behandeld in pararaaf 3.4.2.
Verder wordt in dit toetsingskader aandacht geschonken aan het transparanter maken van het sportpark Ookmeer en het doortrekken van de weg Meer en Vaart. Het meest oostelijke deel van het sportpark is bestemd voor intensieve en gebouwde sport- en leisurevoorzieningen.

3.6.3 Visie Osdorper Bovenpolder en Osdorper Binnenpolder Zuid

Stadsdeel Osdorp heeft een visie op de Osdorper Bovenpolder en Osdorper Binnenpolder Zuid opgesteld ter voorbereiding van een herziening van het bestemmingsplan Osdorperweg e.o. In deze studie wordt uitgegaan van consolidatie van het huidige oppervlak aan bebouwing, uitruil van bebouwing om groen te ontsnipperen en handhaving van de agrarische functie van de polders.

3.6.4 Landschapsvisie West

De gebiedsvisie Landelijk West van Amsterdam (Landschapsvisie West) is vervaardigd door de stuurgroep Groene AS om de ontwikkelingen in de westelijke polders van de gemeente Amsterdam met elkaar in verband te brengen. De gebiedsvisie moet richtinggevend zijn bij het opstellen van bestemmingsplannen en sturend voor uitvoeringmaatregelen. In de Landschapsvisie is aangegeven dat voor het heden en het verleden het vastgestelde beleid met betrekking tot vigerend grondgebruik en de oude bestemmingsplannen voor een belangrijk deel irrelevant geworden zijn. Het streekplan en structuurplan bepalen de richting van de ontwikkeling van het nieuwe programma. Basis voor de gebiedsvisie voor de Osdorper Binnenpolder Zuid is het behoud van een open karakter van de oude verkaveling. Het ontwerp is daarom gericht op natuurontwikkeling en landschapsbeleving. De polder is bestemd voor de natuur (weidevogels), maar heeft het beeld van het oude cultuurlandschap.

3.6.5 Groenvisie stadsdeel Osdorp

In de Groenvisie Stadsdeel Osdorp van 2001 vormt een integrale visie op het gebied van groen, water en ecologie. Volgens de Groenvisie is het aan te bevelen de groene structuren uiteindelijk vast te leggen in een bestemmingsplan.

In de Groenvisie maken de Osdorper Binnenpolder Zuid en de Osdorper Bovenpolder deel uit van de Groene Sloterscheg. De Natuurwaarden in de Osdorper Binnenpolder Zuid zijn volgens de Groenvisie zeer hoog met uitstekende mogelijkheden voor natuurontwikkeling. Slechts een klein deel van de Osdorper Bovenpolder heeft hoge natuurwaarden met enkele mogelijkheden voor natuurontwikkeling. De bestaande kassengebieden hebben zeer geringe natuurwaarden. In het gebied maken de Osdorperweg, de Lutkemeerweg en de Raasdorperweg deel uit van de historische bebouwingsstructuur. De Osdorper Binnenpolder Zuid heeft een veenweidelandschap met een verkaveling die nog uit de Middeleeuwen dateert (v.a. 1150). De Wijsentkade vormt volgens de Groenvisie een cultuurhistorisch waardevolle dijk.

Volgens de Groenvisie is het behoud van de kwaliteiten van de groene scheg gewenst en is ook de Wijsentkade als groene corridor gewenst, waarbij de historische dijk dient te worden geaccentueerd. In de Groenvisie is het beleid gericht op het behoud van het karakter van de Osdorper Binnenpolder en de Osdorper Bovenpolder.

Karakteristiek voor de Osdorper Binnenpolder is volgens de Groenvisie:

  • Behoud historische verkaveling.
  • Handhaven huidige natuurwaarden.
  • Behoud agrarische sector zonder welke het landschap nooit ontstaan zou zijn.
  • Ondersteunen agrariërs bij omschakeling naar stadslandbouw.
  • Recreatief medegebruik van het landschap zoals overnachten en eten bij de boer en de verkoop van streekeigen producten.
  • Aanleg van boerentuinen, karakteristieke erfbeplanting en boomgaarden moet worden gestimuleerd.
  • Langs bebouwing ecologische zone inrichten met struiken.
  • Langs de randen ruimte creëren voor water.
  • Onderzoek naar vasthouden gebiedseigen water.

Karakteristiek voor de Osdorper Bovenpolder is:

  • Verrommelde noord-oostzijde maskeren.
  • Openheid van middelste deel van de polder behouden en versterken.
  • In het bestemmingsplan de bestaande functies (kassen, weiland, bedrijven en wonen) duidelijk begrenzen.
  • Ondersteunen agrariërs bij omschakeling naar stadslandbouw.

In het bestemmingsplan is hierop ingespeeld door de Wijsentkade een natuurbestemming te geven met medegebruik voor extensieve dagrecreatie. Ook de weilanden hebben een bestemming gekregen voor agrarisch natuurbeheer en een functie als ecologische verbinding. De landschaps-, natuur- en cultuurhistorische waarden van het gebied zijn in de bestemmingsomschrijvingen vastgelegd. De ontwikkeling van stadslandbouw, wandel- en laarzenpaden, afschermende groensingels en ecologisch verbindingszones (faunapassages) is mogelijk gemaakt en vastgelegd.