direct naar inhoud van 2.2 Beschrijving van het plangebied
Plan: Bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving)
Plannummer: K1002BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.K1002BPGST-OH01

2.2 Beschrijving van het plangebied

Het karakter van het plangebied wordt overwegend bepaald door de aanwezigheid van het VUmc. Daarnaast bevindt zich langs de Amstelveense weg een aantal grondgebonden woningen en een apartementencomplex. De locatie kenmerkte zich tot begin jaren ’50 als een agrarisch gebied tussen Amsterdam en Amstelveen.

De komst van VUmc in de jaren ’60 in Buitenveldert markeerde het begin van de stedenbouwkundige ontwikkeling. Later volgde andere bebouwing, de snelweg, spoor met station WTC en de aansluitingen op de stad. Ondanks het gebrek aan stedelijke context heeft de eerste bebouwing een bijna formele oriëntatie op de De Boelelaan, het enige aanknopingspunt. In de decennia daarna is vanuit deze oorsprong verder gebouwd aan het complex, in eerste instantie met de sprong over de De Boelelaan, begin jaren ’80. Later is het complex met twee beddentorens uitgebreid aan de zuidzijde van de oorspronkelijke bebouwing.

Sinds begin jaren ’90 is de zone tussen de bebouwing van Buitenveldert en Amsterdam Zuid omgedoopt tot de Zuidas met het hoofdkantoor van ABN AMRO als eerste nieuwe bewoner. De Zuidas is inmiddels één van de belangrijkste stedelijke ontwikkelgebieden van ons land en kent een elders ongekende grondprijs die wordt ingegeven door een goede bereikbaarheid van het gebied, de nabijheid van luchthaven Schiphol, het havengebied en de binnenstad van Amsterdam en Amstelveen. Veel zakelijke dienstverleners hebben hun kantoren inmiddels in het gebied ondergebracht en de verwachting is dat dit de komende 10-20 jaar doorzet. Voor het gebied is een uitgebreid stedenbouwkundig plan opgesteld waarin een nieuw stadshart wordt ontwikkeld met de allure van een wereldstad. Hierin worden wonen, werken en recreëren nadrukkelijk gecombineerd.

Door deze positionering is VUmc zichtbaar, bereikbaar en herkenbaar voor alle Amsterdammers en mensen uit de regio, maar ook zeker nationaal en internationaal bezien. VUmc zal in de toekomst nog nadrukkelijker in de stad en de Zuidas aanwezig zijn. De stedelijke straten en heldere rooilijnen waarlangs gebouwd wordt sluiten direct aan op de omgeving, waarbij de aansluiting op de bebouwing van de Vrije Universiteit wordt gezocht.