direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving)
Plannummer: K1002BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.K1002BPGST-OH01

1.1 Algemeen

Het VU medisch centrum (VUmc) en zijn gebouwen zijn aan constante veranderingen onderhevig. Op en rond het oorspronkelijke gebouw uit de jaren ’60 en de grote uitbreiding uit de jaren ’80 hebben de laatste jaren meerdere verdichtingen plaatsgevonden. Zeer bewust maakt VUmc sinds enkele jaren een transitie door op het terrein van huisvesting en vastgoed. Vanaf de start van dit proces ligt de prioriteit nadrukkelijk bij de technologische, relatief kwetsbare en soms sterk verouderde onderdelen van de huisvesting die de kern vormen van het klinisch bedrijf en research.

Naast vernieuwingen op het technische vlak betekent dit eveneens een grote stap in stijl en uitstraling van VUmc. Daarnaast is een goede logistiek en efficiënte bedrijfsvoering van doorslaggevende betekenis voor de ordening van functies binnen VUmc.

De omgeving van VUmc verandert mee. Door de ontwikkeling van de Zuidas komt VUmc als vanzelf in een hoogstedelijk milieu te liggen. Gelegen aan de kop van de De Boelelaan vormt het een belangrijke entree tot de Zuidas. Enerzijds levert deze dynamiek mogelijkheden op voor verdichting, bereikbaarheid en de uitwisseling met andere functies. Anderzijds brengt dit een extra verantwoordelijkheid met zich mee. Het vraagt om een nieuwe, meer stedelijke, manier van kijken naar de gebouwde omgeving en om het benoemen van kwaliteit.

Eind 2005 heeft dit alles bij VUmc de behoefte doen ontstaan een integrale visie te ontwikkelen voor verdere uitbreidingsmogelijkheden en verbetering van de stedenbouwkundige kwaliteit. Dit heeft eind 2008 geleid tot een Stedenbouwkundig Masterplan. Hierin worden zowel de recente ontwikkelingen meegenomen op eigen terrein en in het VU-kwartier, als een verdere verdieping van de ontwikkelingsmogelijkheden van VUmc.

Deels is de vernieuwing reeds ingezet. Juridisch-planologsich is hieraan medewerking verleend middels vrijstellingen (Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO)) en projectbesluiten (Wet ruimtelijke ordening (Wro)). Voor een groot deel blijft bovendien de bestaande situatie gehandhaafd. Zowel hetgeen reeds bestaat, als hetgeen reeds in aanbouw (o.a. Westflank) danwel vergund is (O&D), wordt in het bestemmingsplan als juridisch bestaand en dus autonoom meegenomen. In zijn totaliteit gaat het daarbij om 320.000 m2 brutovloeroppervlak (exclusief parkeervoorzieningen). Een deel van de vernieuwing dient echter nog te gebeuren. Het betreft zo'n 140.000 m2 brutovloeroppervlak, hoofdzakelijk ten zuiden van de De Boelelaan te realiseren.

Vanwege de wettelijke verplichting per 1 juli 2013 te voorzien in actuele bestemmingsplannen, is ervoor gekozen de verdere vernieuwing middels een bestemmingsplan mogelijk te maken. Het is daarbij zaak te voorzien in de juridische randvoorwaarden waarbinnen de gewenste doorontwikkeling van VUmc plaats kan vinden. In het bestemmingsplan worden tevens de ontwikkelingen die reeds hebben plaatsgevonden ingepast. Voorliggend bestemmingsplan beoogt daarin te voorzien.

Voorliggend bestemmingsplan voorziet in ontwikkelingsmogelijkheden voor het Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUmc). In het plangebied is tevens een aantal bestaande woningen langs de Amstelveenseweg meegenomen.

Met ingang van 14 april 2011 is in de Crisis- en herstelwet het project Amsterdam VU-gebied aangewezen als gebiedsontwikkeling met nationale uitstraling (bijlage II, Aa nummer 2). De ontwikkeling bij VUmc maakt daarvan onderdeel uit. Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing.