direct naar inhoud van 4.1 Ruimtelijk-functionele aspecten
Plan: Eerste Partiële Herziening RI-Oost, Zeeburgereiland
Plannummer: G1001BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.G1001BPGST-OH01

4.1 Ruimtelijk-functionele aspecten

Zeeburgereiland
Sinds 2 maart 2010 vigeerde voor het voorliggende plangebied het Bestemmingsplan Zeeburgereiland RI-Oost (verder genoemd in deze paragraaf: het voorgaande bestemmingsplan). Het voorliggende plan moet beschouwd worden als de opvolger van dat plan. Zoals in de toelichting bij het voorgaande bestemmingsplan is beschreven, is het de ambitie om het Zeeburgereiland te transformeren van een typisch stadsrandgebied in een gebied voor stedelijk wonen en werken. In alle te ontwikkelen deelgebieden wordt gestreefd naar een gemengd gebied waar het wonen de belangrijkste bestemming is, met ruimte voor bedrijvigheid en voorzieningen die passen in een stedelijk milieu.

Het RI-Oostterrein staat daarbij voor een belangrijk deel in het teken van leren en sport. Dat komt tot uitdrukking in de vestiging van voortgezet onderwijs, veldsport en een sporthal. Het gemengde karakter van het gebied komt daarnaast tot uitdrukking in de keuze om de te handhaven silo's te reserveren voor een niet-wonenprogramma. Ook in een deel van de plinten worden niet-woonfuncties mogelijk gemaakt.

Zoals eerder gesteld, behelst het voorliggende bestemmingsplan ten aanzien van het voorgaande bestemmingsplan geen toevoeging van functies aan de reeds toegelaten functies. Om stedenbouwkundige redenen zijn er ten aanzien van het voorgaande bestemmingsplan beperkte verschuivingen op onderdelen van reeds toegelaten functies, die hieronder worden beschreven.

Wonen
Het voorliggende bestemmingsplan biedt conform het voorgaande Bestemmingsplan Zeeburgereiland RI-Oost ruimte aan maximaal 1950 woningen. Van het totale programma beslaat circa 30% sociale woningbouw en 70% marktsector. Circa 10% is eengezinswoningen en 90% gestapelde woningbouw. Vanwege de ligging dichtbij de Amsterdamse binnenstad is gekozen voor een grote nadruk op appartementen. In de Noordrand, grenzend aan het Buiten-IJ is een zone met laagbouwwoningen opgenomen. Met het RI-Oostterrein wordt een hoogwaardig woonmilieu aan de Amsterdamse voorraad toegevoegd.

Voorzieningen en bedrijven
Zoals eerder gesteld wordt op het RI-Oostterrein een gemengd programma van wonen en niet-wonen beoogd. De voorzieningen zijn enerzijds buurtverzorgend, maar hebben deels ook een functie voor de hele stadssector Oost (sport, voortgezet onderwijs). Per bestemmingsvlak wordt een hoofdbestemming toegestaan maar zijn vaak meerdere bestemmingen mogelijk. Er worden maxima, waaronder maximale vestigingsgroottes vastgelegd.

Maatschappelijke voorzieningen
Met het niet-wonenprogramma wordt beoogd, dat de bewoners van het RI-Oostterrein hun buurtvoorzieningen te voet kunnen bereiken. Daarom zijn de buurtvoorzieningen berekend op basis van het aantal inwoners van het deelgebied zelf. Daarnaast wordt uitgegaan van een zorgsteunpunt voor de aangepaste woningen.

De basisscholen zijn binnen de buurtgerichte voorzieningen de meest volumineuze functie. Conform het voorgaande bestemmingsplan worden zij daarom op de verbeelding vastgelegd; deze vlakken hebben de bestemming maatschappelijke voorzieningen, waar woningen als ondergeschikte functie bovenop de scholen zijn toegestaan, en waarin ook naschoolse opvang is toegestaan. De kinderopvang is een kleinere functie, die in de plinten van de woongebouwen wordt opgenomen.

Op het RI-oostterrein worden ook voorzieningen met een buurtoverstijgende functie gerealiseerd. Het betreft grotere voorzieningen die aansluiten op de jonge bevolkingssamenstelling van met name het oostelijk deel van de stad: de scholen voor voortgezet onderwijs, de sporthal en het sportpark. Op het RI-Oostterrein worden conform het voorgaande bestemmingsplan twee locaties voor buurtoverstijgend onderwijs bestemd.

In afwijking van het voorgaande bestemmingsplan wordt het maximum vloeroppervlak van de aan de oostzijde van het plangebied gelegen bestemming Maatschappelijk 2 verhoogd. Om boven de onderwijsvoorzieningen woningen mogelijk te maken, die een afschermende werking hebben in het kader van de Wet geluidhinder, is het maximum vloeroppervlak met 3.000 m2 verhoogd naar 11.000 m2.

Detailhandel en horeca
Doelstelling voor het Zeeburgereiland is, dat de dagelijkse boodschappen op het eiland zelf gedaan kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt, dat een volledig buurtwinkelcentrum op het Zeeburgereiland niet levensvatbaar is, gegeven de geplande winkelcentra op IJburg. Uit distributieplanologisch oogpunt is er wel ruimte voor een supermarkt en wat afgeleide winkels, deze zullen in de Sluisbuurt, dichtbij de IJtramhalte, worden gerealiseerd. Op het RI-oostterrein wordt een zodanige hoeveelheid detailhandel toegestaan conform het voorgaande bestemmingsplan, dat het de levensvatbaarheid van het winkelcentrum in de Sluisbuurt niet zal bedreigen. Dat wordt met name geregeld door het vastleggen van maximale vestigingsgroottes voor de winkels.

In een gemengd stedelijk gebied als het RI-Oostterrein hoort horeca, voor bewoners en voor werkers/bezoekers. Conform het voorgaande bestemmingsplan wordt horeca binnen het plangebied binnen de bestemming gemengde doeleinden toegestaan. Het betreft horeca I (fastfood), beperkt horeca III (café, bar), horeca IV (restaurants) en horeca V (hotels). Horeca II, nachtzaken, is in beginsel niet toegestaan. Dit is geen geschikte functie voor een woonwijk.

Kantoren en bedrijven
Het RI-oostterrein is geen grootschalige werklocatie. Aan grote toevoegingen van kantoren en bedrijven is aan de oostzijde van de stad geen behoefte. Voor een duurzame stedelijk gemengde wijk is de aanwezigheid van werkruimtes echter een voorwaarde. Er is daarom in het plangebied conform het voorgaande bestemmingsplan ruimte voor kleinschalige werkruimtes (kantoor en bedrijf). Kantoren en bedrijven zijn tot een maximaal volume van 500 m2 per vestiging toegestaan in de plinten rond het sportpark. Daarnaast zijn kantoren en bedrijven ook beperkt toegestaan in de silo's.

Sport en vrije tijd/cultuur
Binnen het plangebied zijn vooral mogelijkheden gericht op de sportieve recreatie opgenomen. Het sportpark en de sporthal zijn de belangrijkste. Het programma is conform het door de raad vastgestelde stedelijke Sportaccommodatieplan. Het sportpark krijgt een zo toegankelijk mogelijk karakter. Dat wil zeggen, dat niet alleen leden van de voetbalclub er kunnen sporten, maar dat de velden ook gebruikt kunnen worden door de scholen voor voortgezet onderwijs, en voor bijvoorbeeld buurtsport en bewoners.

Conform het voorgaande bestemmingsplan worden de sportvelden specifiek bestemd en wordt de sporthal als maatschappelijke voorziening bestemd in het betreffende bestemmingsvlak direct ten oosten van het park. In afwijking van het voorgaande bestemmingsplan komt de regeling van het maximum aantal m2 specifiek voor de sportzaal alleen te vervallen omdat de gehele kavel bedoeld is voor de bestemming sporthal c.a.

Op het Zeeburgereiland staan drie silo's van de voormalige rioolwaterzuivering. De silo's moeten het kloppende hart van de buurt worden waar altijd wat te beleven is; ze zetten – letterlijk en figuurlijk – hun stempel op de buurt, met een mix van functies van culturele en maatschappelijke aard. Woningbouw en andere geluidgevoelige functies worden uitgesloten. Om zoveel mogelijk functies mogelijk te maken in de silo's krijgen ze conform het voorgaande bestemmingsplan een gemengde bestemming.

In afwijking van het voorgaande bestemmingsplan wordt ter realisatie van ontsluitingsmogelijkheden (trappenhuis e.d.) het maximum aantal te realiseren vierkante meters vloeroppervlak verhoogd met 1.600 m2 tot max. 10.000 m2 niet-woonfuncties.

Parkeren
Conform het voorgaande bestemmingsplan wordt gerekend met gemiddeld maximaal 1,25 parkeerplaats per woning, waarvan maximaal 0,5 parkeerplaats in de openbare ruimte. Voor het niet-wonenprogramma buiten de flexibele plinten, zijn de parkeernormen uit het CROW gehanteerd voor stedelijke gebieden. Voor een van de scholen voor voortgezet onderwijs, en de sporthal, is met dubbelgebruik gerekend. Voor kantoren en bedrijven in de plinten geldt een parkeernorm van 1:125 m2. Deze parkeerplaatsen worden niet in de openbare ruimte, maar op eigen terrein gerealiseerd.