Plan: | Kolenkitbuurt Middengebied |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.E1201BPSTD-OH01 |
Met dit bestemmingsplan worden diverse ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
Door de gemeenteraad van Amsterdam is in 2003 het Vernieuwingsplan Kolenkitbuurt en het bijbehorende financiële kader vastgesteld. Dit vernieuwingsplan is onderverdeeld in een aantal deelgebieden. Voor elk deelgebied wordt een grondexploitatie opgesteld. De saldi van de afzonderlijke grondexploitaties tezamen dienen binnen het financieel kader van het Vernieuwingsplan te blijven.
In 2008 is een Raamovereenkomst tussen de corporaties en de gemeente Amsterdam gesloten. Hierin is opgenomen dat het financiële risico van de fysieke ingrepen geheel bij de corporatie ligt. Eigen Haard is verantwoordelijk het opstellen en uitvoeren van de grondexploitatie, waarin 10% van de kosten van ontwerp en aanleg van nieuw openbaar gebied voor rekening komt van het Stadsdeel. Eigen Haard en het stadsdeel hebben in november 2011 een overeenkomst op hoofdlijnen gesloten waarin de bij de aanpak van het middengebied behorende wederzijdse verantwoordelijkheden en financiële afspraken zijn vastgelegd. De gronduitgifte en de te verrekenen kosten en opbrengsten geschiedt aan de hand van de regels van het Aanvullend Convenant Erfpacht (ACE). Daarnaast zijn middelen voor de vernieuwing beschikbaar gesteld uit het stimuleringsfonds (stifo gelden). Eigen Haard heeft de benodigde budgetten om dit plan te kunnen realiseren gereserveerd.
Ten aanzien van de aan te leggen drainage geldt dat de kosten voor de aanleg van het drainagesysteem voor rekening komen van Woningstichting Eigen Haard. De kosten worden gefinancierd uit de grondexploitatie. Na overdracht van de openbare ruimte is het stadsdeel verantwoordelijk voor het grondwaterbeheer. Afspraken over de overdracht en het beheer zijn vastgelegd in een gebiedscontract (anterieure overeenkomst).
Ten slotte heeft de initiatiefnemer een planschadeovereenkomst met het stadsdeel getekend. Eventuele planschade als gevolg van de planologische mutatie komt hiermee voor rekening van de initiatiefnemer.
Voor de kosten voor het stadsdeel aan dit bestemmingsplan zijn financiële middelen gereserveerd op de gemeentelijke begroting. Het bestemmingsplan is economisch uitvoerbaar. Ingevolge artikel 6.12 Wro, besluit de stadsdeelraad of wordt afgezien van het opstellen van een exploitatieplan. In dit geval wordt afgezien van het opstellen van een exploitatieplan vanwege bovenstaande redenen en omdat de gemeente Amsterdam eigenaar is van de gronden waarop het bestemmingsplan van toepassing is. Het kostenverhaal, zoals bedoeld in de Wro, is verzekerd via het erfpachtstelsel.