direct naar inhoud van 5.3 Functies die voorkomen binnen de bestemming 'Gemengd'
Plan: Bestemmingsplan Water
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1103BPSTD-VG01

5.3 Functies die voorkomen binnen de bestemming 'Gemengd'

De bestemming 'Gemengd' heeft alleen betrekking op het gebouw (brugrestaurant) dat over het water is gebouwd aan het Westerdok.

5.3.1 Kantoren

Algemeen

Kantoren kunnen zich alleen vestigen binnen de bestemming 'Gemengd'.

Uitgangspunten

Het beleid is gericht op handhaving van de functiemenging en versterking van de centrumpositie van de binnenstad als het belangrijkste werkgebied in Amsterdam. Er mogen in het plangebied binnen de bestemming gemengd kantoren met en zonder een baliefunctie worden gevestigd.

5.3.2 Voorzieningen

De term voorzieningen omvat een grote groep van diverse soorten functies die binnen de bestemming 'Gemengd' kunnen voorkomen. Onder voorzieningen vallen, onderwijs, gezondheidszorg, politie/brandweer, welzijn, sport en recreatie en cultuur. Deze laatste functie komt ook voor binnen de bestemming Water. Het gaat hier om het 'Houseboat Museum'.

Openbare voorzieningen noemt men voorzieningen die voorzien in een basisbehoefte, zoals onderwijs, politie en brandweer, gezondheidszorg en welzijn. Culturele en recreatieve voorzieningen worden ook wel bijzondere voorzieningen genoemd. Het gaat dan om een culturele doelstelling, zowel in de betekenis van het informeren, verspreiden, tentoonstellen en/of opvoeren van kunst, ontspanning en vermaak, als in de zin van uiting geven aan waarden en normen (voorzieningen met een ideële, religieuze en/of levensbeschouwelijke doelstelling).

Voorzieningen kunnen zowel commercieel zijn als niet-commercieel. Er kan verder onderscheid worden gemaakt naar het schaalniveau van voorzieningen:

  • kleinschalig (buurt-, wijk- of stadsdeelniveau). Voorbeelden van kleinschalige voorzieningen zijn: huisarts en kinderopvang, een centrum voor gezondheidszorg, buurt- en wijkcentra, basis- en voortgezet onderwijs, opvang van bepaalde doelgroepen, buurttheater of een kerkgenootschap.
  • grootschalig (stadsdeeloverschrijdend, stedelijk en regionaal niveau).Voorbeelden van grootschalige voorzieningen zijn: middelbaar en hoger onderwijs, een hoofdbureau van politie, een ziekenhuis, theater, museum, bioscoop, tentoonstellingsruimte, sporthal.

Uitgangspunten

Voorzieningen zijn binnen de bestemming 'Gemengd' toegestaan.

5.3.3 Galeries

Uitgangspunten

Het culturele klimaat van Amsterdam is een van de belangrijkste toeristische trekkers van de stad. Om de aantrekkingskracht van Amsterdam voor toeristen te behouden en te vergroten dient cultuur te worden versterkt. Galeries zijn onderdeel van dit culturele klimaat. Galeries zijn in het algemeen kleinschalig en hebben over het algemeen een positieve uitstraling. Galeries zijn in het plangebied toegestaan binnen de bestemming 'Gemengd'.

5.3.4 Detailhandel en consumentverzorgende dienstverlening

Uitgangspunten

Detailhandel is binnen de bestemming 'Gemengd' toegestaan.

Mengformules

Van een mengformule is sprake wanneer in detailhandel of in consumentverzorgende dienstverlening tegen betaling etenswaren en/of dranken worden verstrekt voor gebruik ter plaatse, in een zaak die geen horeca als hoofdbestemming heeft.
Mengformules kunnen een bijdrage leveren aan het vestigingsklimaat voor ondernemers. Het bieden van de mogelijkheid om in een bedrijf bijvoorbeeld een koffiecorner te beginnen, bevordert de slagings- en overlevingskansen van bijzondere en (zeer) specialistische winkels. Dit heeft tot direct gevolg dat daarmee de gevarieerdheid van het winkelaanbod in stand blijft en wordt bevorderd.
In de 'Beleidsregels voor mengformules stadsdeel Centrum 2006' staan de criteria voor mengformules omschreven. De beleidsregels voor mengformules maken uitsluitend aanvullende horeca in detailhandel en consumentverzorgende dienstverlening mogelijk en gaan niet over foyers in voorzieningen zoals theaters of over ontbijtzalen in hotels; dit betreft additionele horeca.

Van een mengformule is sprake indien wordt voldaan aan de onderstaande voorwaarden. Als aan één of meer van deze voorwaarden niet wordt voldaan, dan is geen sprake van een mengformule maar van zelfstandige horeca als hoofdactiviteit. De voorwaarden zijn:

  • De openingstijden van de mengformule dienen overeen te komen met de openingstijden van de hoofdactiviteit.
  • Het deel van het netto verkoop vloeroppervlak dat in gebruik is bij de mengformule mag ten hoogste 20% van dat netto verkoopvloeroppervlak zijn, met een absoluut maximum van 20 m2 netto vloeroppervlak. Dit absolute maximum brengt met zich mee dat in mengformules het schenken van alcohol is uitgesloten.
  • De mengformule mag niet worden geplaatst aan de gevel waar de ingang van de hoofdactiviteit zit.
  • De mengformule dient te passen binnen de categorie koffie- en theeschenkerij, lunchroom, ijssalon en dergelijke (in overeenstemming met horecacategorie 4 zoals opgenomen in dit bestemmingsplan).
  • De mengformule mag geen eigen ingang hebben en mag geen terras exploiteren.
  • De mengformule mag geen horeca uitstraling hebben, dus mag geen reclame worden gemaakt (bijvoorbeeld via uithangborden, menukaarten voor het raam, 'sandwichborden' op straat, in de media en dergelijke).

Op basis van deze beleidsregels zijn mengformules in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt binnen de bestemming 'Gemengd' door middel van een afwijkingsbevoegdheid, waarbij getoetst wordt aan bovenstaande criteria. Als aan één of meer voorwaarden niet wordt voldaan dan is geen sprake van een mengformule maar van zelfstandige horeca als hoofdactiviteit.

Op dit moment wordt een wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) door de centrale stad voorbereid. Na vaststelling en inwerkingtreding van de verordening is geen exploitatievergunning meer vereist voor mengformules.

5.3.5 Horeca

Algemeen

In het plangebied is een horecazaak aanwezig. Het gaat hier om de horecagelegenheid die binnen de bestemming “Gemengd” is toegestaan.

Uitgangspunten

Horeca 3

Horecabedrijven, die tot doel hebben het voor consumptie ter plaatse verstrekken van dranken en (kleine) etenswaren en/of maaltijden, waarbij het accent licht op het verstrekken van dranken. Onder horeca 3 bedrijven worden in elk geval begrepen: cafés en eetcafés.

Horeca 4

Restaurants, koffiehuizen, lunchrooms en dergelijke geven in principe de minste overlast en mogen daarom overal worden gevestigd waar in het plangebied horeca is toegestaan. Omzetting van restaurants (horeca 4) naar andere categorieën (1, 2 of 3) is niet toegestaan.

Verhuren van een ruimte in een café of restaurant

Het verhuren van ruimte in een café (horeca 3) of restaurant (horeca 4) voor bijvoorbeeld een afscheidsborrel, verjaardag, jubileum, trouwreceptie, -diner of -feest wordt binnen de gebruikelijke voorwaarden van exploitatie toegestaan. Alle tafels in een restaurant reserveren maakt het restaurant voor een avond min of meer besloten. Een exploitant kan zelf beoordelen of het de goede naam van de zaak schaadt als dat te vaak voorkomt (te vaak nee verkopen kost ook klanten). Deze vorm van zalenverhuur wijkt niet wezenlijk af van de normale exploitatie als café of restaurant en heeft daarmee ook dezelfde kans op overlast.

Dansen in een restaurant

Dansen in een restaurant (horeca 4) is toegestaan, mits dat past binnen het karakter van het café of restaurant. Zodra de zaak het karakter van een discotheek of zalenverhuur krijgt, wat bijvoorbeeld kan blijken uit het de grootte van de dansvloer of het heffen van entreegeld, is sprake van horeca 2 en dat is niet toegestaan.

Overige uitgangspunten

In het bestemmingsplan is het verkopen van softdrugs in een horecagelegenheid niet opgenomen. Dat betekent niet dat hasjverkoop mag plaatsvinden. Voor het verkopen van hasj geldt immers een gemeentelijk beleid.