direct naar inhoud van 5.1 Beschrijving van het gebied
Plan: Bestemmingsplan Water
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1103BPSTD-VG01

5.1 Beschrijving van het gebied

Het water in de Amsterdamse binnenstad kenmerkt zich door een grote hoeveelheid functies op het water, die elkaar af en toe in de weg kunnen zitten. Het water wordt onder andere gebruikt voor: wonen, werken, pleziervaart, vissen, kanoën en roeien, verpozen, kijk- en openbare functie en natuurontwikkeling. De functies komen divers en gemengd voor per gracht of per gedeelte van de binnenstad. Dat wordt hieronder kort uitgewerkt.

Globaal kan aangehouden worden dat de wateren van de Oostelijke eilanden momenteel voornamelijk gebruikt worden voor pleziervaart (vooral afmeren, minder voor varen). De wateren van de westelijke eilanden kenmerken zich juist door een sterke functiemenging van wonen en werken, zoals op de wal. De bedrijfsvaartuigen en woonboten wisselen elkaar daar af.

De wateren in het stadshart worden vooral gebruikt voor het varen met pleziervaartuigen (de grachten daar zijn moeilijker bereikbaar met rondvaartboten) en op enkele plaatsen voor het intensief afmeren van pleziervaartuigen.

De wateren in de westelijke grachtengordel worden op een aantal plaatsen intensief bewoond, op de overige grachtgedeelten ligt het vol met pleziervaartuigen. Deze grachten worden alle druk bevaren door rondvaartboten en pleziervaartuigen. In dit gedeelte van de grachtengordel, aan de Prinsengracht is in een woonboot het 'Houseboat Museum' gevestigd.

In de oostelijke binnenstad ligt de nadruk meer op wonen en afmeren van pleziervaartuigen en een minder intensief vaarverkeer van zowel pleziervaartuigen als rondvaartboten.

In het bestemmingsplan zijn binnen de bestemming 'Water' en 'Gemengd' enkele regels ten aanzien van gebouwen opgenomen. De bouwregels binnen de bestemming 'Gemengd' hebben betrekking op het brugrestaurant aan het Westerdok. Dit gebouw maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan omdat het door het water wordt omringd. In dit gebouw is een horecagelegenheid gevestigd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.A1103BPSTD-VG01_0022.jpg"

afbeelding 22: grenzen van de gebieden

5.1.1 Algemeen

Het algemene beleid voor de verschillende functies is voor het water - net als op de wal - op basis van het beleidsplan Binnenstad uit 1993, gericht op het zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk versterken van de functiemenging. Dit is ook het uitgangspunt van de Visie op het water van de binnenstad 2006.

In het bestemmingsplan zijn de gebruiksfuncties die een claim op de ruimte leggen opgenomen. Het verkeer op het water, alsmede de kwesties die daarmee samenhangen, zoals het afmeren van pleziervaartuigen (vergelijkbaar met 'het parkeren' op de wal) of tijdelijk aanleggen voor laden en lossen of in- en uitstappen (vergelijkbaar met laad- en loshavens en touringcarhaltes op de wal) zijn niet in het bestemmingsplan geregeld. Dit gebruik is geregeld in het Binnenvaart Politiereglement en de Verordening op het Binnenwater 2010.

5.1.2 Bestemmingen

Het water heeft de bestemming 'Water' gekregen. Binnen de bestemming 'Water' zijn daar waar aanduidingen op de verbeelding hiervoor voorkomen diverse functies toegestaan. Enkele functies zijn bijvoorbeeld: wonen (ligplaats voor een woonboot), werken (ligplaatsen voor bedrijfsvaartuigen), een museum en recreatie. Beperkingen die verband houden met 'het gevoelig gebied' zijn ondergebracht onder de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterbergingsgebied'.

Naast de bestemming 'Water' komt in dit bestemmingsplan ook nog de bestemming 'Gemengd' voor. Deze bestemming heeft alleen betrekking op het gebouw dat over het water is gebouwd aan het Westerdok (het brugrestaurant). Binnen deze bestemming zijn de volgende functies toegestaan: horeca 3 en 4, kantoren (met en zonder baliefunctie), detailhandel, voorzieningen, galeries en bedrijven.