direct naar inhoud van 1.3 Aanleiding
Plan: Bestemmingsplan Water
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1103BPSTD-VG01

1.3 Aanleiding

Op 26 januari 2006 is de “Visie op het Water van de binnenstad” door de deelraad vastgesteld. Na de vaststelling van de visie is gestart met de uitwerking ervan. De volgende beleidsdocumenten zijn als uitwerkingen van de Visie vastgesteld:

  • het “Afmeerbeleid voor pleziervaartuigen” (d.d. 10 april 2007, dagelijks bestuur);
    Hierin beschrijft het dagelijks bestuur het beleid dat gevoerd wordt voor het afmeren van pleziervaartuigen en doet zij voorstellen voor het inrichten van twee nieuwe zogenaamde 3 x 24 uurslocaties.
  • de Uitvoeringsnota van het bedrijfsvaartuigenbeleid in de binnenstad (d.d. 11 december 2007, dagelijks bestuur);
    In dit document worden de beoordelingscriteria voor vergunningen voor bedrijfsvaartuigen nader toegelicht en uitgewerkt.
  • het Steigerplan (d.d. 22 januari 2008, dagelijks bestuur);
    Het steigerplan is geschreven om duidelijkheid te krijgen over de publiek- en privaatrechtelijke status van bestaande steigers. Verder wordt er gestreefd naar het aanleggen van een netwerk van op- en afstaplocaties om vervoer over water te stimuleren. Tot slot wordt hierin beleid geformuleerd over huurprijzen van waterpercelen.
  • de “Bootrichtlijnen 2008” (d.d. 22 en 29 januari 2009, dagelijks bestuur)
    De vervangings- en verbouwingsrichtlijnen voor woonboten en bedrijfsvaartuigen.
  • de nota “Welstand op het water” (d.d. 22 en 29 januari 2009, deelraad)
    Hierin zijn de toetsingscriteria opgenomen die de Commissie voor Welstand en Monumenten kan gebruiken bij hun adviezen over vervangings- en verbouwingsvergunningen voor woonboten en bedrijfsvaartuigen.

In de uitwerkingsparagraaf van de visie is destijds opgenomen dat de visie juridisch-planologisch vertaald zou worden in facetbestemmingsplannen. Maar sinds de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 behoren facetbestemmingsplannen niet meer tot de mogelijkheden. Om die reden wordt een apart bestemmingsplan voor het gehele binnenwater van de binnenstad opgesteld, dat onder de bevoegdheid van stadsdeel Centrum valt. Met een bestemmingsplan voor het water wordt de visie op het water van de binnenstad juridisch-planologisch verankerd en worden alle bestaande, vaak uiteenlopende bestemmingsplanregelingen voor het water in de binnenstad vervangen door één eenduidige regeling. Dit heeft de volgende voordelen ten opzichte van het maken van regelingen voor het water in afzonderlijke bestemmingsplannen.

  • 1. Met de uitvoering van de "Visie op het Water van de binnenstad" hoeft niet te worden gewacht tot de vernieuwingsoperatie van alle bestemmingsplannen in het stadsdeel is uitgevoerd.
  • 2. De discussie over het bestemmen van het water hoeft maar één keer te worden gevoerd. Het bestemmingsplan voor het water kan daarna om de tien jaar geactualiseerd worden.