direct naar inhoud van 5.4 Voorzieningen
Plan: Herbestemmen Raambordelen Binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1003BPSTD-OH01

5.4 Voorzieningen

5.4.1 Algemeen

De term voorzieningen omvat een grote groep van diverse soorten functies. Onder voorzieningen vallen onderwijs, gezondheidszorg, politie/brandweer, welzijn, sport en recreatie, cultuur en media. Er werken in het postcodegebied 1012 ruim 3.700 mensen bij ruim 200 vestigingen. Ongeveer 16% van alle werkzame personen in het postcodegebied is werkzaam bij voorzieningen. In de gehele binnenstad ligt dat percentage op bijna 21%. Tussen de beide Burgwallen zijn wel verschillen: In de Burgwallen Oude Zijde werken er meer mensen bij het onderwijs, politie en bij cultuur. In de Burgwallen Nieuwe Zijde werken meer mensen bij welzijn en sport.

Openbare voorzieningen noemt men voorzieningen die voorzien in een basisbehoefte, zoals onderwijs, politie en brandweer, gezondheidszorg en welzijn. Culturele en recreatieve voorzieningen worden ook wel bijzondere voorzieningen genoemd. Het gaat dan om een culturele doelstelling, zowel in de betekenis van het informeren, verspreiden, tentoonstellen en/of opvoeren van kunst, ontspanning en vermaak, als in de zin van uiting geven aan waarden en normen (voorzieningen met een ideële, religieuze en/of levensbeschouwelijke doelstelling).

Voorzieningen kunnen zowel commercieel zijn als niet-commercieel. Er kan verder onderscheid worden gemaakt naar het schaalniveau van voorzieningen:

  • kleinschalig (buurt-, wijk- of stadsdeelniveau). Voorbeelden van kleinschalige voorzieningen zijn: huisarts en kinderopvang, een centrum voor gezondheidszorg, buurt- en wijkcentra, basisonderwijs, opvang van bepaalde doelgroepen, buurttheater of een kerkgenootschap.
  • grootschalig (stadsdeeloverschrijdend, stedelijk en regionaal niveau).Voorbeelden van grootschalige voorzieningen zijn: middelbaar en hoger onderwijs, een hoofdbureau van politie, een ziekenhuis, theater, museum, bioscopen, tentoonstellingsruimte, sporthal, sportscholen, dansscholen, muziekschool.
5.4.2 Ontwikkeling

In de panden waarvoor dit bestemmingsplan is opgesteld, zijn op dit moment geen voorzieningen gevestigd.

In het postcodegebied 1012 is van oudsher een groot aantal opvangvoorzieningen gevestigd (circa 20), gericht op de opvang van verslaafden, dak- en thuislozen of mensen met een meervoudige psychiatrische aandoening. Het beleid is in die zin geslaagd, dat steeds minder personen genoodzaakt zijn op straat te bivakkeren. De grote hoeveelheid van deze functies in het postcodegebied 1012 houdt daarentegen de situatie in stand dat er relatief veel zorgbehoevenden in het centrum aanwezig zijn. In het contract 'Zorg- en Veiligheid Wallengebied 2007 - 2010' hebben alle partners afspraken gemaakt om de drugsgerelateerde overlast te verminderen. Het stadsdeel acht het wenselijk dat de opvangfuncties meer evenredig over de stad verdeeld worden. Op 16 juni 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders de notitie Realisering opvangvoorzieningen in de periode 2007-2010 vastgesteld. Afgesproken is dat nieuwe voorzieningen voor kwetsbare groepen zoals dak- en thuislozen en verslaafden niet in stadsdeel Centrum een plaats zullen krijgen (met uitzondering van het prostitutiecentrum en steunpunt huiselijk geweld). Na 2010 zal de centrale stad zich inspannen deze voorzieningen te verminderen in het postcodegebied 1012. Dit laatste is bij de vaststelling van de Strategienota afgesproken.

5.4.3 Uitgangspunten

Voorzieningen zijn toegestaan in alle panden waarvoor dit bestemmingsplan is opgesteld, met uitzondering van de vestiging van nieuwe opvangvoorzieningen die zijn gericht op dak- en thuislozen, verslaafden en mensen met een meervoudige psychiatrische aandoening.
Voor voorzieningen geldt een maximum bruto vloeroppervlak van 500 m². Musea zijn toegestaan indien kleiner dan 500 m².