Plan: | Doelenveld Carré |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0361.BP00022-0305 |
In het kader van de maatschappelijke uitvoerbaarheid zijn de voorbereidingen om te komen tot dit plan onderwerp van overleg geweest met de Adviesgroep YXIE, welke heeft geparticipeerd bij het opstellen van de uitgangspunten en voorwaarden. De Historische Vereniging heeft aanvankelijk deel uitgemaakt van deze adviesgroep en heeft in een reactie, gedateerd maart 2010 haar zienswijzen op de Kaderstellende nota bestemmingsplan Doelenveld Compleet, de Nota van Uitgangspunten 'Doelenveld Compleet' en het Beeldkwaliteitsplan YXIE kenbaar gemaakt.
De vereniging onderschrijft de kwaliteitsverbetering van het Doelenveld en acht gedeeltelijke bebouwing mogelijk, maar is van mening dat de cultuurhistorische waarde van de locatie een te ondergeschikte rol heeft gespeeld bij de inpassing van een dergelijk grootschalig project in het beschermde stadsgezicht van Alkmaar.
De nota van uitgangspunten laat voldoende ruimte voor een bestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan, waarin de cultuurhistorische context een meer voorwaarden scheppende rol speelt. Over de nota van uitgangspunten had advies gevraagd moeten worden voordat een ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven. Door alleen een ontwerp te maken voor het gebouw op het plein is onvoldoende recht gedaan aan het belang van de omliggende bebouwing van het gehele blok binnen de Gedempte Nieuwesloot, Doelenstraat, Koningsweg en Lombardsteeg.
De vereniging heeft op zich geen bezwaren tegen de nota van uitgangspunten, maar vooral ten aanzien van de voor discussie vatbare interpretatie van deze uitgangspunten dat heeft geleid tot het schetsontwerp van YXIE. Het uitgangspunt om het functionele en ruimtelijke karakter van het Doelenveld te versterken in de vorm van en autoluwe ruimte in een semi-openbare setting en anderzijds het terrein vol te bouwen op een wijze die geen recht doet aan de cultuurhistorische waarde van het gebied is met elkaar in tegenspraak.
De vereniging geeft aan dat de nota van uitgangspunten de volgende punten bevat.
Zij onderschrijft, wellicht met uitzondering van punt 1, alle uitgangspunten, maar heeft het idee dat alleen punt 9 en punt 1 prioriteit krijgen en adviseert om het huidige ontwerp te wijzigen of minimaal aan te houden en eerst de bestemmingsplanprocedure inclusief het beeldkwaliteitsplan af te ronden.
Aanpassing van het ontwerp en de bouwvlakken voor YXIE wordt noodzakelijk geacht in verband met de uitgangspunten 4, 7,8, 9 en 10.
De vereniging sluit aan bij de reactie die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft gegeven. In deze samenvatting wordt volstaan met verwijzing naar de desbetreffende reactie van de genoemde Rijksdienst, hierna onder 6.2.
De vereniging acht het van belang dat de buitenzijde van de randbebouwing rond het Doelenveld aansluit bij het bestaande bestemmingsplan en het vigerende beeldkwaliteitsplan Binnenstad. Zij pleit voor het handhaven van de gevel van de woning Doelenstraat, hoek St. Jorisstraat, welke uniek is voor nieuwbouw in de jaren 70 en een eenheid vormt met het pand aan de andere zijde van de St. Jorisstraat.
Om te kunnen blijven verwijzen naar de historie van het Doelenveld als groene oase in de stad en de open ruimte herkenbaar te houden, zal het bebouwingspercentage teruggebracht moeten worden naar 50% van de nu vrije ruimte.
De vereniging staat vervolgens uitvoerig stil bij de beeldkwaliteit van het ontwerp dat voor de ontwikkeling van YXIE is gekozen en (het ontbreken van) de aansluiting daarvan op de bestaande omgeving.
Gemeentelijke reactie hierop.
Wij zijn van mening dat de nota van uitgangspunten, voldoende ruimte laat voor een bestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan, waarin de cultuurhistorische context een meer voorwaarden scheppende rol speelt. De vereniging constateert dit terecht, maar kan zich niet vinden in het feit dat er reeds een ontwerp voor de mogelijke bebouwing is beoordeeld voordat het bestemmingsplan is vastgesteld.
Wij merken op dat het bestemmingsplan Doelenveld Carré is gebaseerd op de nota van uitgangspunten en bovendien nauwelijks afwijkt van de bebouwingsmogelijkheden die het geldende bestemmingsplan. met toepassing van de wijzigingsbevoegdheden, biedt. Eerder in de plantoelichting is al aangegeven dat het juist vanwege de samenhang met de omgeving te verkiezen is om geen toepassing te geven aan wijzigingsbevoegdheden, maar een herziening van het bestemmingsplan in procedure te brengen. Het bestemmingsplan voorziet, conform de uitgangspunten, in de mogelijkheid van toevoeging van het aantal woningen. In het bestemmingsplan zijn de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden voor de buitenzijde van de randbebouwing rond het Doelenveld nagenoeg hetzelfde als welke deze in het geldende bestemmingsplan hebben, inclusief het autovrij, of autoluw maken van de ruimte. Dit is in de lijn die de vereniging in haar zienswijze noemt. Ook in het geldende bestemmingsplan is een verbreding van de doorgang opgenomen. Daartoe zijn in het verleden door de gemeente al panden aangekocht.
Het bezwaar van de vereniging tegen de interpretatie van de uitgangspunten (waaronder die van het beeldkwaliteitsplan) voor het ontwikkelen van het bouwplannen, de uiterlijke verschijning van het bouwplan en het materiaalgebruik daarbij, zijn aspecten die niet in de totstandkoming van het bestemmingsplan worden beoordeeld. Deze komen in een afzonderlijke procedure bij de beoordeling van het bouwplan zelf aan de orde.
Verder verwijzen wij naar de gemeentelijke reactie (hierna onder 6.2) op de opmerkingen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, voor zover de vereniging daar in haar opmerkingen naar verwijst.
Door de aanpassingen die het gevolg zijn van het ingestelde onderzoek naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen is ook voor een deel tegemoet gekomen aan de zienswijzen van de historische vereniging. Met name de verruiming van de openbare ruimte maakt een meer zichtbare verwijzing naar de schietbanen mogelijk.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft, na publicatie op 16 juni 2010, met ingang van 18 juni 2010 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Gedurende deze periode konden zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan worden ingediend. De ingebrachte zienswijzen zijn samengevat en voorzien van een gemeentelijke reactie opgenomen in de 'Zienswijzennota Ontwerpbestemmingsplan 'Doelenveld Carré'.
Een aantal in de zienswijzen terug komende thema's zijn daarin afzonderlijk becommentarieerd. Vervolgens is op individuele zienswijzen ingegaan. De thematisch ingedeelde zienswijzen hebben betrekking op de mogelijke bouwhoogtes, de verwachte schaduwwerking daarvan, de verkeers- en parkeermaatregelen ten gevolge van het plan, de veiligheid en verwachte overlast door het veranderde gebruik van de (resterende) openbare ruimte en de te verwachten planschade.
Met name de zienswijzen met betrekking tot de maximale hoogte van bebouwing in de bestemming 'Centrum' en de te verwachten schaduwwerking daarvan op aangrenzende woningen en de beperkte openbare ruimte, maar ook de opmerkingen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (hierna onder 6.2) en de Historische Vereniging (hiervoor onder 6.1.1) zijn aanleiding geweest om het ontwerpbestemmingsplan aan te passen.
Nadat het plan is aangepast naar aanleiding van een onderzoek naar de mogelijkheden om door verschuiving en verkleining van de bouwvolumes tot een beter resultaat te kunnen komen, zijn de aanpassingen besproken met omwonenden en indieners van zienswijzen.
De zienswijzennota is als onderdeel van het raadsvoorstel bij de vaststelling van het bestemmingsplan aan de gemeenteraad voorgelegd.