Plan: | Doelenveld Carré |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0361.BP00022-0305 |
De ruimtelijke ontwikkeling van de binnenstad vindt nog altijd grotendeels plaats binnen de structuur van de historische 17e eeuwse stad. De stadsplattegrond kenmerkt zich door een vrij strakke, rechthoekige aanleg met gesloten bouwblokken in combinatie met waterwegen in de stad. Kenmerkend is de oostwest lopende richting van de hoofdstraten en grachten. De Doelenstraat, de Lombardsteeg en het Ramen vulden de ontsluitingsstructuur in resp. zuidelijke en oostelijke richting aan. In de tweede helft van de 19e eeuw werd de Nieuwesloot gedempt, waardoor dit stadsdeel bij de huidige binnenstad werd getrokken. De oorspronkelijke hoofdstructuur van de Koningsweg en de Doelenstraat is door het dempen van de Nieuwesloot minder van belang geworden. Karakteristiek voor de randen van het Doelenveld is het groene beeld (gras, struiken en bomen) gesitueerd tegen een decor van achterkanten van de omringende bebouwing.
De zorgvuldige detaillering van de bebouwing en de kleinschaligheid van de openbare ruimte verbeelden het historisch intieme karakter van dit stadsdeel. Kenmerkend in dit kader is het ontbreken van structureel groen en water in dit kwadrant van de binnenstad. Groepen bomen komen in tuinen en hofjes voor, niet zozeer als onderdeel van het stratenpatroon.
De panden in de binnenstad bestaan veelal uit 2 of 3 lagen met een steile kap. Grotere bouwhoogten zijn veelal gekoppeld aan de oostwest gerichte hoofdstructuur. De bebouwing met de meest historische waarde en esthetische kwaliteit zijn te vinden aan de Koningsweg en Doelenstraat. Het beeld aan de Koningsweg is afwijkend in relatie tot de omringende straten omdat de smalle panden veelal zijn voorzien van een dwarskap. Vanaf de 19e eeuw is het bebouwingsbeeld aangevuld langs de Gedempte Nieuwesloot. De afgelopen jaren werden nieuwbouwprojecten (appartementen en winkels) gerealiseerd in 2 of 3 bouwlagen met een kap of een extra terugliggende dakverdieping. Het huidige bebouwingsbeeld op het Doelenveld is afwisselend van karakter met zowel hoogwaardige historische (stadsdoelen) als moderne (bioscoop) architectuur.
Recente nieuwbouwontwikkelingen rond het Doelenveld hebben in combinatie met het creëren van nieuwe verbindingen als de Museumstraat en de St. Jorisstraat het plangebied een plek gegeven in het openbare stedelijk netwerk. Van het oorspronkelijk historische karakter als een groen terrein c.q. veld is geen sprake meer. Het groene beeld beperkt zich tot de voormalige museumtuin die volledig wordt afgeschermd door een dichte schutting. Het geheel rond het Doelenveld heeft op dit moment een onduidelijke sfeer als een soort ‘tussenfase’ tussen veld en een plein met een deels openbaar, deels privé karakter en een onsamenhangend bebouwingsbeeld.