Plan: | Overstad |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0361.BP00017-0305 |
De bestemming Bedrijventerrein is gelegd op die delen van het plangebied waar nu reeds bedrijven zijn gevestigd. In het algemeen zijn bedrijven in de milieucategorieën 1 en 2 toegestaan. Deze bedrijven zijn genoemd in een bij de regels behorende bijlage: Bijlage bij de regels. Een en ander is in overeenstemming met het huidige karakter van de gevestigde bedrijvigheid en correspondeert met de afstand tot de omliggende hindergevoelige (toekomstige) functies zoals wonen. Op die percelen, waar nu reeds een bedrijf in een hogere milieucategorie is gevestigd, is dit via een aanduiding op de verbeelding specifiek geregeld. Het betreft een bedrijf in milieucategorie 3.1 en enkele in milieucategorie 3.2.
In de regels is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om deze aanduidingen van de verbeelding te verwijderen, als het betreffende gebruik langer dan een jaar is beëindigd.
Ook andere afwijkende functie zijn aangeduid. Hierbij gaat het om het aan de Pettemerstraat gesitueerde tankstation met lpg-verkoop, het snookercentrum (= horeca categorie 2) aan de Zijperstraat en de buitenopslag aan de Koedijkerstraat bij Maasdam en Dekker.
Detailhandel in volumineuze artikelen is in de eerste bouwlaag (= begane grond) toegestaan en ter plaatse van een specifieke aanduiding ook in de hogere bouwlagen.
Vanuit het tankstation zijn in verband met de lpg-verkoop twee veiligheidscontouren aangeduid. Deze contouren (veiligheidszone - lpg) hebben vanuit het vulpunt lpg een straal van 45 meter respectievelijk vanuit de afleverzuil een contour van 15 meter. Binnen deze zones mag geen nieuwbouw van (beperkt) kwetsbare objecten plaatsvinden.
Wat de bouwregels betreft is aangesloten op de bestaande situatie. De maximale bouw- en goothoogtes zijn aangegeven op de verbeelding en lopen uiteen van 12 tot 15 meter.
De bestemming Centrum - 1 is gelegd op het noordelijke deel van de bestaande bebouwing op de het zogenaamde Ringersterrein, grenzend aan de Noorderstraat, Huiswaarderplein, Oosterweezenstraat en Kwakelkade.
In deze bestemming zijn woningen (inclusief aan huis verbonden beroep/bedrijf), detailhandel (in de eerste en tweede bouwlaag), kantoren, maatschappelijk voorzieningen, dienstverlening en voorzieningen op het gebied van recreatie, sport, cultuur en ontspanning mogelijk.
De maximaal toegestane bouwhoogtes zijn 15 meter (hoek Huiswaarderplein/Oosterweezenstraat), 20 meter ('middengebied') en 25 meter (hoek Noorderstraat/Noorderkade en hoek Kwakelkade/Noorderkade).
De bestemming Centrum - 2 is gelegd op het zuidelijke deel van de bestaande bebouwing op de het zogenaamde Ringersterrein, grenzend aan de Noorderkade en Kwakelkade.
In deze bestemming zijn woningen (inclusief aan huis verbonden beroep/bedrijf), detailhandel, kantoren, maatschappelijk voorzieningen, dienstverlening en voorzieningen op het gebied van recreatie, sport, cultuur en ontspanning en horeca van categorie 2 tot en met 4 mogelijk.
De maximaal toegestane bouwhoogtes zijn 8 meter (klein deel van Noorderkade) respectievelijk 25 meter ('middengebied') en 35 meter (Noorderkade).
Deze bestemming is samen met de bestemming Gemengd - 2 gelegd op de bebouwde en te bebouwen gronden waarop niet de bestemming Centrum of Bedrijventerrein van toepassing is.
Binnen deze bestemming zijn opslag- en groothandelsbedrijven (met inbegrip van daarbij behorende toonzalen), detailhandel in volumineuze artikelen, kantoren (tot een bedrijfsvloeroppervlakte van 750 m2), maatschappelijke voorzieningen en voorzieningen voor cultuur en ontspanning mogelijk.
Detailhandel in volumineuze artikelen is in de eerste bouwlaag (= begane grond) toegestaan en ter plaatse van een specifieke aanduiding ook in de hogere bouwlagen.
De locatie voor de kansspelautomatenhal op de hoek Pettemerstraat/Noorderkade is eveneens via een specifieke aanduiding opgenomen.
Horeca in de categorieën 2 tot en met 4 (in de begripsbepalingen nader gedefinieerd) is mogelijk via een afwijkingsbevoegdheid.
Het bestemmingsplan kan worden gewijzigd ten behoeve van de bouw van woningen.
De op de verbeelding aangegeven maximale bouwhoogtes variëren van 12 tot 35 meter.
Deze bestemming is gelegd op het de meest noordwestelijke bouwblok in het plangebied alsmede in het midden ervan.
Toegestaan binnen deze bestemming zijn woningen (inclusief aan huis verbonden beroep/bedrijf), bedrijven, maatschappelijke voorzieningen, voorzieningen voor cultuur en ontspanning en voor sport en recreatie, volumineuze detailhandel, dienstverlening, hotel en kantoren (tot een bedrijfsvloeroppervlakte van 750 m2).
Detailhandel in volumineuze artikelen is in de eerste bouwlaag (= begane grond) toegestaan en ter plaatse van een specifieke aanduiding ook in de hogere bouwlagen.
Evenementen zijn toegestaan binnen het bestemmingsvlak begrensd door de Pettemerstraat, Noorderkade en Zijperstraat. Dit is met de aanduiding 'evenemententerrein 1' aangegeven.
De maximale bouwhoogte (aangeduid op de verbeelding) bedraagt 15 en 20 meter.
Deze bestemming is gelegd op de ontsluitingswegen binnen het plangebied. Binnen deze bestemming is de aanleg van onder meer straten, en fiets- en voetpaden mogelijk alsmede alle daarbij behorende voorzieningen voor de verkeersfunctie.
Evenementen categorie 1 zijn overal toegestaan.
De bestaande kiosk op het Huiswaarderplein is opgenomen binnen een specifieke aanduiding.
De bestemming Verkeer - Railverkeer is gelegd op de spoorlijn, die in het noorden van het plangebied is gelegen.
Binnen de bestemming is de aanleg mogelijk van voorzieningen voor het railverkeer.
Deze bestemming is gelegd op de gronden met een verkeersfunctie die meer op verblijf dan op ontsluiting is gericht. Het binnen het plangebied opgenomen gedeelte van de Noorderkade. Voorzieningen voor verkeer en verblijf zijn hier mogelijk.
Over deze bestemming is de aanduiding 'evenemententerrein 2' gelegd die evenementen ter plaatse mogelijk maakt.
Binnen deze bestemming zijn het Noordhollands kanaal en de Hoornsevaart opgenomen alsmede de watergangen in het noorden van het plangebied langs de spoorlijn.
Deze bestemming maakt onder meer het gebruik voor waterberging en -afvoer mogelijk alsmede scheepvaart en de bijbehorendevoorzieningen, waaronder bruggen. Ten behoeve van bestaande woonboten is op de verbeelding een zone met de aanduiding 'woonschepenligplaats' opgenomen.
Het gedeelte ten zuiden van de Tesselsebrug is ook opgenomen binnen de aanduiding 'evenemententerrein 2', waarmee evenementen ter plaatse mogelijk zijn.
De in het gebied aanwezige rioolpersleiding is opgenomen binnen de (dubbel)bestemming 'Leiding - Riool'. Ter bescherming van de leiding is voor bepaalde werken en werkzaamheden een omgevingsvergunningplicht opgenomen.
De archeologische waarden die in het plangebied aanwezig zijn, worden beschermd met de (dubbel)bestemming Waarde - Archeologie 1. Het betreft de Kwakelkade.
Aan deze bestemming is de verplichting gelegd tot het overleggen van een archeologisch rapport in geval van bouwen dieper dan 20 centimeter en met een grotere oppervlakte dan 25 m2. Voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en van werkzaamheden is een omgevingsvergunning vereist, eveneens indien het een grotere diepte dan 20 centimeter betreft en een oppervlakte groter dan 25 m2.
De waterkering langs het Noordhollans kanaal en de Hoornsevaart zijn opgenomen binnen de (dubbel)bestemming Waterstaat - Waterkering.