Plan: | Vreeswijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0356.BPVR2017-VA03 |
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.5.1 |
het bestemmingsplan Vreeswijk met identificatienummer NL.IMRO.0356.BPVR2017-VA03 van de gemeente Nieuwegein.
de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.
een geometrisch bepaald vlak of een figuur, waar gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.
de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.
het beroepsmatig verlenen van diensten of het uitoefenen van ambachtelijke bedrijvigheid waarbij de woning in overwegende mate haar woonfunctie behoudt en de desbetreffende beroepsuitoefening een ruimtelijke en visuele uitstraling heeft die in overeenstemming is met de woonfunctie ter plaatse.
het niet naar het openbaar gebied gekeerde achterdakvlak en zijgeveldakvlak.
een bedrijf, voorkomend in ten hoogste categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, dat is gericht op het overwegend door middel van handwerk vervaardigen, bewerken of herstellen van goederen.
onderzoekswerkzaamheden naar het bodemarchief die ten behoeve van de archeologische monumentenzorg worden uitgevoerd volgens de eisen zoals gesteld in de vigerende Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA).
rapportage waarin de archeologische waarde van het terrein waarop de aanvraag betrekking heeft wordt vastgesteld, die naar het oordeel van het dagelijks bestuur voldoet aan de vigerende Kwaliteitsnorm voor de Nederlandse Archeologie.
waarden waarvan de aanwezigheid in de bodem aannemelijk is of vermoed wordt.
de aan een gebied toegekende waarde in verband met de in dat gebied voorkomende overblijfselen uit oude tijden.
een of meer gebouwen en/of bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
het gebied gelegen ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - bebouwingszone' uitgezonderd de grond onder het oorspronkelijk hoofdgebouw.
een onderneming gericht op het produceren, bewerken, herstellen, installeren, inzamelen, verwerken, verhuren, opslaan en/of distribueren van goederen.
de totale vloeroppervlakte van een kantoor, winkel of bedrijf met inbegrip van de daartoe behorende magazijnen en overige dienstruimten.
een woning in of bij een gebouw of op een terrein, die slechts is bestemd voor bewoning door (het huishouden van) een persoon, wiens huisvesting daar noodzakelijk is, vanwege de bestemming van het gebouw of het terrein.
bebouwing die de cultuurhistorische waarde van zijn omgeving ondersteund.
het aangewezen beschermd dorpsgezicht Vreeswijk zoals beschreven in Bijlage 3 Aanwijzing beschermd dorpsgezicht Vreeswijk.
een hoofdgebouw dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan tot stand is gekomen of tot stand zal komen met inachtneming van het bepaalde bij of krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
de afstands-, hoogte-, inhouds- en oppervlaktematen, die op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan tot stand zijn gekomen of tot stand zullen komen met inachtneming van het bepaalde bij of krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
de grens van een bestemmingsvlak.
een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.
het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk.
de grens van een bouwvlak.
een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.
een grens van een bouwperceel.
een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegelaten.
elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.
uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd gebouw, of ander bouwwerk, met een dak.
vuurwerk dat is bestemd voor particulier gebruik als bedoelt in het Vuurwerkbesluit.
een door het bevoegd gezag aan te wijzen onafhankelijke deskundige en/of commissie van deskundigen inzake cultuurhistorie.
onderzoek waarbij, door een ter zake deskundige, de algemene historische waarden en/of de ensemblewaarden en/of de architectuurhistorische waarden en/of de bouwhistorische waarden en/of de waarden vanuit de gebruikshistorie, worden geïnventariseerd en in kaart worden gebracht.
de waarde die kan worden toegekend aan een object, gebouw, terrein of structuur op basis van zijn sociaal-historische, geschiedkundige, architectuurhistorische, (steden)bouwhistorische, archeologische of historisch-geografische karakteristiek.
het bedrijfsmatig te koop aanbieden (waaronder de uitstalling ten verkoop), verkopen, verhuren en leveren van goederen aan personen die die goederen kopen of huren voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
het bedrijfsmatig verlenen van diensten, waarbij het publiek rechtstreeks (al dan niet via een balie) te woord wordt gestaan en geholpen, zoals reis- en uitzendbureaus, kapsalons, pedicures, wasserettes, makelaarskantoren en bankfilialen.
samenhangend stelsel van (te ontwikkelen) landschapselementen die als verbindingsweg fungeren tussen verschillende leefgebieden van planten en/of dieren.
verblijf buiten de woning voor extensieve vorm van dagrecreatie, - zonder geluidsoverlast - die in hoofdzaak is gericht op natuur- en landschapsbeleving, zoals wandelen, fietsen, paardrijden en vissen, inclusief naar de aard en omvang daartoe behorende voorzieningen, zoals zitbankjes, informatieborden en een vissteiger.
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
de etmaalwaarde van het equivalente geluidniveau in dB(A) op een bepaalde plaats, veroorzaakt door de gezamenlijke inrichtingen en toestellen, aanwezig op het industrieterrein, het geluid van niet tot de inrichting behorende motorvoertuigen op het terrein daaronder niet begrepen, zoals bedoeld in de Wet geluidhinder.
een woning of een andere geluidgevoelig gebouw zoals bedoeld in de Wet geluidhinder c.q. het Besluit geluidhinder.
het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan wederverkopers dan wel aan instellingen of personen ter aanwending in een andere bedrijfsactiviteit.
een bijbehorend bouwwerk dat qua plaatsing en maatvoering identiek is aan een bestaand met vergunning gerealiseerd bijbehorend bouwwerk bij een identiek type woning behorende tot een doorlopende rij van gelijk georiënteerde woningen (al dan niet aaneengesloten).
een schip ouder dan 50 jaar.
De bouwmassa naar hoofdafmetingen en onderlinge verhoudingen, de dakvorm, nokrichting, dakhelling, dakoverstekken, goot- en daklijsten, schoorstenen of gevelindelingen (door ramen, deuropeningen en erkers) van een bouwwerk.
een onderneming gericht op het bedrijfsmatig verstrekken van ter plaatse te nuttigen voedsel en dranken, het bedrijfsmatig exploiteren van zaalaccommodatie en/of het bedrijfsmatig verstrekken van nachtverblijf.
terrein waaraan een bestemming is gegeven die de mogelijkheid van vestiging van inrichtingen, behorende tot een bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorie van inrichtingen die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken, insluit.
een voorziening gericht op het verlenen van diensten op administratief, financieel, architectonisch, juridisch of een daarmee naar aard gelijk te stellen gebied, waarbij het publiek niet of slechts in
ondergeschikte mate rechtstreeks te woord wordt gestaan en geholpen.
bebouwing met een hoge cultuurhistorische waarde.
een aangewezen plek waar het toegestaan is om een schip af te meren.
Het project Lekkanaal: 3e kolk Beatrixsluis en verbreding kanaalzijde/uitbreiding ligplaatsen zoals opgenomen in het Meerjaren Investeringsprogramma Ruimte en Infrastructuur. Zie ook http://mirt2016.mirtoverzicht.nl/mirtgebieden/project_en_programmabladen/110.aspx
onroerende zaak die deel uitmaakt van cultureel erfgoed.
de door de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut uitgegeven norm, zoals deze luidde op het moment van vaststelling van het plan.
de voorzieningen ten behoeve van het openbare nut, zoals transformatorhuisjes, gasreduceerstations, schakelhuisjes, duikers, bemalingsinstallaties, gemaalgebouwtjes, telefooncellen, voorzieningen ten behoeve van (ondergrondse) afvalinzameling en apparatuur voor telecommunicatie.
een rijstrook van beperkte lengte bestemd voor verkeer dat moet wachten op doorgang in een bepaalde richting.
een bouwkundige constructie van enige omvang, geen gebouw zijnde, die direct en duurzaam met de aarde is verbonden.
een bouwwerk, geen gebouw zijnde, voorzien van een dak.
de houder of eigenaar van een schip die een ligplaats inneemt voor ten hoogste drie achtereenvolgende dagen.
detailhandel in goederen die ter plaatse worden vervaardigd, gerepareerd en/of toegepast in het productieproces, waarbij de detailhandelsfunctie naar omvang en aard ondergeschikt is aan de productie- en andere bedrijfsfuncties in de betreffende bedrijfsvestiging.
detailhandel in auto's, boten, caravans, motoren, grove bouwmaterialen, brand- en explosiegevaarlijke stoffen, detailhandel in wonen (meubels), bouwmarkten, tuincentra, keukens en sanitair.
een bedrijf zoals bedoeld in artikel 2 lid 1 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen of LNG tankstations.
de Staat van Bedrijfsactiviteiten die van deze regels deel uitmaakt.
de Staat van Horeca-activiteiten die van deze regels deel uitmaakt.
het vanaf een vaste plaats op een openbare en in de openlucht gelegen plaats te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen dan wel aanbieden van diensten gebruikmakend van fysieke middelen, zoals een kraam, een wagen of een tafel.
geïsoleerd liggend groengebied dat als 'steunpunt' dient voor het Natuurnetwerk Nieuwegein, waardoor planten en dieren zich sprongsgewijs kunnen verspreiden.
een buiten de besloten ruimte van een inrichting liggend deel van een horecabedrijf waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.
de gevel van het hoofdgebouw die door zijn aard, functie, constructie of uitstraling als belangrijkste gevel kan worden aangemerkt.
het naar het openbaar gebied gekeerde voorgeveldakvlak en zijgeveldakvlak.
een vorm van detailhandel waarbij via internet goederen worden aangeboden aan particulieren, onderscheidend in de volgende categorieën:
bedrijven, zoals bedoeld in artikel 2.1 lid 3 van het Besluit omgevingsrecht, die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken.
elk vaartuig of drijvend voorwerp, dat uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruikt als woning of recreatieverblijf.
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.5.2 |
Bij de toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:
de afstand tussen bouwwerken onderling en de afstand van bouwwerken tot perceelsgrenzen worden daar gemeten waar deze afstanden het kleinst zijn.
vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een overig bouwwerk, met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.
tussen (de lijnen getrokken door) de buitenzijde van de gevels en het hart van de scheidingsmuren.
langs het dakvlak ten opzichte van het horizontale vlak.
vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot c.q. de druiplijn, het boeibord of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel.
tussen de onderzijde van de begane grondvloer, de buitenzijde van de gevels (en/of het hart van de scheidingsmuren) en de buitenzijde van daken en dakkapellen.
tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.
vanaf het waterpeil tot aan het hoogste punt van het woonschip, met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antenne-installaties en naar de aard daarmee gelijk te stellen onderdelen.
tussen de buitenzijde van de zijwanden, neerwaarts geprojecteerd op het niveau van het waterpeil.
de gebruiksoppervlakte volgens NEN2580.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 3.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 3.2.1 Gebouwen |
artikel 3.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Bedrijf: | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 3.3 Specifieke gebruiksregels |
artikel 3.4 Afwijken van de gebruiksregels | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.1 |
De toelichting op het aspect milieuzonering is te lezen in paragraaf 3.3.2 en bijlage 1 |
De voor 'Bedrijf' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Met betrekking tot het gebruik gelden de volgende regels:
Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van artikel 3.1:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 4.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 4.2.1 Hoofdgebouwen |
artikel 4.2.2 Bijbehorende bouwwerken | |
artikel 4.2.3 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 26.1 Aan huis gebonden beroep of bedrijf |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Gemengd - 1: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.2 |
De voor 'Gemengd - 1' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag gebouwd worden en gelden de volgende regels:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 5.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 5.2.1 Hoofdgebouwen |
artikel 5.2.2 Bijbehorende bouwwerken | |
artikel 5.2.3 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 5.3 Specifieke gebruiksregels |
artikel 26.1 Aan huis gebonden beroep of bedrijf | |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Gemengd - 2: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.2 |
De voor 'Gemengd - 2' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag gebouwd worden en gelden de volgende regels:
Met betrekking tot het gebruik gelden de volgende regels:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 6.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 6.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Groen: | |
Welke specifieke regels gelden er in de ecologische verbindingszone ? | artikel 6.5 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden |
Welke specifieke regels gelden er in de stapsteen? | artikel 6.3 Specifieke gebruiksregels |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.4 |
De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Tot een gebruik in strijd met de bestemming wordt in elk geval begrepen:
Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van artikel 6.3 wanneer:
Het is verboden op of in de gronden ter plaatse van de aanduiding 'ecologische verbindingszone' zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag de volgende werken, voor zover geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Het verbod als bedoeld in artikel 6.5.1 is niet van toepassing op werken of werkzaamheden die:
De werken of werkzaamheden als bedoeld in artikel 6.5.1 zijn slechts toelaatbaar, mits door de genoemde werken en/of werkzaamheden, dan wel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen de functie van ecologische verbindingszone niet verloren gaat.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 7.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 7.2.1 Gebouwen |
artikel 7.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 7.3 Specifieke gebruiksregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Kantoor: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.4 |
De voor 'Kantoor' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Met betrekking tot het gebruik geldt dat risicovolle inrichtingen niet zijn toegestaan.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 8.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 8.2.1 Gebouwen |
artikel 8.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 8.3 Specifieke gebruiksregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Maatschappelijk: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
Een toelichting op het aspect 'industrieterrein' is te lezen in paragraaf 3.3.8 Geluid |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.5 |
De voor 'Maatschappelijk' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Met betrekking tot het gebruik gelden de volgende regels:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 9.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 9.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Natuur: | |
Welke specifieke regels gelden er in de ecologische verbindingszone ? | artikel 9.3 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.6 |
De voor 'Natuur' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Het is verboden op of in de gronden met de bestemming Natuur zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken, geen bouwwerk zijnde, of de volgende werkzaamheden uit te voeren:
Het verbod van artikel 9.3.1 is niet van toepassing op werken of werkzaamheden die:
De werken of werkzaamheden als bedoeld in artikel 9.3.1 zijn slechts toelaatbaar, mits door de genoemde werken en/of werkzaamheden, dan wel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen de belangen als genoemd in artikel 9.1 van dit artikel, niet worden of kunnen worden aangetast.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 10.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 10.2.1 Gebouwen |
artikel 10.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 10.3 Specifieke gebruiksregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Recreatie: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.7 |
De voor 'Recreatie' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van het gebouw ten dienste van een passantenhaven gelden de volgende regels:
Het gebruik als ligplaatsen van woonschepen is niet toegestaan.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 11.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 11.2.1 Gebouwen |
artikel 11.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Recreatie - Volkstuin: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.7 |
De voor 'Recreatie - Volkstuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 12.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 12.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Tuin: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.8 |
De voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 13.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 13.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Verkeer: | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 27.3 Overige zone - standplaatsen |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.9 |
De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 14.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 14.2.1 Gebouwen |
artikel 14.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Water: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Welke specifieke regels gelden er in de ecologische verbindingszone ? | artikel 14.4 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
Een toelichting op het aspect 'industrieterrein' is te lezen in paragraaf 3.3.8 Geluid |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.10 |
De voor 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Breedte | 5 m |
Lengte | 20 m |
Hoogte, gemeten vanaf het wateroppervlak | 5 m |
De bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, anders dan voor de waterwegaanduiding, geleiding, bedraagt ten hoogste voor:
Met betrekking tot het gebruik gelden de volgende regels:
Het is verboden op of in de gronden ter plaatse van de aanduiding 'ecologische verbindingszone' zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag de volgende werken, voor zover geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Het verbod als bedoeld in artikel 14.4.1 is niet van toepassing op werken of werkzaamheden die:
De werken of werkzaamheden als bedoeld in artikel 14.4.1 zijn slechts toelaatbaar, indien daardoor de betekenis van de gronden als ecologische verbindingszone niet onevenredig wordt of kan worden aangetast, dan wel de mogelijkheden voor het herstel daarvan niet onevenredig worden of kunnen worden verkleind.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 15.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 15.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Waterstaatkundige voorzieningen: | |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.11 |
De voor 'Waterstaatkundige voorzieningen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 16.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 16.2.1 Hoofdgebouwen |
artikel 16.2.2 Bijbehorende bouwwerken | |
artikel 16.2.3 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Wonen: | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 26.1 Aan huis gebonden beroep of bedrijf |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.12 |
De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 17.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 17.2.1 Hoofdgebouwen |
artikel 17.2.2 Bijbehorende bouwwerken | |
artikel 17.2.3 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde | |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Woongebied: | |
Welke specifieke gebruiksregels gelden er? | artikel 26.1 Aan huis gebonden beroep of bedrijf |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten van dit plan zijn te lezen in paragraaf 2.2 Wat zijn de uitgangspunten voor dit plan? |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.13 |
De voor 'Woongebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Oppervlakte berekende gebied | Maximaal oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken |
Niet groter dan 100 m2 | 50% van het berekende gebied |
Groter dan 100 m2 maar niet groter dan 300 m2 | 50 m², vermeerderd met 20% van het deel van het berekende gebied dat groter is dan 100 m² |
Groter dan 300 m2 | 90 m², vermeerderd met 10% van het deel van het berekende gebied dat groter is dan 300 m², tot een maximum van in totaal 150 m². |
In afwijking van het bepaalde in lid 17.2.2 en 17.2.3 gelden ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - bebouwing bij een woonschip' de volgende regels:
Het is verboden om bestaand (openbaar) groen te verharden, met uitzondering van verharding ten behoeve van fiets- en wandelpaden.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 18.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 18.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Waarde - Archeologie: | |
Welke specifieke regels gelden er in het archeologisch waardevol gebied? | artikel 18.3 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten ten aanzien van archeologie zijn te lezen in paragraaf 3.3.6 Erfgoed |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.14 |
De voor 'Waarde - Archeologie' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de bescherming van aanwezige of naar verwachting aanwezige archeologische waarden.
Voor het bouwen overeenkomstig de regels voor de andere, op deze gronden voorkomende bestemmingen dient de aanvrager van de omgevingsvergunning voor bouwwerken waarvoor graaf- en/of heiwerkzaamheden plaatsvinden dieper en met een maximum oppervlakte dan ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van waarde' zoals in navolgende tabel is aangegeven:
Aanduiding | Maximum oppervlakte | Maximale diepte beneden maaiveld |
specifieke vorm van waarde - 1 | 0 m2 | 30 cm |
specifieke vorm van waarde - 2 | 500 m2 | 30 cm |
specifieke vorm van waarde - 4 | 2.500 m2 | 3 m |
specifieke vorm van waarde - 5 | 5.000 m2 | 30 cm |
specifieke vorm van waarde - 6 | 10.000 m2 | 1,5 m |
een rapport te overleggen waarin:
Indien uit het in artikel 18.2.1 genoemde rapport blijkt dat de archeologische waarden van de gronden door het verlenen van de omgevingsvergunning voor het bouwen zullen of kunnen worden verstoord, kunnen burgemeester en wethouders één of meerdere van de volgende voorwaarden verbinden aan de omgevingsvergunning:
Het bepaalde in artikel 18.2.1 en 18.2.2 is niet van toepassing, indien het bouwplan betrekking heeft op vervanging, vernieuwing of verandering van bestaande bouwwerken, waarbij:
Behoudens het bepaalde in artikel 18.3.2, is het verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag op en in de in artikel 18.1 bedoelde gronden de volgende werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Aanduiding | Maximum oppervlakte | Maximale diepte beneden maaiveld |
specifieke vorm van waarde - 1 | 0 m2 | 30 cm |
specifieke vorm van waarde - 2 | 500 m2 | 30 cm |
specifieke vorm van waarde - 4 | 2.500 m2 | 3 m |
specifieke vorm van waarde - 5 | 5.000 m2 | 30 cm |
specifieke vorm van waarde - 6 | 10.000 m2 | 1,5 m |
Het in artikel 18.3.1 gestelde verbod geldt niet voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden:
De omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 18.3.1 kan pas worden verleend:
Indien uit het in artikel 18.3.3 genoemde rapport blijkt dat de archeologische waarden van de gronden door het uitvoeren van werken of werkzaamheden zullen worden verstoord, kunnen één of meerdere van de volgende voorwaarden worden verbonden aan de omgevingsvergunning:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd met toepassing van artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening het plan te wijzigen door:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 19.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 19.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Waarde - Beschermd dorpsgezicht: | |
Welke specifieke regels gelden er in het beschermd dorpsgezicht? | artikel 19.4 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden en artikel 19.5 Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten ten aanzien van het beschermd dorpsgezicht zijn te lezen in paragraaf 3.3.6 Erfgoed |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.15 |
De voor 'Waarde - Beschermd dorpsgezicht' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de bescherming en instandhouding van het beschermd dorpsgezicht Vreeswijk zoals opgenomen in Bijlage 3 Aanwijzing beschermd dorpsgezicht Vreeswijk.
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag de volgende bouwwerkzaamheden uit te (doen) voeren:
Het bepaalde in artikel 19.2.1 is niet van toepassing op bouwwerkzaamheden, die:
Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 19.2.1 onder b1 ten behoeve van een afwijkende gevelindeling mits, naar het oordeel van de welstandscommissie en de gemeentelijke monumentencommissie, de oorspronkelijk waardevolle karakteristiek van het pand of ensemble, niet wordt aangetast.
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag de volgende werken en werkzaamheden, geen bouwwerkzaamheden zijnde, uit te (doen) voeren:
Het bepaalde in artikel 19.4.1 is niet van toepassing op werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, die:
De omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 19.4.1 kan slechts worden verleend, indien door de werken of werkzaamheden geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de cultuurhistorische en ruimtelijke waarden van het gebied en advies is gevraagd aan de gemeentelijke monumentencommissie. In het advies van de gemeentelijke monumentencommissie wordt getoetst aan de waardes zoals die zijn benoemd in Bijlage 3 Aanwijzing beschermd dorpsgezicht Vreeswijk.
Het is verboden op of in de voor 'Waarde - Beschermd dorpsgezicht 'aangewezen gronden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag de panden en bouwwerken met de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - rijksmonument', 'specifieke bouwaanduiding - gemeentelijk monument', 'karakteristiek' en 'specifieke bouwaanduiding - beeldondersteundend' te slopen.
Het bepaalde in lid 19.4.1 is niet van toepassing voor sloopwerkzaamheden, welke krachtens een voor dat tijdstip aangevraagde omgevingsvergunning, afwijking of anderszins mogen worden uitgevoerd.
De sloopwerkzaamheden als bedoeld indien artikel 19.4.1 zijn slechts toelaatbaar indien de cultuurhistorische waarden behouden blijven en door die werkzaamheden dan wel door de daarvan hetzij direct hetzij indirect te verwachten gevolgen de in de aanhef van dit artikel genoemde waarden en doeleinden niet onevenredig worden aangetast dan wel de mogelijkheden voor het herstel van de eerstbedoelde waarden niet wezenlijk worden verkleind. Ter beoordeling hiervan dient de gemeentelijke monumentencommissie gehoord te worden. In het advies van de gemeentelijke monumentencommissie wordt getoetst aan de waardes zoals die zijn benoemd in Bijlage 3 Aanwijzing beschermd dorpsgezicht Vreeswijk.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 20.1 Bestemmingsomschrijving |
Welke specifieke regels gelden er in de Nieuwe Hollandse Waterlinie? | artikel 20.2 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten ten aanzien van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn te lezen in paragraaf 3.2.1 Rijksbeleid en paragraaf 3.3.6 Erfgoed. |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.16 |
De voor 'Waarde - Cultuurhistorie 1' aangewezen gronden zijn - behalve voor de andere aldaar geldende bestemming(en) - mede bestemd voor de bescherming van de op deze gronden voorkomende cultuurhistorische waarden van:
Het is verboden op of in gronden met de bestemming 'Waarde - Cultuurhistorie 1' zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken, geen bouwwerk zijnde, of de volgende werkzaamheden uit te voeren:
Het verbod als bedoeld in artikel 20.2.1is niet van toepassing op werken of werkzaamheden die:
De werken of werkzaamheden als bedoeld zijn slechts toelaatbaar, indien daardoor de landschappelijke kernkwaliteiten zoals omschreven in artikel 20.1 en de daarbij behorende landschapselementen niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast.
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 21.1 Bestemmingsomschrijving |
Welke specifieke regels gelden er in cultuurhistorisch waardevol gebied? | artikel 21.2 Wijzigingsregels
artikel 21.3 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten ten aanzien van cultuurhistorische waarden zijn te lezen in paragraaf en paragraaf 3.3.6 Erfgoed |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.16 |
De voor 'Waarde - Cultuurhistorie 2' aangewezen gronden zijn - behalve voor de andere aldaar geldende bestemming(en) - mede bestemd voor de bescherming van cultuurhistorische waarden van:
Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van waarde - 10' is het verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag de volgende wijzigingen uit te (doen) voeren:
Het bepaalde in lid 21.2.1 is niet van toepassing op wijzigingen, die:
De wijzigingen als bedoeld in artikel 21.2.1 zijn slechts toelaatbaar, mits:
Het is verboden op of in gronden met de bestemming 'Waarde - Cultuurhistorie 2' zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken, geen bouwwerk zijnde, of de volgende werkzaamheden uit te voeren:
Het verbod als bedoeld in artikel 21.3.1 is niet van toepassing op werken of werkzaamheden die:
De werken of werkzaamheden als bedoeld zijn slechts toelaatbaar, mits:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 22.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 22.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Waterstaat - Waterkering: | |
Welke specifieke regels gelden er in de waterkering? | artikel 22.4 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten ten aanzien van de waterkering zijn te lezen in paragraaf 3.3.11 Water |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.17 |
De voor 'Waterstaat - Waterkering aangewezen gronden zijn – behalve voor de andere aldaar geldende bestemming(en) - mede bestemd voor de waterkering.
Op deze gronden mag worden gebouwd en aangelegd en gelden de volgende regels:
Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van artikel 22.2 onder b, indien de bij de betrokken bestemming behorende bouwregels in acht worden genomen en het waterkeringsbelang door de bouwactiviteiten niet onevenredig wordt geschaad.
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning op de in artikel 22.1 bedoelde gronden de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden uit te voeren:
Een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 22.4.1 wordt niet eerder verleend dan nadat advies is verkregen van de waterbeheerder.
Geen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 22.4.1 is nodig voor:
In dit artikel treft u de volgende regels aan: | |
Welke functies zijn toegestaan? | artikel 23.1 Bestemmingsomschrijving |
Wat mag er gebouwd worden? | artikel 23.2 Bouwregels |
Andere regels die relevant zijn voor de mogelijkheden binnen de bestemming Waterstaat - Waterstaatkundige functie: | |
Welke specifieke regels gelden er in de waterkering? | artikel 23.4 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden |
Welke andere bouwregels gelden er? | artikel 25 Algemene bouwregels |
Waar worden de gebruikte begrippen omschreven? | artikel 1 Begrippen |
Hoe worden deze regels gemeten? | artikel 2 Wijze van meten |
Een toelichting op deze regels kunt u als volgt raadplegen: |
De uitgangspunten ten aanzien van de waterstaatkundige functie zijn te lezen in paragraaf 3.2.1 Rijksbeleid en paragraaf 3.3.11 Water. |
De toelichting op deze bestemming is te lezen in paragraaf 2.3.6.18 |
De voor 'Waterstaat - Waterstaatkundige functie' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor:
Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 23.2 voor het bouwen overeenkomstig de andere daar voorkomende bestemmingen, mits advies is verkregen van Rijkswaterstaat.
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning op de in artikel 23.1 bedoelde gronden de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden uit te voeren:
Een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 23.4.1 wordt niet eerder verleend dan nadat advies is verkregen van de waterbeheerder.
Geen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 23.4.1 is nodig voor:
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.7.1 |
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.7.2 |
De bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen in afwijking van aanduidingen, aanduidingsgrenzen en regels worden overschreden door:
Met betrekking tot bestaande maten geldt het volgende:
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.7.3 |
Ten aanzien van de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep of -bedrijf gelden de volgende voorwaarden:
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.7.4 |
Ter plaatse van de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie' ligt de rond het industrieterrein De Wiers Zuid deel A respectievelijk De Wiers Zuid deel B (Museumwerf) gelegen zone als bedoeld artikel 40 van de Wet geluidhinder, buiten welke zone de geluidsbelasting vanwege het desbetreffende terrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven gaat.
Het bevoegd gezag kan met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 27.5.2 onder a voor het geheel of gedeeltelijk wijzigen van een karakteristiek bouwwerk aan de buitenzijde mits:
Het in artikel 27.5.2 onder a gestelde verbod geldt niet voor:
Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - beeldondersteunend' is het verboden om zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag een beeldondersteund bouwwerk de hoofdvorm te wijzigen.
Het bevoegd gezag kan met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 27.6.1 onder a voor het geheel of gedeeltelijk wijzigen van een karakteristiek bouwwerk aan de buitenzijde mits:
Het in lid 27.6.2 onder a gestelde verbod geldt niet voor:
Ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - rijksmonument' zijn de gronden naast de voor die gronden aangewezen bestemmingen, tevens aangeduid voor het rijksmonument verdedigingswerk Fort Vreeswijk.
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.7.5 |
De omgevingsvergunning wordt niet verleend, indien daardoor onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de ingevolge de bestemming gegeven gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden en bouwwerken.
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.7.6 |
Burgemeester en wethouders kunnen de in het plan opgenomen bestemmingen wijzigen ten behoeve van overschrijding van bestemmingsgrenzen, voor zover zulks van belang is voor een technisch betere realisering van bestemmingen of bouwwerken dan wel voor zover zulks noodzakelijk is in verband met de werkelijke toestand van het terrein. De overschrijdingen mogen echter ten hoogste 3 m bedragen en het bestemmingsvlak mag met ten hoogste 10% worden vergroot.
Burgemeester en wethouders kunnen de gebiedsaanduiding 'Overige zone - standplaatsen' verwijderen indien de bestaande standplaatshouder zijn standplaats heeft opgezegd.
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.7.7 |
De wettelijke regelingen waarnaar in de regels wordt verwezen, gelden zoals deze luiden op het moment van vaststelling van het plan.
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.8.1 |
Voor bouwwerken luidt het overgangsrecht als volgt:
Voor gebruik luidt het overgangsrecht als volgt:
De toelichting op dit artikel is te lezen in paragraaf 2.3.8.2 |
Deze regels worden aangehaald als: 'Regels van het bestemmingsplan Vreeswijk'.