De regels van het voorliggende bestemmingsplan zijn afgestemd op de gemeentelijke standaarden en sluiten aan op recente bestemmingsplannen van de gemeente Nieuwegein, met name de bestemmingsplannen 'Vreeswijk' (2019) en 'Batau' (2019). Daarnaast wordt zo veel mogelijk recht gedaan aan de eerder gemaakte afspraken en eerder geldende regelingen. Voorliggend bestemmingsplan bevat de volgende (dubbel-)bestemmingen:
Bedrijf
Binnen de bestemming 'Bedrijf' zijn bedrijven t/m categorie 3.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan. Daarnaast is op het perceel Structuurbaan 11 een composteerbedrijf toegelaten. Bij dit bedrijf is buitenopslag buiten het bouwvlak toegestaan.
Bebouwing ten dienste van de bestemming mag alleen worden gerealiseerd binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak. Op de verbeelding en in de regels zijn de maximale hoogtematen van de bebouwing en het maximale bebouwingspercentage aangegeven. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in gebouwen en overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
In dit bestemmingsplan zijn bedrijfswoningen niet toegelaten. De locatie Industrieweg 2a is voorzien van de aanduiding 'overige zone - afwijkingsbevoegdheid bedrijfswoning', waarmee de mogelijkheid wordt gegeven om ter plaatse één bedrijfswoning te realiseren. Voorwaarde is dat door middel van onderzoek (geur- en geluidsonderzoek) wordt aangetoond dat er geen milieubelemmeringen bestaan.
Groen
De groenvoorzieningen met een structurerend karakter zijn ondergebracht in de bestemming 'Groen'. Naast beplantingen en plantsoenen zijn hier onder andere ook voet- en fietspaden, nutsvoorzieningen, bermen en bermsloten et cetera mogelijk. Er mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.
Tuin
De bestemming 'Tuin' is gelegd aan de voorzijde van de woningen met de bestemming 'Wonen'. Op de gronden met deze bestemming zijn in principe geen gebouwen toegestaan, met uitzondering van erkers.
Verkeer - Verblijfsgebied
De voor 'Verkeer - Verblijfsgebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor verblijfsgebied met een functie voor verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van de aangrenzende bestemmingen. Tevens vallen hieronder parkeer- en groenvoorzieningen en water. Er mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.
Water
De bestaande watergangen in het plangebied zijn bestemd voor 'Water'. Op de gronden zijn bouwwerken ten behoeve van de bestemming toegestaan, zoals steigers, bruggen en duikers etc. Er mogen geen gebouwen worden gebouwd.
Wonen
De woningen zijn bestemd voor 'Wonen'. Daarnaast zijn de bijbehorende (achter-)erven als zodanig bestemd. Het hoofdgebouw (de woning exclusief bijbehorende bouwwerken) mag uitsluitend binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak gerealiseerd worden. De breedte en diepte van het bouwvlak wordt in veel gevallen bepaald door de bestaande breedte en diepte van het hoofdgebouw. Tevens is de maximale goot- en/of bouwhoogte van hoofdgebouwen op de verbeelding aangegeven. Alleen voor de locatie Hildo Kropstraat 35 wordt het maximum aantal woningen begrensd; hier is op de verbeelding het 'maximum aantal wooneenheden' aangeduid. Op de overige locaties geldt het bestaande aantal.
Voor wat betreft de bijbehorende bouwwerken wordt aangesloten bij het vergunningvrij bouwen. Tevens zijn de bestaande en beoogde bijbehorende bouwwerken toegestaan.
Er zijn bijzondere regelingen opgenomen in de woonbestemming voor het perceel Vreeswijksestraatweg 10 en 10A. De bestaande schuur die wordt gebruikt voor mantelzorg mag niet voor andere doeleinden worden gebruikt en dient te worden afgebroken, binnen twee maanden nadat de noodzaak voor mantelzorg is komen te vervallen.
Dubbelbestemmingen
Daarnaast gelden in het voorliggende bestemmingsplan de volgende dubbelbestemmingen: 'Leiding - Water', 'Waarde - Archeologie' en 'Waarde - Cultuurhistorie'. Ook hierbij is aangesloten bij de regelingen in recente bestemmingsplannen van de gemeente Nieuwegein.
Algemene aanduidingsregels
Voor de aanwezige Rijks- en gemeentelijke monumenten is een bepaling opgenomen bij de Algemene aanduidingsregels.