direct naar inhoud van 2.6 Waterhuishouding
Plan: Lekboulevard - Hoog Zandveld Centrum
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPLC2010001-OH04

2.6 Waterhuishouding

Waterbeheer en watertoets

De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Het beheer van de Lek is ondergebracht bij Rijkswaterstaat. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan is overleg gevoerd met de waterbeheerder over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerder zijn vervolgens verwerkt in deze waterparagraaf.

Huidige situatie

Algemeen

Het plangebied is gelegen in het zuiden van de kern Nieuwegein en bestaat in de huidige situatie voornamelijk uit bebouwing en verharding. In het noordwesten van het plangebied is een park gelegen.

Watersysteem

Het plangebied ligt in het stedelijk peilgebied (polder). De bodem bestaat uit klei/klei-op-veen. In het plangebied (en zijn directe omgeving) zijn zowel buitenwater (rivier), boezemwater als polderwater aanwezig. Het plangebied wordt beschermd voor het rivierwater (de Lek) door de primaire waterkering de Lekdijk. Ten oosten van het plangebied ligt het Merwedekanaal (boezemwater) met aan weerszijden boezemwaterkeringen. Voorts liggen er verschillende primaire watergangen in het plangebied die verdeeld zijn over twee peilgebieden. Een klein deel langs de A2 (het oppervlaktewater bij de Rietput en bij de dierenweide) heeft een streefpeil van NAP +0,4 m. Er kan water ingelaten worden vanuit de Kromme IJssel. Het overige deel van het stedelijk peilgebied (de singels van het Hoogheemraadschap) heeft een streefpeil van NAP -0,1 m, dit water wordt gevoed vanuit het hoger gelegen gemeentelijke water en vanuit het Klaphek. Het boezemwaterstelsel laat water in via de mond van het Merwedekanaal. De afwatering vindt plaats via Fokkesteeg (gelegen ten noorden van het plangebied). Het overtollige water wordt vervolgens door het vijzelgemaal aan de Jutphasestraatweg uitgemalen op het Merwedekanaal. Het oppervlaktewater in het plangebied heeft een functie voor de aan- en afvoer van water, berging van hemelwater, ontvangen van water uit regenwateroverstorten, beleving en recreatie.

Er is in het plangebied thans voldoende open waterberging aanwezig. Het streefpeil voor de open waterberging (singels) is NAP +0,1 m. Door het karakter van het stedelijk gebied zijn de mogelijkheden voor flexibel peilbeheer beperkt.

Waterkeringen

De Lekdijk tot de Koninginnensluis is een primaire waterkering. Op deze zone is de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing. Bouw- en graafwerkzaamheden binnen deze zones dienen voorgelegd te worden aan de beheerder van de waterkering (hiervoor is ontheffing van de Keur noodzakelijk). Daarmee wordt voorkomen dat de veiligheid van de waterkering wordt geschaad.

Grondwater

De drooglegging – het verschil tussen het oppervlaktewaterpeil en het maaiveld – in het plangebied varieert tussen de 1,35 m en 7,55 m (Lekdijk). In een aantal straten in het plangebied is een drainagestelsel aangelegd. De grondwaterstand in het grootste deel van het plangebied bedraagt circa NAP +0,35 m. De grondwaterstand in het gebied wordt sterk beïnvloed door de waterstand in de Lek, bij hoge Lekstanden neemt de kwel in het gebied sterk toe. In de woningen die niet zijn aangesloten op de gemeentelijke drainage is in straten met een drooglegging van 1,35 m bij hoge waterstanden in de Lek meestal sprake van grondwateroverlast (water blijft in de kruipruimtes staan).

Waterwingebied

Het plangebied is voor een gedeelte gelegen binnen de boringsvrije zone van het drinkwaterwingebied Nieuwegein zoals vastgelegd in de Provinciale Milieuverordening Utrecht 1995. Ingevolge het Besluit boringen en funderingen provincie Utrecht 2003, is het in deze zone verboden grond- of funderingswerken in de bodem uit te voeren of te hebben, op een diepte van 40 meter of meer onder het maaiveld, tenzij wordt voldaan aan de voorschriften die zijn gegeven in artikel 4 van voornoemd besluit. In dit bestemmingsplan wordt niet voorzien in boringen dieper dan 40 meter onder het maaiveld.

Waterkwaliteit

De kwaliteit van het oppervlaktewater in het stedelijk peilgebied is redelijk tot goed. Doordat een groot deel van het gebied is voorzien van een verbeterd gescheiden rioolstelsel, is de belasting van het oppervlaktewater vanuit de riolering beperkt. Binnen het plangebied zijn geen KRW-lichamen (Kaderrichtlijn Water) gelegen.

Afvalwaterketen en riolering

Het plangebied is voorzien van een verbeterd gescheiden rioolstelsel. In het verbeterd gescheiden rioolstelsel wordt het vervuilde deel van het regenwater middels een rioolgemaal (hoek Zonnebloemstraat-Waterlelie) afgevoerd naar de rioolwaterzuivering, het schone regenwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het huishoudelijk afvalwater wordt rechtstreeks via het stamriool afgevoerd naar het hoofdrioolgemaal van het Hoogheemraadschap aan de Geindijk.