direct naar inhoud van 2.6 Waterhuishouding
Plan: Blokhoeve 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01

2.6 Waterhuishouding

Het plangebied maakt deel uit van het beheersgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het grootste deel van het oppervlaktewater in het gebied is momenteel nog in beheer bij de gemeente Nieuwegein. Alleen een singel langs de Taludweg is in beheer bij het hoogheemraadschap. In de zuidoosthoek van het plangebied is weinig tot geen oppervlaktewater aanwezig. Overtollig water wordt hier aan- en afgevoerd door een stelsel van duikers. Zie figuur 2.4 en Bijlage 16 voor een kaart met de peilgebieden in de uitgangssituatie (2004). Inmiddels is het water ten zuiden van De Lamellen aangelegd.

De singels aan de zuidwestzijde hebben een streefpeil van N.A.P. +0.30 meter. Deze singels worden op peil gehouden vanuit het gebied Galecop en via deze singels wordt onder andere het grondwaterpeil rond de Green Village op peil gehouden, te weten N.A.P. -0,30 meter. De watergang aan de voorzijde van het tenniscentrum en de bowlinghal heeft een waterstand van N.A.P. -0,20 meter. Dit water wordt op peil gehouden vanuit de westelijk gelegen singels. Aan de zuidoostzijde is de waterstand van het oppervlaktewater N.A.P. -0,50 meter. Aan de noordzijde van het Eiland wordt een streefpeil van N.A.P. -0,70 meter gehanteerd. De singels aan de noordzijde van het gebied hebben een waterstand van N.A.P. -0,90 meter.

Overtollig water vanuit Zuilenstein, Huis de Geer en Jutphaas Wijkersloot wordt door middel van twee duikers onder de tramlijn (ter plaatse van de Symfonielaan en Huis de Geer Noord) afgevoerd via het gebied Blokhoeve. Het overtollige water vanuit Blokhoeve wordt aan de noordzijde van het gebied via een duiker onder de Taludweg naar het poldergemaal Galecop afgevoerd, dit gemaal pompt het water in het Amsterdam Rijnkanaal. In de droge periodes kan er water vanuit Zuilenstein en Galecop worden ingelaten. Het oppervlaktewater in Blokhoeve heeft een functie voor:

  • de aan- en afvoer van water;
  • de berging van hemelwater;
  • het ontvangen van water uit regenwateroverstorten;
  • de beleving en recreatie.

In het plangebied is voldoende open water voor piekberging aanwezig. Het benodigde areaal aan open water is nog niet compleet aangelegd. De mogelijkheden voor seizoenberging in droge perioden zijn gering. De oevers van de waterpartijen zijn voorzien van een natuurvriendelijke oever of van een beschoeiing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01_0006.jpg"

Figuur 2.4: Waterhuishoudingsplankaart.

Grondwater

De drooglegging - het verschil tussen het oppervlaktewaterpeil en het maaiveldpeil - in het plangebied varieert tussen de 1,35 meter en 2,85 meter. In het plangebied is in een aantal straten een drainagestelsel aangelegd, met name in Het Blok. De grondwaterstand in het noordelijk deel van het plangebied bedraagt ca. NAP -0,28 meter, in het deelgebied Het Blok bedraagt de grondwaterstand ongeveer NAP -0,50 meter. Het grondwater stroomt in westelijke richting.

Waterkwaliteit

Er zijn goede kansen om de waterkwaliteit in het plangebied te verbeteren. In de uitgangssituatie voldoet de waterkwaliteit niet aan de MTR (Maximaal Toelaatbaar Risico). Deze slechtere waterkwaliteit wordt veroorzaakt doordat het watersysteem nog niet volledig is aangelegd. Er zijn nu watergangen met stilstaand of erg langzaam stromend water. De aanleg van het nieuwe oppervlaktewater in de komende jaren heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit.

Riolering

In het plangebied liggen twee rioolstelsels: het gescheiden rioolstelstel en het verbeterd gescheiden rioolstelsel. In deze rioolstelsels wordt het afvalwater afgevoerd naar de rioolwaterzuivering en het schone regenwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater (gescheiden rioolstelsel). Door een koppeling tussen de hemelwaterafvoer en de afvalwaterafvoer wordt ook het vervuilde deel van het regenwater (bij het begin van een bui) naar de afvalwaterzuivering gevoerd (verbeterd gescheiden rioolstelsel). Het afvalwater en het verontreinigde regenwater wordt via twee rioolgemalen aan de Middelhoeve en aan de Blokhoeve afgevoerd naar het gebied Zuilenstein. Via Zuilenstein en het stamriool wordt het afvalwater afgevoerd naar het hoofdrioolgemaal van het hoogheemraadschap aan de Geindijk. In totaal bevinden zich in het plangebied acht overstorten vanuit het hemelwaterriool. Er komen in het gebied geen ongerioleerde situaties voor. Het schone hemelwater afkomstig van daken wordt grotendeels rechtstreeks op oppervlaktewater afgevoerd. In het noordelijk deel van Blokhoeve ligt in oostwestelijke richting een wadi (bodempassage), hier wordt het hemelwater van de daken van de aanliggende woningen in de bodem geloosd. Infiltratie in de bodem is echter niet goed mogelijk vanwege de kleiige ondergrond.