Plan: | Blokhoeve 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01 |
Het gebied Blokhoeve ligt aan de noordrand van Nieuwegein. Vanwege de ligging aan de rand van de stad hebben in het verleden diverse functies een plek gekregen in het gebied. Blokhoeve heeft hierdoor geen eenduidige structuur. Daarnaast is een aantal onderdelen van de nieuwe woningbouwplannen al uitgevoerd. Dit versterkt het gebrek aan samenhang in de huidige situatie.
Er zijn op dit moment vier zones aan te wijzen. In het zuiden is een bebouwde zone langs de Symfonielaan met een beursgebouw, congres- en kantoorvoorzieningen, aanverwante horeca, een klimhal, een squash- en tenniscentrum, een bowlingbaan en een grote parkeerplaats. Het zuidoosten is een gebied met verlaten sportvelden en ligt nu braak. De zone in het oosten langs de spoorbaan bestaat voornamelijk uit bos en water. Het noordelijk deel van het gebied bestaat uit een recent gebouwde woonbuurt. Deze buurt wordt van de rest van het gebied gescheiden door een brede waterpartij met daarboven een hoogspanningslijn. Ten zuiden van deze watergang is de wijk nog in ontwikkeling. Het daarnaast gelegen buurtpark is gerealiseerd. Zie figuur 2.1 voor een luchtfoto van het plangebied.
Figuur 2.1: Luchtfoto van het plangebied.
Tot aan het eind van de jaren zeventig had het plangebied voornamelijk een agrarische bestemming. De grond was vrijwel geheel in gebruik door een veehouderij. Alleen in de omgeving van de oude boerderij Blokhoeve, momenteel een party- en vergadercentrum Green Village, ter plaatse van de atletiekbaan, vond op geringe schaal maïsteelt plaats. De structuur van het landschap werd bepaald door de richting van de kavelsloten, de kavelgrootte en de aanwezige bebouwing: te weten de oude boerderij Blokhoeve. Daarnaast bepaalden de aangrenzende ruimtelijke elementen het karakter van het gebied: aan de noord- en westzijde de Taludweg en de A.C. Verhoefweg, aan de oostzijde het woongebied Huis de Geer en in de zuidzijde de Symfonielaan. Dominant in het beeld van het landschap zijn ook de hoogspanningsmasten, die het gebied in oost/westrichting doorkruisen.
Vanaf eind jaren zeventig is het landschapsbeeld in snel tempo veranderd. De zuidwestelijke zone van het gebied, daar waar zich de hogere stroomruggronden bevinden, is bebouwd. Hier bevinden zich nu commerciële functies als beurzen, vergader- en congresfaciliteiten, sportbonden en sportaccommodaties. In het noordelijke deel van het plangebied werd in de jaren '80 een golfcomplex aangelegd met kunstmatige heuvels, landschappelijke waterpartijen en losse struweel- en boombeplanting. Het resterende gebied werd voornamelijk als sportveld in gebruik genomen, dat aangelegd is in de oorspronkelijke kavelrichting. Aan de oost- en zuidzijde wordt het gebied begrensd door de sneltramlijn. Langs het spoor is een brede groenzone aangelegd in het kader van nieuwe natuurontwikkeling. Het is een gebied met een variatie aan natte en droge milieus, watergangen, bospercelen en wilde struikgewassen.
In de jaren 2001/2002 is in het kader van de herontwikkeling van Blokhoeve het golfbaancomplex ontruimd. Op deze plaats is de noordelijke woonbuurt De Lamellen gebouwd. Ook zijn de sportvelden en de atletiekbaan ten behoeve van de herontwikkeling van Blokhoeve verplaatst naar de nabijgelegen Galecopperzoom. In het zuiden van het plangebied zijn in de afgelopen jaren, vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan nieuwe kantoren gebouwd. Ook in het gebied direct ten zuiden van de hoogspanningslijn worden nieuwe woningen gebouwd.