direct naar inhoud van 2.1 Bedrijvigheid
Plan: 'Het Noorderwerk'
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPHetNoorderwerk-OH01

2.1 Bedrijvigheid

Het voorliggende bestemmingsplan omvat vier verschillende bedrijventerreinen. Hieronder geven we allereerst een korte beschrijving van deze terreinen. In paragraaf 2.1.2 t/m 2.1.6, wordt beschreven welke typen bedrijvigheid aanwezig zijn en hoe hiermee in het bestemmingsplan wordt omgegaan.

2.1.1 De vier bedrijventerreinen

Het plangebied omvat de bedrijventerreinen De Faktorij, De Vendel, Compagnie en Compagnie-oost.

Deze terreinen zijn in verschillende perioden ontstaan en hebben elk hun eigen karakteristieken. Deze worden hieronder benoemd.

De Vendel
Omstreeks 1980 is begonnen met het uitgeven van percelen op dit bedrijventerrein. Dit terrein beslaat een bruto oppervlakte van 13,5 hectare. Teruggerekend naar netto uitgifte is dit 11,0 hectare. Op 0,25 hectare na zijn alle netto hectare uitgegeven. Dit bedrijventerrein kan als typering gemend meekrijgen. De milieucategorie omschrijving staat te boek als middelmatig. Op dit bedrijventerrein zijn ca. 90 ondernemingen actief.

De Faktorij
Ook voor dit terrein is de uitgifte omstreeks 1980 begonnen. Het bedrijventerrein beslaat een bruto oppervlakte van 47,0 hectare. Alle netto hectares (circa 35) zijn uitgegeven. Dit bedrijventerrein kan als typering gemend meekrijgen. De milieucategorieën zijn niet duidelijk beschreven. Op dit bedrijventerrein zijn ca. 90 ondernemingen actief.

De Compagnie
De uitgifte van dit bedrijventerrein is gestart in 1985. Van het terrein zijn alle 23 netto-hectares verkocht. De totale oppervlakte van het gebied is 34,6 hectare.
Dit bedrijventerrein kan als typering gemengd meekrijgen. De toegestane milieucategorie is maximaal cat.3. Op dit bedrijventerrein zijn ca.140 ondernemingen actief.

De Compagnie-Oost
Omstreeks 1990 is begonnen met het uitgeven van stukken grond op dit terrein. Het bedrijventerrein beslaat een bruto oppervlakte van 27,0 hectare. Teruggerekend naar netto uitgifte is dit 18,1 hectare. Alle percelen zijn uitgegeven. Dit bedrijventerrein heeft als typering gemend meekrijgen. De toegestane milieucategorieën zijn licht (2 en 3). Op dit bedrijventerrein zijn ca. 60 ondernemingen actief. Opmerkelijk is dat op dit bedrijventerrein veel autodealers zijn gevestigd.


afbeelding "i_NL.IMRO.0345.BPHetNoorderwerk-OH01_0002.png"

Kaart bedrijventerreinen

2.1.2 Typen bedrijvigheid

Binnen het plangebied zijn in totaal meer dan 450 bedrijven gevestigd. Deze zijn verdeeld over diverse branches. Voor wat betreft de verspreiding van branches over de bedrijventerreinen is er geen sprake van een duidelijke structuur. Bedrijven van allerlei branches liggen verspreidt over het gehele plangebied. In het voorliggende bestemmingsplan is daarom gekozen om, waar mogelijk een brede bedrijfsbestemming te hanteren. Ofwel, één bestemming waarbinnen allerlei typen bedrijvigheid zijn toegestaan. De bij de voorschriften gevoegde lijst van bedrijfsactiviteiten maakt inzichtelijk welke typen bedrijvigheid zijn toegestaan.

In de volgende paragrafen gaan we in op enkele specifieke bedrijfstypen die in het plangebied aanwezig zijn.

2.1.3 Kantoren

Verspreid over het gehele bedrijventerrein zijn er kantoorgebouwen. Dit betreft zowel zelfstandige kantoorvestigingen als kantoren welke onderdeel uitmaken van een bedrijfscomplex. Een sterke concentratie kantoorvestigingen bevindt zich op het bedrijventerrein De Vendel. Ook op de Compagnie en Compagnie-Oost zijn meerdere grote en kleine kantoorbedrijven.

De vigerende bestemmingsplannen maken vrijwel allemaal de vestiging van zelfstandige kantoren mogelijk. Een uitzondering geldt voor De Compagnie-Oost. Op ongeveer de helft van dit bedrijventerrein is zelfstandige kantoorvestiging niet mogelijk.

2.1.4 Horeca

In het plangebied is enige horeca aanwezig. Zo zijn er een hotel en twee restaurants bij de Rondweg-West, nabij de afslag van de A12. Ook is in het pand aan de Grote Beer, waar PDV is gevestigd, zelfstandige horeca aanwezig.

In het vigerende bestemmingsplan voor De Compagnie is in het westelijk deel de vestiging van horeca toegestaan. In het nieuwe bestemmingsplan wordt dit overgenomen. Ook het genoemde hotel bij de afslag 23 van de A12 en het restaurant aan de grote Beer worden positief bestemd.

Nieuwvestiging van andere horeca is niet gewenst. Het bestemmingsplan maakt het uiteraard wel mogelijk om binnen een bedrijf een eigen kantine te realiseren. Deze hebben echter een direct en ondergeschikt verband met het betreffende bedrijf.

2.1.5 Detailhandel

Langs de Grote Beer is ter hoogte van de Einsteinstraat een PDV-locatie (voor perifere detailhandelsvestiging) ontwikkeld. Daarnaast bevinden zich in het plangebied meerdere locaties waar detailhandel plaatsvindt. Dit betreft voornamelijk de verkoop van ter plekke geproduceerde artikelen en ook van auto's. Daarnaast vindt er incidenteel detailhandel plaats in keukens en bouwmaterialen, alsmede in niet-volumineuze artikelen.

Het beleid van de gemeente is gericht op een duidelijke (ruimtelijke) scheiding tussen detailhandelsbedrijven en de overige productie- en groothandelsbedrijven. Dit zowel vanwege de vaak moeizame relatie tussen consumenten(verkeer) en bedrijfsactiviteiten, als vanwege het concentratievoordeel voor de detailhandel zelf. Hieronder benoemen we hoe de detailhandel wordt meegenomen in het bestemmingsplan.

Perifere detailhandel
Het gemeentelijk beleid ten aanzien van de vestiging van perifere detailhandel voorziet in concentratie op twee locaties in Veenendaal; de oostzijde van de Groeneveldselaan en de Grote Beer nabij de Einsteinstraat. Dit beleid vertalen wij door in het voorliggende bestemmingsplan. In het voorliggende plan wordt daarom bij de Grote Beer een PDV-locatie opgenomen.

Verkoop auto's, boten, caravans en motoren
Deze vorm van detailhandel is in winkelcentra en woonwijken ongewenst en is op bedrijventerreinen het best op zijn plek. Vestigingen van deze vorm van detailhandel zijn op meerdere locaties aanwezig. Nieuwvestiging is mogelijk hoewel de publieksaantrekkende werking wel regulering vereist.

Detailhandel die in het verlengde ligt van de bedrijfsuitoefening maar daaraan ondergeschikt is
Bij deze categorie moet gedacht worden aan beperkte detailhandel van onderdelen bij een reparatiebedrijf of aan detailhandel van ter plekke vervaardigde goederen zoals orgels of meubels. Belangrijk is daarbij dat het bedrijf primair een werkplaats is. Het is niet doelmatig om de detailhandel in zeer beperkte vorm zoals hiervoor omschreven helemaal niet toe te staan. Wel is het nodig optimale duidelijkheid te scheppen over waar en in welke omvang deze vorm van detailhandel wordt toegestaan. Het is daarom gewenst om deze vorm van detailhandel uitsluitend toe te staan na afweging in het kader van een in het plan opgenomen afwijkingsbevoegdheid. Voorwaarden zijn daarbij:

  • de detailhandel staat in directe relatie met de aanwezige bedrijfsvoering en is daaraan ondergeschikt;
  • maximaal 15 % van het aanwezige bedrijfsvloeroppervlak, maar ten hoogste 150 m² mag worden benut ten behoeve van de detailhandel;
  • er wordt voorzien in parkeerruimte op eigen erf;
  • er kunnen nadere voorwaarden worden gesteld ten aanzien van reclame-uitingen ter plaatse.

Van belang is dat detailhandel bij een groothandelsbedrijf niet wordt gerekend tot deze categorie. Voor zover er bij een groothandelsbedrijf een deel van het bedrijf voor de detailhandel wordt ingericht of specifiek op detailhandel gerichte reclame-uitingen worden gedaan, wordt dit beschouwd als oneigenlijk bij het betrokken bedrijf en een vorm van oneerlijke concurrentie.

2.1.6 Leisure

Binnen het plangebied is op twee locaties een leisure-bedrijf gehuisvest. Op de Compagnie-Oost zit sinds enkele jaren een binnenspeeltuin. En op De Vendel zit al enige tijd een fitness-instituut/sportschool.

Beide bedrijven worden ingepast in het bestemmingsplan. Het beleid van de gemeente is er niet op gericht om dergelijke bedrijven te vestigen op bedrijventerreinen. Nieuwvestiging wordt daarom niet mogelijk. Hoewel de vestiging van deze bedrijven een juridsich feit is, zal een wijzigingsbevoegdheid worden opgenomen om de betreffende functies te wijzigen indien sprake is van blijvende beëindiging van de bedrijfsvoering.