direct naar inhoud van 3.1 Bodem
Plan: Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPBuitengebied-vg01

3.1 Bodem

Ten behoeve van het opstellen van het LOP is een analyse van de bodemkundige situatie uitgevoerd. Onderstaande geomorfologische kaart uit het LOP legt de relatie tussen het ontstaan van de huidige aardkundige situatie en de landschappelijke manifestatie ervan. Zowel aardkundige processen als menselijke beïnvloeding, zoals afgraving, zijn hierbij meegenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0345.BPBuitengebied-vg01_0008.jpg"

Bron: LOP (Brons en Partners)

Fort aan de Buursteeg ligt in een uitgebreide vlakte van ten dele verspoelde dekzanden, waar een groot deel van de Gelderse Vallei ook deel van uitmaakt. De hoogteligging is circa 6 m +NAP. Naast het gebied ligt een afgevlakte stuwwal, de Emminkhuizerberg.

De Blauwe Hel en De Hel liggen in een laag deel van de gemeente, op circa 5 m +NAP. Het gebied is geomorfologisch gezien een vlakte van ten dele verspoelde dekzanden. Het dekzand is hier vervlakt doordat er veen overheen is gevormd. Vervolgens is het veen gewonnen als turf en bleef een vlakte over, waarin op de diepste plaatsen moeras is ontstaan. Er zitten nog wel veenresten in de bodem. In het zuiden van het gebied begint het gordeldekzand van de heuvelrugflank.

De Middelbuurtseweg volgt grofweg de 7,5 m hoogtelijn en ligt deels op een gordeldekzandrug. Deze rug is in het veld waarneembaar doordat het maaiveld naar het zuiden toe sterk afloopt. Buiten de gemeente loopt het maaiveld weer op richting stuwwal. Vanaf de Kampjesweg is dit te zien. Dit deelgebied is verwant aan deelgebied ten zuiden van de Dijkstraat doordat ze beide op het gordeldekzand aan de voet van de Heuvelrug liggen.

Het gebied ten zuiden van de Dijkstraat ligt op licht welvend gordeldekzand aan de voet van de noordelijke stuwwalflank. Het terrein loopt af van zuidwest (11,5 m +NAP) naar noord en noord-oost (7,5 m +NAP). Er ligt een dekzandrug in het gebied, iets oostelijker dan de weg Houtwal. Door de relatief hoge ligging zijn er in het gebied alleen greppels die grote delen van het jaar droog staan. De Grebbelinie is, evenals de spoordijken, een herkenbare, door de mens vervaardigd aardwerk.