Oppervlaktewater
In het plangebied liggen geen belangrijke oppervlaktewateren (zogenaamde primaire of A- watergangen), waterkeringen of gebieden die zijn aangewezen voor regionale waterberging.
Verharding
Het plangebied is gelegen aan het Boompjesgoed en is in de huidige situatie grotendeels verhard. Binnen het plangebied wordt ervoor gekozen om ten opzichte van de huidige situatie het aantal vierkante meters verharding niet toe te laten nemen. Dit door het realiseren van onverhard gebied binnen het plangebied. Omdat met de ontwikkeling het aantal vierkante meters verharding aanzienlijk afneemt, is er geen aanvullende waterberging nodig.
Hemelwaterafvoer en riolering
Bij nieuwbouwplannen zal zoveel mogelijk rekening gehouden moeten worden met de laatste inzichten op het gebied van duurzame waterhuishouding, dit betekent dat er waar mogelijk:
- afgekoppeld zal wordt;
- een gescheiden rioolstelsel voor regenwater en (afval)water zal worden aangelegd.
Voor de ontwikkeling binnen het plangebied geldt dat een gescheiden stelstel aangelegd dient te worden, welke kan worden aangesloten op het bestaande (verbeterd) gescheiden stelsel. Hiermee wordt voldaan aan het Gemeentelijk Riolerings- en Waterplan (GRWP)
Grondwater
Het waterschap adviseert om boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) te ontwerpen om grondwateroverlast te voorkomen.
Het plangebied is gelegen in een grondwaterbeschermingsgebied. Op basis van het vigerende bestemmingsplan (artikel 23.1) geldt:
23.1.2 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
Het is verboden om zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden de navolgende werken en/of werkzaamheden uit te voeren of te doen uitvoeren binnen de gronden als bedoeld in 23.1.1:
- het maken en/of het buitengebruik stellen van boorputten;
- het realiseren van ondergrondse bouwwerken;
- het indrijven van voorwerpen in de bodem zoals damwanden, diepwanden of schermen, alsmede het verwijderen van deze voorwerpen;
- het realiseren van funderingswerken, zoals het aanbrengen van palen in de grond.
De werken en werkzaamheden als bovenstaand genoemd zijn slechts toelaatbaar, indien door die werken en werkzaamheden dan wel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachte gevolgen, geen onevenredige aantasting van het grondwater ontstaat of kan ontstaan.
Boringsvrije zone Veenendaal
Uit de PMV van de provincie Utrecht blijkt dat het plangebied is gelegen in een boringsvrije zone. Boringsvrije zones hebben een ondergrond met een aaneengesloten slecht-doordringbare kleilaag, hieronder bevinden zich de filters van de winning. Deze gebieden zijn minder kwetsbaar voor verontreinigingen en aantastingen dan grondwaterbeschermingsgebieden. Voor boringsvrijezone Veenendaal geldt op basis van de PMV een verbod om buiten een inrichting een boorput op te richten, in exploitatie te nemen of te hebben met een boordiepte van 30 meter of meer onder maaiveld.
Digitale watertoets
Voor het plan is een digitale watertoets uitgevoerd op www.dewatertoets.nl. De beoordeling is als volgt:
In het plangebied liggen geen belangrijke oppervlaktewateren (zogenaamde primaire of A- watergangen), waterkeringen of gebieden die zijn aangewezen voor regionale waterberging. Dit betekent dat dit plan geen essentiële waterbelangen raakt. Op basis daarvan wordt door het waterschap voor het onderhavige plan een positief wateradvies gegeven.
Het resultaat van de watertoets is opgenomen in bijlage 2 van deze rapportage.