direct naar inhoud van 5.7 Water
Plan: Balkon Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPBalkonZuid-vg01

5.7 Water

Het watertoetsproces is wettelijk verankerd met het Besluit van 21 april 2008 tot uitvoering van de Wet ruimtelijke ordening (Besluit ruimtelijke ordening) Staatsblad 2008,145. Het besluit verplicht om - ter uitvoering van het Nationaal Bestuursakkoord Water - in de toelichting bij een bestemmingsplan “een beschrijving op te nemen van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding”. In deze waterparagraaf wordt hier invulling aan gegeven.

Aan de orde komen vuilwater en regenwater, waterberging en grondwater.

5.7.1 Vuilwater en regenwater

Vanuit de woningen dienen het vuilwater en het regenwater gescheiden van elkaar te worden aangeboden. Het vuilwater wordt via het gemeentelijk rioolstelsel afgevoerd naar RWZI-Veenendaal. Het regenwater wordt rechtstreeks of via een HWA leiding afgevoerd naar de omliggende watergangen, welke het water op hun beurt afvoeren naar De Veenderij en uiteindelijk De Grift.

Het water uit de het achterliggende gebied wordt zoveel mogelijk omgeleid langs Balkon Zuid en wordt via de Nieuwe Wetering afgevoerd naar het stedelijk water van De Veenderij.

Eventuele aanleg van kelders onder woningen kan er toe leiden dat regenwater vanaf het openbaar terrein afstroomt naar de kelders. Partijen die een kelder willen aanleggen, moeten zelf voorzieningen treffen om een natte kelder te voorkomen. Op particulier terrein zal men een drempel kunnen plaatsen om instroom van het regenwater te beperken. Het regenwater dat toch nog afstroomt, zal bij de kelder kunnen worden opgevangen en met behulp van een pomp worden afgevoerd.

5.7.2 Waterberging

In, c.q. nabij het plangebied zal voldoende waterberging aanwezig moeten zijn. Hierover zijn afspraken gemaakt met het waterschap. Een deel van deze waterberging ligt weliswaar buiten het juridische plangebied, maar behoort daar fysiek wel bij. De gemeentegrens verhindert deze waterberging bij dit bestemmingsplangebied te voegen. In het door de gemeente Ede vast te stellen bestemmingsplan De Groene Grens wordt deze berging alszodanig bestemd.

Dat de waterberging voldoende is blijkt ook uit de overwegingen van de door het waterschap Vallei & Eem verleende watervergunning (zie paragraaf 5.7.4). In de overweging (7.2, Ad3) is het volgende opgenomen: "Het oppervlak van 'Het Balkon' is ongeveer 4 hectare. Het bebouwingspercentage zal 60% of minder zijn gezien de ruime opzet van de bouwkavels. Dit betekent dat ongeveer 25.000m2 verharding versneld afstroomt naar het oppervlaktewater. Uitgaande van de normbui die eens in de 10 jaar valt met een intensiteit van 36 mm in 2 uur moet er 900 m3 water geborgen kunnen worden (25.000 m2 x 0,036m). Dit water moet geborgen worden in de schijf van 0,4 meter bovenop de waterspiegel. De oppervlakte van de waterspiegel is ongeveer 7.000 m2. Deze geeft een bergingscapaciteit van ongeveer 2.800 m3 (7.000 m2 x 0,4 m). Dit is 3 keer zo veel als volgens de norm nodig is. De werkzaamheden hebben daarom geen gevolgen voor de bergingscapaciteit van de watergang." einde citaat.

Onderstaande inrichtingschets geeft een beeld van de aanwezigheid van het wateroppervlak in en rond het plangebied.

Daarbij raadt de gemeente het bergen van water op eigen terrein aan met behulp van een regenton en door het beperkt houden van het verharden van het terrein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0345.BPBalkonZuid-vg01_0022.png"

5.7.3 Grondwater

Het grondwaterpeil is hoog. In verband daarmee wordt de aanleg van niet-waterdichte kruipruimtes en kelders afgeraden. De gemeente staat niet garant voor droge kruipruimtes en droge kelders. Permanente bemaling om de grondwaterstand structureel lager te houden is niet toegestaan.

In het gebied mag de aanwezigheid van kwelwater verwacht worden.

5.7.4 Watervergunning

Op 21 augustus 2012 heeft het Waterschap Vallei & Eem vergunning verleend voor diverse werkzaamheden t.b.v. het bouwrijpmaken van het plangebied. Deze vergunning is als bijlage (11) aan deze toelichting toegevoegd.