direct naar inhoud van 5.2 Bodem
Plan: Balkon Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPBalkonZuid-vg01

5.2 Bodem

5.2.1 Inleiding

In opdracht van de gemeente Veenendaal is op de locatie Balkon-Zuid door BSAdviezen een bodemonderzoek uitgevoerd. De percelen (totaal circa 10 ha) zijn verkennend en deels nader onderzocht. Het gaat om de adressen Dragonderweg 15 tot en met 23. Op deze percelen bevinden zich woonhuizen en boerderijen.

Het verkennend bodemonderzoek is uitgevoerd conform de norm NEN 5740, het vooronderzoek conform de NVN 5725.

Het nader asbestonderzoek is uitgevoerd conform de onderzoeksstrategie uit de NEN 5707 en het nader onderzoek naar de omvang van de verontreiniging met PAK is uitgevoerd conform de onderzoeksstrategie uit de NTA 5755.

5.2.2 Verkennend bodemonderzoek

Door BSAdviezen is een verkennend bodemonderzoek (rapport zie Bijlage 4)uitgevoerd: Verkennend bodemonderzoek Balkon-Zuid, Dragonderweg 15 – 23, projectnummer 11.69.702, 29 juni 2011.

De volgende kadastrale percelen zijn onderzocht: K4207, K4208, K4209, K4211, K4212, K4213, K4386, K4456, K4982 en K4984. De agrarische percelen (grasland) worden als onverdacht beschouwd, de erfpercelen als verdacht.

De belangrijkste conclusies zijn:

  • Bovengrond agrarische percelen: Op één perceel is een lichte verontreiniging met kwik aangetroffen.
  • Ondergrond agrarische percelen: Geen verontreinigingen aangetroffen (schoon).
  • Bovengrond voormalige erven: Achter huiskavel 15 is asbest op maaiveld aangetroffen en achter kavel 17 een sterke verontreiniging met PAK. De bovengrond achter de huiskavels 15, 15a en 17 is puinhoudend. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk een relatie met de sloop van de opstallen die heeft plaatsgevonden.
  • Het grondwater is plaatselijk licht tot sterk verontreinigd met koper en nikkel en licht met barium.
  • Er is nader onderzoek gewenst naar PAK en asbest ter plaatse van de voormalige erven achter de huiskavels 15, 15a en 17.
5.2.3 Nader bodemonderzoek

Door BSAdviezen is een Nader bodemonderzoek en Nader asbestonderzoek (rapport zie Bijlage 8) uitgevoerd: Nader bodemonderzoek Balkon-Zuid, Dragonderweg 15 – 17, projectnummer 11.69.761, 15 februari 2012.

De belangrijkste conclusies uit het nader bodemonderzoek zijn:

5.2.3.1 PAK
  • In de bovengrond achter huiskavel 17 is de bodem sterk verontreinigd met PAK.
  • De horizontale verspreiding is bij deze fase nader onderzoek nog niet vastgesteld. De onderzijde van de sterke verontreiniging is vastgesteld op 0,3 meter.
  • De verontreiniging met PAK is ontstaan tijdens de verwijdering van de erfverharding en opstallen omstreeks 2005. Hiermee wordt de verontreiniging aangemerkt als een nieuw geval van bodemverontreiniging. Daarom moet de huiskavel worden gesaneerd tot onder de achtergrondwaarde.
  • Geadviseerd wordt om, voorafgaand aan de sanering, de horizontale verspreiding van de verontreiniging met PAK in kaart te brengen. Dit kan in een NO tweede fase.
5.2.3.2 Asbest
  • Achter de kavel Dragonderweg 15 zijn twee stukjes asbesthoudend golfplaat in de bodem aangetroffen. Het gewogen gemiddelde gehalte asbest overschrijdt de interventiewaarde niet.
    Het asbesthoudend materiaal is vermoedelijk in de bodem geraakt tijdens de sloop van de opstallen. Geadviseerd wordt om - voordat de locatie bouwrijp wordt gemaakt - de bovengrond te zeven en te ontdoen van bodemvreemde materialen, waaronder mogelijk asbesthoudend materiaal.
  • Achter de kavel Dragonderweg 15a is een zeer geringe hoeveelheid asbest in de bodem aangetroffen.
  • Achter de kavel Dragonderweg 17 is een zeer geringe hoeveelheid asbest in de bodem aangetroffen.
  • Sanering van de bodem is op basis van het gemeten gehalte niet aan de orde.
    Overigens zal bij sanering van de PAK-verontreiniging achter nummer 17 tevens het asbestverdachte deel worden verwijderd.

Huiskavel Dragonderweg 23 zal worden onderzocht zodra de sloopwerkzaamheden van de opstallen achter de rug zijn. De afspraken voor dit onderzoek zijn reeds gemaakt.

5.2.4 Conclusie

De PAK-verontreiniging op perceel Dragonderweg 17 Moet worden gesaneerd. Geadviseerd wordt de percelen waar asbestplaatjes in de bovengrond aanwezig zijn te zeven voordat bouwrijp wordt gemaakt.

De aanvullende onderzoeksfase (bijvoorbeeld op Dragonderweg 23) kan worden uitgevoerd, zodra de planning van uitvoering daar om vraagt. Het is zelfs verstandig om dit uit te stellen aangezien de “gemiddelde houdbaarheid” van een bodemonderzoek circa 5 jaar is.