Plan: | Balkon Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPBalkonZuid-vg01 |
Op 13 december 2004 hebben provinciale staten het Streekplan 2005-2015 vastgesteld. Het streekplan is het ruimtelijk plan van de provincie. Hierin geeft de provincie aan hoe zij de ruimte in de provincie wil indelen: bijvoorbeeld waar kunnen nieuwe woningen en bedrijven komen, waar moet de natuur worden beschermd of nieuwe natuur worden ontwikkeld. Zulke vragen, die gaan over het gebruik van de ruimte, de inrichting van onze leefomgeving, worden beantwoord in het streekplan.
Met ingang van de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 is het streekplan vernoemd tot Structuurvisie. De structuurvisie bestaat uit een tekstboek waarin het beleid is beschreven en uit een kaartenbijlage met de plankaart, een kaart met de ecologische hoofdstructuur en toelichtende kaarten. Voor elke kern is ook een kaart met de uiterste verstedelijkingsgrens (de 'rode contour') opgenomen.
Uit bovenstaande uitsnede van de plankaart kan worden afgeleid dat het plangebied Balkon Zuid is aangemerkt als stedelijk gebied en is gelegen binnen de rode contour, zodat verstedelijking binnen het plangebied mogelijk is.
Vanwege het verschil in schaal tussen de kaartuitsnede en de legenda is hierboven niet goed af te leiden wat de restcapaciteit aan woningbouw per 1 januari 2005 is. Uit het Streekplan volgt dat die restcapaciteit ca. 3.300 woningen bedraagt.
Na 2005 is de structuurvisie aangevuld met en geconcretiseerd door verschillende uitwerkingen. De uitwerkingen betreffen de Structuurvisies/Streekplanuitwerkingen Hart van Heuvelrug I en II, Baggerberging, Waterplan, Nationale landschappen en Herinrichting Vliegbasis Soesterberg. Voor het plangebied is geen van deze uitwerkingen relevant, zodat de uitwerkingen niet nader worden toegelicht.
Doel van deze Beleidslijn is om, ook na inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) per 1 juli 2008, slagvaardig het Streekplan (de Structuurvisie) 2005-2015 als beleidskader te kunnen blijven toepassen.
De Beleidslijn maakt daarbij duidelijk wat de partners onder de werking van de nieuwe Wro van de provincie mogen verwachten: het provinciaal belang wordt gemarkeerd en de inzet van de nieuwe Wro-instrumenten is vastgelegd. Deze Beleidslijn bevat géén nieuw beleid, maar geeft vorm aan de manier van uitwerken van het in Streekplanbeleid onder de werking van de Wet ruimtelijke ordening. De beleidsdoelen uit het Streekplan zijn niet gewijzigd. De Beleidslijn is dus géén partiële herziening van het Streekplan.
Samenwerking en goed overleg zijn ook nu al kernnoties van het Streekplan. Door de nieuwe Wro verschuift de samenwerking naar de voorkant van het traject: proactief handelen is geboden. Goed overleg vooraf en het streven naar samenwerking vormen, binnen de mogelijkheden van een concrete situatie, altijd het uitgangspunt van ieder ruimtelijk proces. Dit vanuit de voor de Wro centrale gedachte "decentraal wat kan, centraal wat moet".
Utrecht is een mooie provincie. Maar het gebied is ook kwetsbaar doordat klimaatverandering en bodemdaling gevolgen hebben voor het bodem- en watersysteem. Bovendien wordt Utrecht steeds drukker door de groei van de bevolking en van de economie. Waar laat je bijvoorbeeld het teveel aan water? Wat wil de provincie doen om onze zoetwatervoorraad veilig te stellen? Of: hoe zorgen we dat de zwemwaterkwaliteit goed blijft?
De provincie heeft taken op het gebied van waterveiligheid, waterbeheer en gebruik en beleving van het water. In het provinciaal beleid gaat de provincie uit van de kernwaarden duurzaamheid, kwaliteit en samenwerking. In het Waterplan is het beleid vastgelegd. Bij het Waterplan hoort het Deelplan Kaderrichtlijn Water met daarin de provinciale kaders voor de kwaliteit van oppervlaktewater en de maatregelen die de provincie zelf neemt ten aanzien van het grondwater. Op 23 november 2009 hebben Provinciale Staten het Provinciaal Waterplan 2010-2015 en Deelplan Kaderrichtlijn Water vastgesteld.
In de nota 'Niet van Gisteren' heeft de provincie haar visie op de strategie voor het beschermen en versterken van cultuurhistorische waarden beschreven (zie hiervoor het Streekplan 2005-2015, blz. 41).
De provinciale ambities zijn uitgewerkt in drie vormen van sturingsmechanismen, waarbij rekening is gehouden met de dynamiek in de gebieden en de ambities vanuit andere beleidsterreinen:
Op de cultuurhistorische strategiekaart (kaartbijlage bij het Streekplan: Visiekaart CHS; kaart 4.3B) is het plangebied Balkon Zuid een onderdeel van het gebied dat is aangeduid met: 'eisen stellen waterlinie'.
Binnen gebieden met de aanduiding 'eisen stellen' wil de provincie vanuit cultuurhistorie voorwaarden verbinden, als kader bij het opstellen van ruimtelijke programma's van eisen voor ontwerpen en inrichtingsplannen.
Deze randvoorwaarden verschillen van gebied tot gebied. Verandering van beeld en functie is in principe mogelijk als aantoonbaar is dat deze verandering zich 'in de geest van' de cultuurhistorische samenhang voltrekt. Op deze wijze levert cultuurhistorie een bijdrage aan (nieuwe) ruimtelijke kwaliteit.