direct naar inhoud van 5.2 Planvorm
Plan: Thorbeckepark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTHORBECKEPARK-0601

5.2 Planvorm

Gegeven de aard van het project is voor het bestemmingsplan Thorbeckepark gekozen voor een globaal eindplan met een flexibele opzet.

In het kader van de standaardisering van de bestemmingsplannen is de Utrechtse Leest opgesteld. Daarin zijn de 'standaardregels' voor de bestemmingsplannen binnen de gemeente Utrecht opgenomen. Deze regels zijn gegroepeerd in vier hoofdstukken:

  • Inleidende regels;
  • Bestemmingsregels;
  • Algemene regels;
  • Overgangs- en slotregels.
5.2.1 Inleidende regels

Het eerste hoofdstuk bevat 'Inleidende regels'. Ter voorkoming van onduidelijkheden over de interpretatie (met het oog op de rechtszekerheid) is in artikel 1 een aantal in de regels gehanteerde begrippen gedefinieerd.

De begripsomschrijvingen van een aan-huis-verbonden beroep of bedrijf verdient een extra toelichting. Een belangrijk onderdeel van de bestemming Wonen is de regeling van de aan-huis-verbonden beroepen of -bedrijven als ondergeschikte functie bij het wonen. Zoals de naam al aangeeft, gaat het bij een aan-huis-verbonden beroep of -bedrijf om een beroeps- of bedrijfsuitoefening in combinatie met wonen en dus door één van de bewoners van de woning. De maximale oppervlakte die daarvoor is toegestaan is 1/3 deel van het vloeroppervlak van de woning met een maximum van 40 m². Het beroep of bedrijf mag zowel in de woning als in de aan- en uitbouwen en bijgebouwen worden uitgeoefend. Via een aantal nadere voorwaarden is bepaald dat geen hinder (milieucategorie A van de LvB als maximum) en geen verkeersaantrekkende werking of parkeerdruk mogen ontstaan voor de omgeving. Ook mag bij een aan-huis-verbonden beroep- of bedrijf geen sprake zijn van detailhandel, horeca, afhaalzaken of belhuizen.

Met het oog op het voorkomen van interpretatieverschillen is in artikel 2 vastgelegd op welke wijze de in het bestemmingsplan opgenomen maten moeten worden gemeten. Het punt vanaf waar de hoogtematen worden gemeten (nulpunt) wordt het peil genoemd. Voor het peil is de volgende definitie opgenomen: "Het peil staat in dit plan gelijk aan de as van de weg van de dichtst bij gelegen weg grenzend aan het gebouw, zijnde de ontsluitingsweg voor autoverkeer". In de praktijk betekent dit dat de as van de weg van de Centrale As (zie hoofdstuk 4) geldt als peil voor dit plan.

5.2.2 Bestemmingsregels

De bepalingen, specifiek voor het onderhavige bestemmingsplan, staan in hoofdstuk 2 van de planregels. In dit hoofdstuk "Bestemmingsregels" wordt in de betreffende artikelen een nadere juridische uitwerking gegeven aan de op de kaart aangegeven bestemmingsvlakken en nadere aanduidingen.

5.2.3 Algemene regels en Overgangs- en slotregels

In Hoofdstuk 3 is een aantal 'Algemene regels' opgenomen betreffende de toepassing van de anti-dubbeltelbepaling, het gebruik van gronden, ontheffingsregels en procedureregels. In hoofdstuk 4zijn Overgangs- en slotregels opgenomen.