direct naar inhoud van 3.2 Project Thorbeckepark
Plan: Thorbeckepark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTHORBECKEPARK-0601

3.2 Project Thorbeckepark

3.2.1 Levenslustig Ondiep

Het Thorbeckepark heeft een grote mate van samenhang met het project Levenslustig Ondiep. Binnen het project Levenslustig Ondiep wordt een drietal thematische voorzieningenclusters ontwikkeld waaronder Thorbeckepark. De volgende ambities zijn hieraan verbonden.

Ambities Wonen

Doelstelling is om van Ondiep een vitale wijk te maken, geschikt voor mensen van verschillende leeftijden en leefstijlen met een duidelijk aanwezige sociale samenhang. De bestaande en nieuwbouw in de wijk Ondiep als totaal is beoogd levensloopbestendig te zijn. Er is keuzemogelijkheid in woningen voor iedereen, onafhankelijk van inkomen of beperking. Verschillen in grootte, type, eigendomsverhouding en prijs moeten Ondiep geschikt maken voor meerdere doelgroepen, om in de wijk een wooncarrière te maken. Nieuwbouw in de koopsector moet beschouwd worden als instrument om een meer gevarieerd woningbestand te realiseren. De voornaamste doelgroepen voor Thorbeckepark zijn starters en jongeren/studenten, alleenstaanden en tweeverdieners zonder kinderen (30-50) en emptynesters (50-65, zonder kinderen).

Ambities Openbare ruimte

In de levensloopbestendige wijk Ondiep biedt de openbare ruimte jong en oud voldoende aantrekkelijke mogelijkheden voor spel- en ontmoetingsactiviteiten op straten en pleinen. Vanuit de woningen zijn de routes naar scholen, winkels, sportaccommodaties, gezondheids- en welzijnsvoorzieningen veilig, efficiënt en fraai aangelegd en goed begaanbaar voor iedereen. De uitvalsroutes naar Overvecht en het centrum van Utrecht zijn aantrekkelijk en veilig.

Ambities Voorzieningen

In de levensloopbestendige wijk zijn alle welzijns- en zorgvoorzieningen voorhanden die de bewoners nodig hebben ongeacht hun leeftijd. Het gaat om onderwijs en ontspanning, om welzijn en gezondheidszorg en om sport en cultuur. Het gaat om dagelijkse bezigheden, hulpvragen of informatievragen. Voor specifiekere voorzieningen als een ziekenhuis of een zwembad gaan de bewoners naar andere delen van de stad. Voor Thorbeckepark betekent dit een park met dynamiek met sport en welzijnsvoorzieningen waar jong en oud terecht kunnen voor ontspanningsactiviteiten, sport, educatie en cultuur.

3.2.2 Thorbeckepark

Het plan Thorbeckepark is er op gericht om van het sportpark een multifunctioneel park te maken. Het park zal vanaf de Royaards van den Hamkade in de richting van de Laan van Chartroise worden doorsneden door een niet-doorgaande Centrale As voor gemotoriseerd en langzaam verkeer. De centraal gelegen as heeft twee rijstroken, waartussen een strook met schuin parkeren voor bezoekers en bomen. In het verlengde van de Boerhaavelaan wordt een langzaam verkeersontsluiting tussen de Centrale As van het Thorbeckepark en de Thorbeckelaan gerealiseerd.

De Centrale As zorgt voor een functionele en ruimtelijke opdeling van het gebied. In het noordelijke deel van het park, tussen de Centrale As en de Marnixlaan, liggen de sportvelden en het clubgebouw (paviljoen). In totaal drie voetbalvelden, waarvan één natuurgrasveld en twee kunstgrasvelden. Het paviljoen (met geïntegreerde tribunes) is ter vervanging van de bestaande gebouwen waarin de kantines en kleedkamers zijn ondergebracht.
Het zuidelijke deel van het park, tussen de Centrale As en de Thorbeckelaan, wordt ingericht als openbaar park. De randen maken geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan, maar zijn wel van belang voor het plan Thorbeckepark. Het behoud en versterken van de aanwezige groenbeleving, ecologische waarden en gebruikswaarde staat namelijk centraal bij de inrichting en het beheer van de parkzone. Door het intact laten van de randen (de randen buiten de sloot) en het toevoegen van functioneel openbaar groen wordt het Thorbeckepark een onderdeel van de groene doorlopende verbinding tussen het Julianapark en Overvecht. In het openbaar gebied zal ook ruimte zijn voor een wadi, waarmee voldaan kan worden aan de benodigde watercompensatie.
In het openbaar gebied worden drie woongebouwen en een multifunctioneel voorzieningengebouw gebouwd. De woongebouwen bieden ruimte voor 88 koopappartementen. Onder de woongebouwen wordt voorzien in gebouwd parkeren voor bewoners van het gebouw. Het multifunctionele voorzieningengebouw zal ruimte bieden aan verschillende functies, waaronder sport en recreatie en kinderopvang. In figuur 3.1 is een impressie opgenomen van het plan Thorbeckepark.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPTHORBECKEPARK-0601_0002.png"

Figuur 3.1 het plan Thorbeckepark

Multifunctioneel voorzieningengebouw

Het multifunctioneel voorzieningengebouw zal bestaan uit één volume met een hoogte van maximaal 21 meter. De footprint is maximaal 35 meter in het vierkant (1.225 m2). De hoofdentree en de ontmoetingsruimte zijn georiënteerd naar de Centrale As en de langzaamverkeer route in het verlengde van de Boerhavelaan. Autoparkeervoorzieningen voor bezoekers bevinden zich in de Centrale As.

Het multifunctionele voorzieningengebouw zal ruimte bieden aan de volgende functies:

  • sport en recreatie (o.a. sportzaal);
  • fitness;
  • welzijn;
  • kinderopvang;
  • ontmoetingsruimte.


Rondom het multifunctionele voorzieningengebouw zal een aantal voorzieningen worden opgenomen zoals fietsparkeren aan meerdere zijden en een eigen speelruimte voor de kinderopvang.

Openbaar gebied

Rondom de woongebouwen en het multifunctioneel voorzieningengebouw ligt openbaar gebied. Een deel van het openbaar gebied betreft de Centrale As en de Centrale Ruimte. Dit betreft het deel van het openbaar gebied dat zorgt voor de ontsluiting van zowel de sportvelden als de woongebouwen en het multifunctionele voorzieningengebouw.
De Centrale As is gelegen tussen de sportvelden en het openbaar gebied met multifunctioneel voorzieningengebouw en woningen. Naast wandelruimte, biedt de As ook ruimte voor het bezoekersparkeren voor de (sport)voorzieningen en woongebouwen. In het ontwerp zijn hiervoor 98 parkeerplaatsen opgenomen (zie ook paragraaf 4.9.2). De As wordt ingericht als een niet-doorgaande weg voor langzaam en gemotoriseerd verkeer. De auto-ontsluiting is geregeld via de Royaards van den Hamkade. Via de Centrale As zijn de parkeervoorzieningen onder de woongebouwen te bereiken. In het midden van de Centrale As zal een bomenrij komen.

De Centrale Ruimte ligt tussen de Thorbeckelaan en de Centrale As in en verbindt de Boerhaavelaan met de entree van het sportpark. Aan weerszijde van de Centrale Ruimte liggen woongebouw C en het multifunctionele voorzieningengebouw. Deze gebouwen liggen evenwijdig aan de Centrale Ruimte en hebben hier ook hun entree aan. In tegenstelling tot de Centrale As is de Centrale Ruimte alleen bedoeld voor ontsluiting van het gebied voor langzaam verkeer. Parkeren van auto's is hier niet toegestaan.

Het overige deel van het openbare gebied krijgt een groene, parkachtige inrichting, waarin ruimte is voor wandelpaden en openbare speelvoorzieningen. De wandelpaden zullen samen een wandelnetwerk vormen. In het park zullen glooiingen worden aangebracht en verspreid bomen worden aangeplant. Het openbaar gebied loopt door tot aan de gebouwen en de bij het multifunctioneel voorzieningengebouw behorende eigen speelvoorziening.

Wonen

De woongebouwen komen te liggen in het openbare gebied ten zuiden van de Centrale As, tussen de Royaards van den Hamkade en het Multifunctionele voorzieningengebouw. In de drie woongebouwen is ruimte voor in totaal 88 koopappartementen. Per appartement wordt onder de woongebouwen voorzien in één parkeerplaats. Eventuele extra auto's en auto's van bezoekers van de woongebouwen kunnen worden geparkeerd op de parkeervoorzieningen die in de Centrale As worden gerealiseerd.

Zoals in figuur 3.1 te zien is, sluiten de woongebouwen direct aan op het openbaar gebied. Het openbaar gebied loopt dan ook door tot aan de gevel van de woongebouwen.

De woongebouwen zijn ontsloten via de Centrale As (gemotoriseerd en langzaam verkeer) en de Centrale Ruimte (langzaam verkeer). De entrees van de woongebouwen A (meest linkse gebouw) en B (middelste) bevinden zich aan de Centrale As, de entree van woongebouw C (rechter gebouw) bevindt zich aan de Centrale Ruimte.

De woongebouwen zullen een plat dak krijgen en bestaan uit deels vijf en deels zeven woonlagen met ondergronds en/of half verdiept het gebouwd parkeren. De vijf woonlagen zijn gesitueerd aan de zijde van de Thorbeckelaan.

Verkeersgebied

Het verkeersgebied betreft het deel van het openbaar gebied dat zorgt voor de ontsluiting van zowel de sportvelden als de woongebouwen en het multifunctionele voorzieningengebouw. Hierin is tevens aangegeven dat het gebied uit twee delen bestaat: de Centrale As en de Centrale Ruimte.