direct naar inhoud van 1.4 Doorwerking bestaand beleid
Plan: Thorbeckepark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTHORBECKEPARK-0601

1.4 Doorwerking bestaand beleid

Specifiek voor de stad Utrecht is een structuurvisie vastgesteld (1 juli 2004). Deze visie werkt door in de bestemmingsplannen. Daarnaast is er ook ander gemeentelijk, regionaal en nationaal beleid van toepassing. In bijlage 1 is een beschrijving opgenomen van relevant gemeentelijk, regionaal en nationaal beleid. De conclusies zijn in deze paragraaf opgenomen. De Structuurvisie Utrecht wordt hier vanwege het belang voor de stad uitgebreider aangehaald.

Utrecht is de stad met drie kernkwaliteiten, welke in de structuurvisie zijn uitgewerkt in de drie perspectieven: De Markt, Het Podium en De Binnentuinen. In deze bestemmingsplantoelichting wordt eerst een beschrijving gegeven van het perspectief Binnentuinen en vervolgens over het Podium en de Markt.

Binnentuinen

Het perspectief De Binnentuin sluit aan bij de kernkwaliteit: de grote stad met kleinschaligheid en sociale cohesie in de wijken. Doelstelling binnen het perspectief De Binnentuin is:

  • het creĆ«ren van een veilige en leefbare woonomgeving;
  • het bijdragen aan de sociale vitaliteit van de stad;
  • het zorgdragen voor geborgenheid in een stedelijk milieu.

De stedelijke opgaven voor De Binnentuin

De opgave voor De Binnentuinen van Utrecht ligt vooral in het onderhouden, vernieuwen en versterken van de kenmerkende structuren binnen een wijk. Soms is dat een park, soms een voorzieningenlint, soms een waterloop. Ingrepen in De Binnentuinen / wijken moeten leiden tot een inrichting van de openbare ruimte die aansluit bij de behoefte van de gebruikers. De woonfunctie is in De Binnentuinen dominant. De wijk is de maat, ingericht als verblijfsgebied. Elementen van rust, sociale cohesie en stabiliteit dragen bij aan de kwaliteit van de Utrechtse Binnentuinen. Afhankelijk van de situatie kan er sprake zijn van bijvoorbeeld intensivering of juist extensivering. Maatvoering en wijkkenmerken zijn hiervoor leidend. Voor De Binnentuin geldt geen omvangrijke programmatische opgave. Het programma is primair gericht op kwaliteitsverbetering. Voor iedere wijk is een basispakket aan voorzieningen nodig (welzijnsvoorzieningen, winkelaanbod en speel- en recreatiezones). Kleinschalige functiemenging is mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van woon/werkunits of kleinschalige bedrijvigheid. De wijken zijn autoluw. Verkeer wordt zoveel mogelijk via de stedelijke ontsluitingswegen afgehandeld. Op die manier wordt ook de onderlinge verbinding tussen de wijken georganiseerd.

Podium

Het perspectief Het Podium sluit aan bij de kernkwaliteit: de stad als ontmoetingsplaats voor winkelen, cultuur, onderwijs en recreatie. Doelstelling binnen het perspectief Het Podium is:

  • het versterken van de landelijke identiteit van Utrecht als ontmoetingsstad;
  • het bijdragen aan de culturele vitaliteit van de stad;
  • het versterken van de functionele relatie van de stad met de regio op het gebied van cultuur, onderwijs, voorzieningen en recreatie;
  • het ontwikkelen van een (bijbehorend) uitnodigend stedelijk milieu.

De ontmoetingsplaatsen, de Podia, worden bijvoorbeeld gevormd door de historische binnenstad en het stationsgebied, Leidsche Rijn Centrum, Leidsche Rijn Park, de Uithof en de Nieuwe Hollandsche Waterlinie. Maar het gaat ook om kleinschaliger voorzieningen zoals theater de Paardenkathedraal, het Noorderpark of de Munt, onderwijs- en andere voorzieningen en cultureel aanbod. Ook de openbare ruimte kan een podium vormen.

Markt

Het perspectief De Markt sluit aan bij de kernkwaliteit: de stad als randstedelijk centrum in een economisch dynamische en hoogstedelijke omgeving. Doelstelling binnen het perspectief De Markt is:

  • het stimuleren van de economische vitaliteit in Utrecht in stedelijke, regionale en landelijke context;
  • de herkenbaarheid van de kernkwaliteit vergroten door o.a. het ontwikkelen van een (bijbehorend) hoogstedelijk milieu.

De belangrijkste structurerende elementen in dit perspectief zijn de 'snelle' infrastructuur en haar knooppunten: Deltanet, het randstedelijk openbaar vervoernet, het stedelijk HOV-net, de OV-terminal Utrecht en de knooppunten in de stad. Dat zijn vanuit bereikbaarheidsoogpunt de meest aangewezen locaties voor marktontwikkelingen. Functies die hierbij horen zijn kantoren, kennisintensieve bedrijven en het duurdere hoogstedelijke segment van de woningmarkt.

De perspectieven zijn deels vertaald naar ambities voor de korte en middellange termijn in het ontwikkelingsbeeld 2015.

Conclusies relevant beleid

Het plangebied ligt in het gebied dat in de structuurvisie als binnentuin wordt aangegeven. Het ontwikkelingsbeeld voor 2015 is die van een stedelijk- en groenstedelijk woonmilieu. De ontwikkeling van het plan Thorbeckepark is er op gericht om binnen de bestaande structuur een verbetering van het woonmilieu te realiseren. Naast de ontwikkeling van de woningen gebeurt dit door de aanleg van meer openbaar groen, het behoud (en vernieuwen) van de sportvoorzieningen en de realisatie van het multifunctionele voorzieningengebouw met daarin diverse wijkgerichte functies. Bij de ontwikkeling wordt de bestaande groene structuur zoveel mogelijk gehandhaafd en waar mogelijk versterkt.

Naar aanleiding van vooral het rijksbeleid is voor een aantal (milieu)thema's nader onderzoek uitgevoerd. Dit betreft de volgende thema's:

  • Geluidshinder;
  • Externe veiligheid;
  • Luchtkwaliteit;
  • Bodem;
  • Flora en fauna;
  • Water;
  • Archeologie en cultuurhistorie;
  • Verkeer.

De resultaten hiervan zijn verwerkt in hoofdstuk 4. Verder past de ontwikkeling van de appartementen en het openbaar gebied in het Thorbeckepark binnen het bestaande ruimtelijke beleid van de provincie en de gemeente Utrecht. Hierin wordt de verhoging van de kwaliteit van de woonomgeving door middel van herstructurering en inbreiding van groot belang geacht. In verschillende beleidsstukken van de gemeente Utrecht (Uitvoeringsprogramma Levenslustig Ondiep, Wijkactieplan, Bestemmingsplan Ondiep) is de ontwikkeling van openbaar gebied in het Thorbeckepark als onderdeel van het beleid meegenomen.

Samengevat leidt het beleidskader tot de volgende conclusies:

  • In het stedelijk gebied is verdichting, herstructurering en inbreiding een gewenste ontwikkeling. De ontwikkeling in het Thorbeckepark voldoet hieraan;
  • Ten aanzien van de verschillende (milieu)thema's moet aan richtlijnen/wetgeving worden voldaan. In hoofdstuk 4 wordt beschreven hoe daar in dit plan rekening mee is gehouden;
  • Het plangebied moet nader onderzocht worden op de aanwezigheid van archeologische waarden;
  • Voor het eventueel kappen van bomen is een kapvergunning nodig;
  • De ambitie voor het Thorbeckepark is vastgelegd in het gemeentelijk beleid (Uitvoeringsprogramma Levenslustig Ondiep, Wijkactieplan). Daaraan wordt in dit bestemmingsplan voldaan.