direct naar inhoud van 1.1 Doelstelling
Plan: Thorbeckepark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTHORBECKEPARK-0601

1.1 Doelstelling

1.1.1 Algemeen

In de gemeente Utrecht is het Integraal Accommodatiebeleid in 2002 ontwikkeld. Dit beleid heeft tot doel om in de gehele gemeente Utrecht kwalitatief goede huisvesting voor multifunctionele voorzieningen te realiseren. Uit dit Integraal Accommodatiebeleid is onder andere het project Thorbeckepark voortgekomen. Het project betreft een integrale ontwikkeling van sport, recreatie en voorzieningen, appartementen en de openbare ruimte.
In 2007 is gestart met de herontwikkeling van het sportpark Thorbeckelaan door de aanleg van het eerste kunstgrasveld en een paviljoen. Na de bouw van het paviljoen is de aanleg van het tweede kunstgrasveld en een natuurgrasveld gepland, gevolgd door de aanleg van een openbaar gebied met daarin o.a. een park, een multifunctioneel voorzieningengebouw en drie woongebouwen met appartementen.

De bouw van het paviljoen is planologisch mogelijk gemaakt door een vrijstelling van het vigerende bestemmingsplan via artikel 19 lid 2, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (oud). De bouw van de woongebouwen, het multifunctionele voorzieningengebouw en de ontwikkeling van een deel van het openbaar gebied passen echter niet binnen het vigerende bestemmingsplan Ondiep voor dit gebied. Een herziening van dit bestemmingsplan is daarom noodzakelijk om deze ontwikkelingen mogelijk te maken. Dit plan biedt als zodanig de benodigde juridische basis voor de gewenste ontwikkeling van Thorbeckepark.

1.1.2 Achtergrond

Het project Thorbeckepark is zoals eerder aangegeven ontstaan vanuit het Integraal Accommodatiebeleid in 2002. Binnen dit beleid is het mogelijk om de opbrengsten door verkoop van grond/panden van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) direct weer in de voorzieningen van de DMO zelf te investeren.
In het kader van het project Thorbeckepark is in maart 2007 een Stedenbouwkundig programma van eisen (SPVE) opgesteld. Het planproces van het SPVE Thorbeckepark is een uitvoerig onderzoek geweest naar wat qua ambitieniveau, voorzieningen, ruimtelijke inpasbaarheid, financiƫle kostendragers en maatschappelijk draagvlak mogelijk is. Hierbij hebben de ambities uit het Uitvoeringsprogramma Levenslustig Ondiep (2005) als basis gediend (zie ook bijlage 1). Na het opstellen van een voorlopig stedenbouwkundig programma is een alternatief "bewonersalternatief" opgesteld. Dit is gedaan aan de hand van diverse consultatie avonden met bewoners/betrokkenen en vertegenwoordigers van de Adviesgroep Ondiep en uitgebrachte reacties/adviezen. In een plenaire bijeenkomst op 3 april 2006 met vertegenwoordiging van alle betrokkenen (ambtelijk, bewoners, adviesgroep, toekomstige exploitanten/huurders, ontwikkelaars) zijn de uitgangspunten zoals verwoord in een Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPVE) vastgesteld.
Op 5 juli 2007 is het SPVE vastgesteld door de raad van de gemeente Utrecht. Hierbij hebben de volgende argumenten een rol gespeeld:

  • De ontwikkeling van het Thorbeckepark Ondiep draagt bij aan de doelstellingen van Utrecht Vernieuwt;
  • De ontwikkeling van het Thorbeckepark Ondiep draagt bij aan de doelstellingen van Levenslustig Ondiep;
  • Het plan voor het Thorbeckepark Ondiep voorziet in een toename van de hoeveelheid openbaar groen in de wijk;
  • Het programma van het SPVE draagt bij aan het stimuleren van sportdeelname in Ondiep;
  • Het plan voor het Thorbeckepark Ondiep draagt bij aan het vergroten van de sociale controle in het gebied;
  • Doordat sport en welzijnsvoorzieningen zijn geclusterd kunnen zij profiteren van elkaars aanwezigheid;
  • De adviezen van de beheergroep Thorbeckepark zijn als bijlage opgenomen en, voor zover mogelijk, verwerkt in het SPVE.

De voor dit bestemmingsplan van belang zijnde uitgangspunten zijn in paragraaf 4.12 opgenomen.

Op 24 april 2007 is gestart met de vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19, lid 2 WRO en op 23 juni 2007 met het aanvragen van een bouwvergunning voor het bouwen van het paviljoen, dat onderdeel uitmaakt van het project Thorbeckepark. Op 14 oktober 2007 is hiervoor vrijstelling en vergunning verleend, waarna met de bouw van het paviljoen is gestart.